Εκλογές στο Σύλλογο Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων "Χατζηκώστα"

Εκλογές στο Σύλλογο Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων "Χατζηκώστα"

Πραγματοποιήθηκαν στις 12/11 εκλογές στο σύλλογο εργαζομένων του ΓΝΙ Χατζηκώστα. Οι εκλογές αυτές γίνανε 1 μήνα περίπου μετά τις βουλευτικές εκλογές. Στις εκλογές αυτές συμμετείχε για πρώτη φορά το ψηφοδέλτιο της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς ΑΡΣΥ (Αριστερή Ριζοσπαστική Συσπείρωση Υγειονομικών).

Οι εκλογές αυτές γίνανε σε μια εποχή που τα εργατικά νοικοκυριά στενάζουν από το βάρος της οικονομικής κρίσης που δημιούργησε το κεφάλαιο και υλοποίησε η κυβέρνηση της ΝΔ. Που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αναλαμβάνοντας τη διαχειριστική σκυτάλη απολύει τους εργαζόμενους των Stage, φορτώνει όλα τα οικονομικά βάρη στους εργαζόμενους, συνεχίζει την πολιτική της φοροαπαλλαγής και της χορήγησης ζεστού χρήματος στις κερδοφόρες επιχειρήσεις και το τραπεζικό κεφάλαιο.

Η υγεία και η πρόνοια πριν την κρίση αλλά και σήμερα, βρίσκονται στο στόχαστρο της αστικής τάξης. Η προσπάθεια για ιδιωτικοποίηση των κερδών στον τομέα αυτό συμβαδίζει με την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων είτε μέσω Stage, είτε συμβασιούχων, είτε ενοικιαζόμενων εργαζόμενων από ιδιωτικά συνεργεία, με την υποχρηματοδότηση των λειτουργιών των νοσοκομείων.

Από την άλλη ο σύλλογος των εργαζομένων, δεν ξεφεύγει από την μοίρα των σωματείων που ελέγχονται από ρεφορμιστικές δυνάμεις. Αποφάσεις μακριά και ερήμην των εργαζομένων. Κινητοποιήσεις μόνο επετειακές, όταν το αποφασίσει η ΠΟΕΔΗΝ. Μία συνέλευση όλη την προηγούμενη διετία.

Σ’ αυτές τις εκλογές προσπαθήσαμε να εκφράσουμε τα προβλήματα και να προτείνουμε αγωνιστικές λύσεις προς όφελος των εργαζομένων. Ψηφίσανε 563 συνάδελφοι. Έγκυρα 545. Έλαβαν η ΠΑΣΚΕ 283 ψήφους και 5 έδρες, ΔΑΚΕ: 55 ψήφους και 1 έδρα, ΤΑΞΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ (ΚΚΕ-μλ): 82 ψήφους και 1 έδρα, ΕΑΜΥ(ΚΚΕ): 73 ψήφους και 1 έδρα, ΑΡΣΥ 52 ψήφους και 1 έδρα.

Χαρακτηριστικό των εκλογών ήτανε ότι με βάση το Ν. 1264 που υποστήριξε ο δικαστικός αντιπρόσωπος, χάναμε την έδρα. Τη δική μας ένσταση που υποστηρίξαμε το άρθρο του καταστατικού ότι οι εκλογές γίνονται με απλή αναλογική, τη δέχτηκε η εφορευτική επιτροπή ομόφωνα, και δεν υπήρξε αντίρρηση από καμία παράταξη και έτσι κατακυρώθηκε η έδρα στην παράταξή μας.

Αναζήτηση