[2023-05-24] Η στάση της Δημοτικής Αρχής Κερατσινίου-Δραπετσώνας στον αγώνα των συμβασιούχων του Δήμου

Η στάση της Δημοτικής Αρχής Κερατσινίου-Δραπετσώνας στον αγώνα των συμβασιούχων του Δήμου

 

Στις 22 Απριλίου του 2019, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας με την απόφαση 161/2019 ομόφωνα έκρινε ότι όλοι οι εργαζόμενοι που έχουν προσληφθεί στον Δήμο με συμβάσεις ορισμένου χρόνου καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Ως συνέχεια της παραπάνω απόφασης, θεωρείται η απόφαση 199/2021 της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου, όπου τα μέλη της ομόφωνα επιβεβαιώνουν τη θέση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως αυτή είχε εκφραστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο με την απόφαση 161/2019.

Από το σημείο αυτό και μετά, ο δήμαρχος Βρεττάκος του Δήμου Κερατσινίου- Δραπετσώνας έταζε στους συμβασιούχους πλήρη στήριξη στον αγώνα τους.

Θα περίμενε κανείς ο Βρεττάκος, ως γνήσιος «αγωνιστής» της αριστεράς, να παραμείνει σταθερός στη θέση του αυτή και να έρθει σε σύγκρουση με το σύστημα Βορίδη, ειδικά μάλιστα μετά την πρωτόδικη απόφαση που δικαιώνει τους συμβασιούχους. Αυτό φυσικά δεν επιτάσσεται μόνο από τη λογική αλλά και από την πολιτική εντιμότητα που θα πρέπει να εκφράζει ένας άνθρωπος που έχει γαλουχηθεί με τις αξίες και τα ιδανικά της αριστεράς.

Και όμως, ο «δήμαρχος του λαού», φοβούμενος τις συνέπειες των νόμων Βορίδη και μένοντας σταθερός στον δρόμο που έχει χαράξει όλα αυτά τα χρόνια, με έναν λόγο πλαισιωμένο με αριστερίστικες επαναστατικές φανφάρες που δεν συνάδουν με πράξεις και έργα, για άλλη μια φορά έπραξε το αναμενόμενο, δηλαδή τη θεαματική κωλοτούμπα, επιβάλλοντας στο Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει απόφαση με ψήφο κατά συνείδηση για την άσκηση ένδικων μέσων κατά της απόφασης του μονομελούς πρωτοδικείου Αθηνών. Το δημοτικό συμβούλιο με την απόφαση 153/2023 με 19 ψήφους υπέρ και 10 κατά στράφηκε κατά των συμφερόντων των εργαζομένων. Στους μειοψηφούντες είναι το ΚΚΕ, μέρος του Άλλου Δρόμου που είναι η παράταξη του Βρεττάκου που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ (Συρράκου, Καψετάκης κ.α.) και από τον Καμά του ΠΑΣΟΚ.

Οι εργαζόμενοι είναι στα κάγκελα έχοντας απορρίψει την προσχηματική επιστολή του Βρεττάκου για συνάντηση και έχοντας σταματήσει κάθε διάλογο και συνεννόησή με τη δημοτική αρχή. Στις 14/5 έκαναν κατάληψη του Πολυχώρου Λιπασμάτων με συνέλευση και στις 15/5 όλων των υπηρεσιών του Δήμου.

Στις 16/5 έγινε Έκτακτη Γενική Συνέλευση. Αποφασίστηκε αναστολή των κινητοποιήσεων λόγω των εκλογών, μια απόφαση που αποτελεί μια εσφαλμένη υπαναχώρηση. Η συνέχιση των αγώνων, ακόμη και εάν στο τέλος θεωρούνταν παράνομες και καταχρηστικές, θα δημιουργούσε σίγουρα προβλήματα στη Δημοτική Αρχή και θα βοηθούσε στην ενημέρωση του λαού του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας.

Για τις 24/5 έχει προγραμματιστεί η κατάληψη όλων των υπηρεσιών του Δήμου.

Πολιτικά κερδισμένοι είναι σίγουρα ο Καλαμαράς που είναι υποψήφιος δήμαρχος με το ΚΚΕ, έχοντας ήδη σηκώσει στο διαδίκτυο ομιλία του στην συνέλευση στα Λιπάσματα και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ που συμμετέχει ενεργά στις κινητοποιήσεις. Η στάση του Καμά σχετίζεται περισσότερο με το γεγονός ότι έχει χάσει την στήριξη της αριστερής πτέρυγας του ΠΑΣΟΚ. Ενώ, ο Διαλινάκης της ΝΔ απλά άφησε τον Βρεττάκο να πέσει στην παγίδα που έστησε ο ίδιος στον εαυτό του.

Ο ίδιος ο Βρεττάκος έχει επιλέξει με ανακοίνωση του την αφωνία δείχνοντας με αυτό τον τρόπο και την αμηχανία του.

Ανεξάρτητα από τις τυχόν παλινωδίες, ο  αγώνας των συμβασιούχων πρέπει να δικαιωθεί, όπως και ο αγώνας όλων των συμβασιούχων ενάντια στις επιταγές Βορίδη! Αγώνας μέχρι την τελική νίκη!

Γαλίζης Νικόλαος