Σαρωτικές αλλαγές στο ασφαλιστικό

Σαρωτικές αλλαγές στο ασφαλιστικό


Οι κατευθύνσεις της κυβέρνησης σχετικά με τις ανακοινώσεις του υπουργού οικονομικών και τα κατευθυνόμενα δημοσιεύματα είναι συγκεκριμένες.


Θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας των γυναικών στο δημόσιο και θα εξισωθούν με τα αντίστοιχα ανδρικά από το 2011.


Θα καθιερωθεί βασική σύνταξη, η οποία θα είναι ονομαστικά 360 ευρώ. Θα θεσπιστεί τώρα και θα καταβάλλεται από το 2018, έπειτα δηλαδή από 8 χρόνια, όταν η αγοραστική δύναμη αυτού του ποσού θα έχει περιοριστεί κατά 25% περίπου. Σε σημερινές τιμές θα είναι περίπου 270 ευρώ.


Αυτή η κοινωνική παροχή θα χορηγείται με εισοδηματικά κριτήρια. Έτσι δεν θα την λαμβάνουν όσοι έχουν άλλα εισοδήματα όπως ενοίκια, μερίσματα κτλ.


Η βασική σύνταξη θα είναι στο 65ο έτος. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις των αναπηρικών συντάξεων και των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.


Η λίστα των ΒΑΕ θα επανεξεταστεί και θα μειωθεί κατά 70% από 2011. Το ίδιο θα συμβεί και με τις κατηγορίες που δικαιούνται αναπηρικές συντάξεις.


Οι συντελεστές αναπλήρωσης στην ανταποδοτική σύνταξη θα αλλάξουν. Πρόκειται για το συντελεστή με τον οποίο πολλαπλασιάζονται τα χρόνια εργασίας ώστε να προκύψει τι ποσοστό των συντάξιμων αποδοχών θα πάρουν σαν σύνταξη οι συνταξιούχοι. Σήμερα με 35 χρόνια υπηρεσίας και συντελεστή 2%, η σύνταξη είναι το 70% των συντάξιμων αποδοχών (35Χ2=70). Με τις αλλαγές οι συντελεστές θα ξεκινούν από 0.9% για κάθε χρόνο κατά τη πρώτη δεκαετία και θα αυξάνουν κατά 0.1% της μονάδας ανά πενταετία και μέχρι το 1,4% που θα ισχύει για τα έτη από το 31ο μέχρι το 35ο.


Για το 36ο και το 37ο θεσπίζεται το ποσοστό 1,5% και για τα τρία επόμενα ο συντελεστής αυτός αυξάνεται στο 1,6%. Με τα δεδομένα αυτά τα ποσοστά αναπλήρωσης πέφτουν κάτω του 50% για την 35ετια από το 70%, που είναι σήμερα.


Πέρα από τη μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης επιπλέον απώλειες αναμένεται να προκύψουν από τη αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συνταξίμων αποδοχών Σήμερα οι συντάξιμες αποδοχές για το ΙΚΑ είναι ο μέσος ορός των αποδοχών της καλύτερης πενταετίας από την τελευταία δεκαετία. Από το 2018 οι συντάξιμες αποδοχές θα είναι ο μέσος όρος των αποδοχών της τελευταίας δεκαετίας, ενώ από το 2030 και μετά θα λαμβάνεται υπόψη το σύνολο του εργασιακού βίου.


Για όσους βγουν στη σύνταξη έως το 2018 πάντως θα εφαρμοστεί μεικτό σύστημα. Ως προς τους συντελεστές, οι εισφορές από το 2003 έως το 2012 θα υπολογίζονται με το παλιό σύστημα (με συντελεστή 2%) και οι εισφορές από το 2013 μέχρι το 2017 με το νέο σύστημα (από 0,9 έως 1,6 ανάλογα των ετών ασφάλισης).


Το ΕΚΑΣ (έως 230 ευρώ το μηνά) καταργείται από το 2018. Θα διατηρηθεί μονό για συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων για τις οποίες θα υπάρχουν εκτός από οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, πολύτεκνοι, άτομα με αναπηρίες κτλ


Προβλέπεται η επαναφορά της καταβολή ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης τύπου ΛΑΦΚΑ για όλες τις συντάξεις άνω των 1400 ευρώ, με ποσοστό κλιμάκωσης από 1% έως 5% ανάλογα με τις αποδοχές.


Οι εργαζόμενοι στα σώματα ασφαλείας και γενικότερα οι ένστολοι εξαιρούνται από τις διατάξεις του νομοσχεδίου. Για αυτούς θα εκδοθεί νέο νομοσχέδιο από το Υπουργείο Άμυνας.


Θα επιχειρηθεί νέος υπολογισμός των συντάξεων του ΤΕΒΕ ( λειτουργεί στο πλαίσιο του ΟΑΕΕ ) με στόχο τη περικοπή των συντάξεων έως 30% ( από 3,5 κατά ανώτατο όριο σήμερα επί του εισοδήματος, που υπολογίζονται οι εισφορές, στο 2% για κάθε χρόνο) Την ίδια τύχη θα έχουν οι συντάξεις της ΔΕΗ και του ΟΤΕ που ξεπερνούν το όριο των 2800 ευρώ.


Τα μέτρα για το Ασφαλιστικό δεν αφήνουν κανέναν απέξω, ακόμα και τους ήδη συνταξιούχους εργατοϋπάλληλους και αυτοαπασχολούμενους. Αιτία αυτής της εξέλιξης δεν είναι οι απολαβές των προηγούμενων γενεών, ούτε οι ρουσφετολογικές και ευνοιοκρατικές ρυθμίσεις ορισμένων κατηγοριών εργαζομένων, όπως προκλητικά ισχυρίζεται η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Είναι η καταλήστευση των αποθεματικών των ταμείων και η επιδίωξη του κεφαλαίου, να γίνει ακόμα πιο φθηνή η εργατική δύναμη και να στηριχθεί η κερδοφορία του. Το αν το εργατικό κίνημα θα καταφέρει να αντιπαλέψει αυτή την επίθεση είναι κάτι που μένει να αποδειχθεί.Βασίλης Κούτρης