Γερμανία: από τους ρυθμούς της Techno στο βήμα της χήνας ή στο βηματισμό της εργατικής εξέγερσης;

Γερμανία: από τους ρυθμούς της Techno στο βήμα της χήνας ή στο βηματισμό της εργατικής εξέγερσης;


Eins, zwei, Polizei

(μία, δύο, αστυνομία)


H πρόσφατη προεκλογική περίοδος στη Γερμανία εμπλουτίστηκε με ένα νέο όραμα του τότε υπουργού εσωτερικών και τώρα υπουργού οικονομίας Βόλφαγκ Σόιμπλε για το ρόλο της αστυνομίας στην πολιτική ζωή της χώρας. Σύμφωνα με σχετική έκθεση του υπουργείου εσωτερικών με ημερομηνία 22-9-2009, πρέπει μετεκλογικά να ενοποιηθούν τα καθήκοντα και οι αρμοδιότητες της επιτροπής προστασίας του συντάγματος και της αστυνομίας. Πρέπει στο μέλλον να επεκταθούν και στις μυστικές υπηρεσίες οι αρμοδιότητες του ομοσπονδιακού γραφείου δίωξης ποινικού εγκλήματος να διεξάγουν online έρευνες σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές ιδιωτών, να απολαμβάνουν ελευθερία πρόσβασης σε αποθηκευμένα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα και επίσης να έχουν το δικαίωμα να παρακολουθούν δικηγόρους και δημοσιογράφους, να κατασκοπεύουν ιδιωτικές κατοικίες με κάμερες κρυφές και με κρυφά μικρόφωνα!


Και οι αρμοδιότητες της αστυνομίας πρέπει επίσης να διευρυνθούν. Η λήψη γενετικών αποτυπωμάτων, που ίσαμε τώρα επιτρεπόταν μόνον ύστερ’ από σχετική δικαστική απόφαση και μόνον αν είχε διαπραχτεί ποινικό αδίκημα βαρύ, μελλοντικά πρέπει να γίνει μια τυπική αρμοδιότητα και καθημερινή πρακτική της υπηρεσίας σήμανσης. Τέλος, πρέπει να αναβαθμιστούν οι δικαιοδοσίες των προβοκατόρων, των πληροφοριοδοτών και των μυστικών πρακτόρων της αστυνομίας που δρουν μέσα σε "εξτρεμιστικές" οργανώσεις και σε οργανώσεις του κοινού ποινικού εγκλήματος.


Στους προβοκάτορες, στους χαφιέδες και στους μυστικούς πράκτορες της αστυνομίας πρέπει να δοθεί με ειδική νομική πρόβλεψη και ειδική γραπτή εξουσιοδότηση η άδεια και το δικαίωμα να διαπράττουν "σκηνικώς τυπικά" ποινικά αδικήματα όπως κλοπές, απάτες, ακόμα και σωματικές βλάβες και τραυματισμούς, για να αυξάνουν την αξιοπιστία τους μέσα στις υπό παρακολούθηση οργανώσεις! Ο καθένας μπορεί να φανταστεί τι θα επιτρέπεται να κάνει ο μυστικός πράκτορας της γερμανικής αστυνομίας που θα δρα στις γραμμές ακροδεξιών, ναζιστικών οργανώσεων ή στις γραμμές των Chaoten, όπως ονομάζονται οι ελληνιστί "μπαχαλάκηδες" αναρχικοί στη Γερμανία: πυρπολήσεις σπιτιών που κατοικούν Τούρκοι και άλλοι στιγματισμένοι από τους ναζί μετανάστες, ξυλοδαρμούς και τραυματισμούς μεταναστών κι αριστερών, εκτοξεύσεις βομβών μολότοφ προς πάσα κατεύθυνση, βανδαλισμούς, ληστείες τραπεζών και λεηλασίες καταστημάτων, και άλλα τερπνά και θεαματικά για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που έχουν αναλάβει εργολαβικά τη δυσφήμιση και την κατασυκοφάντηση των δίκαιων λαϊκών αγώνων, τη δαιμονοποίηση των νεολαίων και εργατοϋπάλληλων αγωνιστών, των πολιτικών προσφύγων, των προσφύγων πολέμου, και των οικονομικών μεταναστών. Ευτυχώς που υπάρχουν και οι Γερμανοί με την παροιμιώδη λατρεία τους για τη γραφειοκρατική τυπικότητα και μας βοηθάνε να καταλάβουμε τι συμβαίνει, τηρουμένων των αναλογιών, και στην Ελλάδα.Drei, vier, Offizier

