Κυβέρνηση αστικής ενότητας - Ζητούμενο η αγωνιστική ενότητα της εργατικής τάξης

Κυβέρνηση αστικής ενότητας

Κλίμα ευφορίας και συναίνεσης καλλιεργεί η αστική προπαγάνδα

Ζητούμενο η αγωνιστική ενότητα της εργατικής τάξης


Η καπιταλιστική κρίση και η αντιμετώπιση της, κατέστησε αναγκαία την εκλογή νέας κυβέρνησης. Με βάση τις πρώτες μέρες της νέας κυβέρνησης, μπορούμε να πούμε ότι η κυβερνητική εναλλαγή αξιοποιήθηκε στο έπακρο από τους αστούς, οι οποίοι προσπαθούν να παρατείνουν όσο το δυνατόν περισσότερο την περίοδο χάριτος της κυβέρνησης Παπανδρέου. Έτσι, δύο εβδομάδες μετά τις εθνικές εκλογές στο πολιτικό σκηνικό κυριαρχούν η ενότητα και η συναίνεση. Με δηλώσεις στήριξης υποδέχτηκε τη νέα κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΕΒ, ενώ στήριξη στην κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κρίσης προσέφερε και ο Καραμανλής από το βήμα της Βουλής, υποδυόμενος έναν ευρύτερο εθνικό ρόλο. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ απολαμβάνει πρωτοφανή ασυλία από τα ΜΜΕ. Ακόμα και παραδοσιακές δεξιές εφημερίδες δημοσιεύουν σχόλια θετικής ανταπόκρισης στις πρωτοβουλίες Παπανδρέου, συμβάλλοντας και αυτές στη διαμόρφωση κλίματος αναμονής από την κοινωνία. Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να ενταχθούν και οι δηλώσεις Προβόπουλου ο οποίος, αμέσως μετά τις εκλογές ανακοίνωσε ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού μπορεί να φτάσει και το 14 % του ΑΕΠ!

Στόχος του κλίματος εθνικής ενότητας που καλλιεργείται συστηματικά από τα κέντρα αποφάσεων της αστικής τάξης, είναι η συναίνεση των καταπιεζόμενων τάξεων. Το βασικό στοίχημα για τη νέα κυβέρνηση είναι η συγκράτηση της εργατικής τάξης και των διεκδικήσεων της, η εξασφάλιση της συναίνεσης στην αντεργατική πολιτική, το καναλιζάρισμα και η εκτόνωση των αντιδράσεων στην δεδηλωμένη πρόθεση των κεφαλαιοκρατών να απαντήσουν στην κρίση με ένταση της εκμετάλλευσης. Εξίσου κρίσιμη πλευρά και συνδεδεμένη με τα προηγούμενα, είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα.

Οι στοχεύσεις αυτές βασίζονται στην εκτίμηση ότι η έξοδος από τη διεθνή καπιταλιστική κρίση και η επιστροφή στην προηγούμενη κατάσταση είναι το κρίσιμο ζήτημα της επόμενης περιόδου. Σε αυτήν τη φάση, φάση βαθέματος της κρίσης και έντονων δημοσιονομικών προβλημάτων, όλες οι μερίδες της αστικής τάξης κινούνται συντεταγμένα στην ίδια κατεύθυνση σε ότι αφορά την απάντηση στην κρίση. Αυτή η ενότητα εκφράζεται και στο πολιτικό σκηνικό με στήριξη της κυβέρνησης, συναινετικό κλίμα ανάμεσα στα αστικά κόμματα και στράτευση των ΜΜΕ στην κοινή «εθνική» προσπάθεια. Το μήνυμα που εκπέμπεται από την αστική τάξη και το πολιτικό της προσωπικό είναι ότι τα πράγματα είναι δύσκολα, αλλά κινούμαστε σε σωστή κατεύθυνση και απαιτούνται θυσίες και εθνική ενότητα.

Ωστόσο, το εμπόριο ελπίδας στο οποίο επιδίδονται τα ΜΜΕ μπορεί να ωραιοποιεί, αλλά δεν μπορεί να αλλάξει την πραγματικότητα. Η διογκωμένη λόγω της κρίσης ανεργία, το χαμηλό βιοτικό επίπεδο και η αφαίρεση κατακτήσεων από την εργατική τάξη, η διαλυμένη δημόσια υγεία, η απαξιωμένη κοινωνική ασφάλιση, εξακολουθούν να συνθέτουν την πραγματικότητα, η οποία δεν άλλαξε επειδή έχουμε νέα κυβέρνηση και αυτό οφείλουμε να το θυμίζουμε, κόντρα στην αστική προπαγάνδα.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται σήμερα να έχει τα πάντα με το μέρος της. Όμως, στην περίοδο της κρίσης, το κλίμα αλλάζει ταχύτατα, οι αλλαγές των πολιτικών συνθηκών μπορεί να είναι απότομες. Η περίοδος χάριτος που σήμερα απολαμβάνει η κυβέρνηση και μοιάζει να έχει βάθος χρόνου, μπορεί να αποδειχτεί βραχύβια. Μπορεί η κυβέρνηση να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της αστικής τάξης, η επιβίωσή της όμως θα κριθεί από το κατά πόσο θα μπορέσει να διατηρήσει την συναίνεση των εργατικών στρωμάτων. Από αυτήν τη σκοπιά, το ΠΑΣΟΚ είναι το πλέον κατάλληλο κόμμα για να κυβερνήσει σε αυτήν την περίοδο, καθώς εξακολουθεί να διατηρεί ηγεμονία στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Η ΠΑΣΚΕ αποτελεί το πιο ενεργό οργανωτικά κομμάτι του ΠΑΣΟΚ, είναι ο καλύτερος δίαυλος επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ με τις μάζες και ο πιο σημαντικός πυλώνας στήριξης του κυβερνητικού κόμματος.

Με αυτά τα δεδομένα, η μάχη στο πεδίο του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, αποκτά κομβικό χαρακτήρα. Η φθορά της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας και η αποστοίχιση εργαζομένων από την επιρροή της ΠΑΣΚΕ, μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στη φθορά της κυβέρνησης και στην κατάρρευση του σχεδιασμού της αστικής τάξης. Το σύνθημα «Να πληρώσει την κρίση το κεφάλαιο», στο οποίο συμφωνούν όλες οι δυνάμεις της Αριστεράς, πρέπει να εκφραστεί πρώτα και κύρια μέσα στους χώρους δουλειάς. Η κοινή δράση και οι συμφωνίες συνεργασίας αποκτούν νόημα αυτήν την περίοδο, όταν συμβάλουν στην αγωνιστική ετοιμότητα της εργατικής τάξης και προετοιμάζουν τους αγώνες που αργά ή γρήγορα θα ξεσπάσουν.

Αναζήτηση