(τρεις, τέσσερις, αξιωματικός)


Η πασίγνωστη στους Έλληνες απαίτηση του αστισμού να βρεθεί ένας αξιωματικός (Offizier) να συμμαζέψει το ανάγωγο εργατικό μας κίνημα, διατυπώθηκε και στη Γερμανία τον Οκτώβριο του 2008 από τα πιο επίσημα χείλη, από τον κυβερνητικό συνασπισμό σοσιαλδημοκρατών-χριστανοδημοκρατών, με τη μορφή πρότασης αναθεώρησης του άρθρου 87 του συντάγματος που επιτρέπει τη χρήση του στρατού στο εσωτερικό της χώρας μόνο σε περιπτώσεις πολεμικής άμυνας ή εντάσεων που υπερβαίνουν τις δυνατότητες της αστυνομίας και καταλύουν το δημοκρατικό πολίτευμα και το σύνταγμα, και μόνο προς φύλαξη δημόσιων υπηρεσιών και ρύθμιση της συγκοινωνίας σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς. Αυτό που το γερμανικό σύνταγμα προβλέπει ως ακραία εξαίρεση (πόλεμος ή πραξικόπημα ή επανάσταση) η κυβέρνηση του μεγάλου συνασπισμού, με το πρόσχημα του αντιτρομοκρατικού αγώνα και τον ευφημισμό "περίπτωση σοβαρού ατυχήματος", ήθελε να το κάνει καθημερινό κανόνα, προσθέτοντας στο σύνταγμα μια διάταξη που προέβλεπε ότι "αν δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση μιας ιδιαίτερα σοβαρής περίπτωσης ατυχήματος αστυνομικά μέσα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση μπορεί να διατάξει την ανάληψη δράσης από στρατιωτικές δυνάμεις με στρατιωτικά μέσα".


Το γεγονός ότι η συνταγματική αναθεώρηση δεν πέρασε τελικά, δε σημαίνει ότι ο στρατός δε θα χρησιμοποιείται παράνομα σε εσωτερικές αποστολές. Ήδη ο ομοσπονδιακός στρατός είχε αναλάβει δράση ένα χρόνο νωρίτερα με την ευκαιρία της διεξαγωγής της συνόδου της G-8 στο Βερολίνο. Όσο λοιπόν θα αυξάνεται η αντίσταση της εργατικής τάξης στο πογκρόμ των αστών κατά των δικαιωμάτων της, τόσο και περισσότεροι αστοί θα θυμούνται το σύνθημα του δεύτερου και του τρίτου ράιχ "ενάντια σε δημοκράτες ωφελούν μόνο στρατιώτες." Προς αυτή την κατεύθυνση βοηθάει και η σύνθεση της νέας κυβέρνησης που αναδίδει την αποφορά του εκπρωσισμού.Fünf, sechs, alte Hex’

(πέντε, έξι, γριά στρίγγλα)


Η γριά στρίγκλα (Ηexe) του τραγουδιού είναι βέβαια η Άνγκελα Μέρκελ, πρωταγωνίστρια στις βαλπούργειες νύχτες της αστικής πολιτικής, εκλεκτή της ευαγγελικής εκκλησίας της DDR και αριβίστρια ικανότατη στο να γοητεύει όσους μπορούν να τη συνδράμουν ν’ ανέβει κοινωνικά και ν’ απαλάσσεται από αυτούς, δίνοντάς τους μια γερή κλωτσιά στα πισινά, όταν δεν της είναι ωφέλιμοι πια. Κόρη βραδεμβουργιανού ευαγγελικού πάστορα, που πρωτοστάτησε στη συμφιλίωση της ευαγγελικής εκκλησίας με το σταλινoγενές καθεστώς της DDR επί υπουργίας του Κλάους Γκίζι (πατέρα του σημερινού ηγετικού στελέχους της PDS!), έγινε το 1968 όχι μόνον ενεργό μέλος της Ελεύθερης Γερμανικής Νεολαίας (της νεολαίας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ανατολικής Γερμανίας, της SED) αλλά και γραμματέας υπεύθυνη για την αγκιτάτσια και την προπαγάνδα ! Σπούδασε φυσικές επιστήμες και προσελήφθη στην Ακαδημία Επιστημών όπου έκανε και το διδακτορικό της! Το 1988 στελέχωσε τη "Δημοκρατική Επανάσταση", προσχώρησε στους χριστιανοδημοκράτες , έγινε ομοσπονδιακή υπουργός για τη νεολαία και τις γυναίκες στην πρώτη κυβέρνηση Κολ, και στη συνέχεια στέλεχος, βουλευτής και γενική γραμματέας της CDU.


Με την τελευταία αυτή ιδιότητα καλεί τους χριστιανοδημοκράτες να καθαιρέσουν το μέντορά της, το Χέλμουτ Κολ, από το αξίωμα του επίτιμου προέδρου της CDU (1999), για να καταλάβει στο τέλος η ίδια το αξίωμα του προέδρου του κόμματός τους (2000). Με τη στήριξη του Στόιμπερ, ηγέτη της χριστανοσοσιαλιστικής CSU, αναγορεύεται το 2002 αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας των CDU- CSU και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για να ταχθεί το 2003 υπέρ της αμερικανικής επέμβασης στο Ιράκ και να ηγηθεί ως πρωθυπουργός το 2005 του μεγάλου συνασπισμού με την SPD, που πλήρωσε με την πτώση της την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και εξασφάλισε στη Μέρκελ μια δεύτερη πρωθυπουργία με τη συνεργασία των φιλελεύθερων της FDP.


Στέλεχος- κλειδί στην κυβέρνησή της ο Σόιμπλε, ως αδίστακτος, λόγω ιδιοσυγκρασίας, πεποιθήσεων και ηλικίας, υπουργός οικονομίας, που θα ηγηθεί των μεγάλων επιθέσεων κατά της γερμανικής και της ευρωπαϊκής εργατικής τάξης. Από κοντά ο 36χρονος φιλελεύθερος δημοκράτης υπουργός υγείας Ρέσλερ, εκλεκτός της φαρμακοβιομηχανίας, των ασφαλιστικών εταιρειών, των λόμπι των γιατρών και των φαρμακοποιών, με αποστολή να μετατρέψει την κοινωνική ασφάλιση συνταξιοδότησης, περίθαλψης και υγείας σε ένα κεφαλαιοποιημένο ιδιωτικό μοντέλο, στο οποίο ο κάθε ασφαλισμένος ανάλογα με το πορτοφόλι του "αποφασίζει μόνος του " το είδος και τον τρόπο της ασφάλισής του!


Εξίσου σημαντικό υπουργείο είναι αυτό της άμυνας, το οποίο, ενόψει των τρεχουσών και των επερχόμενων στρατιωτικών επεμβάσεων, μεταλλάσσεται σε ένα δεύτερο υπουργείο εξωτερικών. Επικεφαλής του τέθηκε ο ευπατρίδης Καρλ-Τεόντορ τσου Γκούτενμπερκ, σύζυγος μιας απογόνου της ιστορικής οικογένειας των φον Μπίσμαρκ, γιος μιας κόρης του κόμητα φον Ελτς, στενού συνεργάτη του πρώην προέδρου της Κροατίας Τούτσμαν, και προγονός του Άντολφ-Χένκελ φον Ρίμπεντροπ, γιου του υπουργού εξωτερικών του Χίτλερ!Sieben, acht, gute Nacht!

(εφτά, οχτώ, καληνύχτα!)


Το αποκοίμισμα της γερμανικής εργατικής τάξης, της ισχυρότερης και της πιο οργανωμένης εργατικής τάξης του κόσμου, είναι φυσικά το όνειρο των νέων Πρώσων. Βέβαια η ιστορία μπορεί να γράφεται κατά παραγγελία, δε γίνεται όμως και κατά παραγγελία. Οι Γερμανοί εργάτες παραμένουν οι κληρονόμοι μιας μεγάλης αγωνιστικής παράδοσης, από τα βάθη της οποίας ακούγεται, το πάντα επίκαιρο προσκλητήριο της ταξικής πάλης: Άνθρωπε της εργασίας αφυπνίσου/ και κατάλαβε καλά τη δύναμή σου!/ Όλ’ οι τροχοί ακινητούν/ τα δυνατά σου μπράτσα σαν το επιθυμούν!


Χρήστος Βλόσιος

 

Αναζήτηση