Επίθεση στα Βαρέα και Ανθυγιεινά

Επίθεση στα Βαρέα και Ανθυγιεινά


Το καλοκαίρι «πέρασε» στο θερινό τμήμα της βουλής με την ψήφο 50 κυβερνητικών βουλευτών τροπολογία που αφορά τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Η τροπολογία αυτή προβλέπει ότι, για την αναπροσαρμογή του καταλόγου των ΒΑΕ θα απαιτείται μόνο μια κοινή υπουργική απόφαση. H αναπροσαρμογή αυτή θα γίνεται με βάση πόρισμα ειδικής επιστημονικής επιτροπής και οι αλλαγές θα αφορούν μόνο τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας. Τέλος συγκροτείται μια διαρκής επιτροπή που θα εξετάζει τον κατάλογο, σύμφωνα με τις προτάσεις της ΓΣΕΕ.


Είναι φανερή η πρόθεση της κυβέρνησης να περιορίσει δραστικά τον κατάλογο των ΒΑΕ προκείμενου να μειώσει τον αριθμό των εργαζόμενων που δικαιούνται εκτός των άλλων πρόωρη κατά 5 χρόνια συνταξιοδότηση και αυξημένη σύνταξη, πράγμα που συνεπάγεται και υψηλότερο εργοδοτικό κόστος.


Έτσι πρώτον η κυβέρνηση επιδίωξε η τροπολογία αυτή να περάσει στα βουβά ψηφίζοντας τη μια μέρα πριν τις διακοπές ενώ περιέχεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας, για τη φορολόγηση των σκαφών αναψυχής!


Δεύτερον, η επιστημονική επιτροπή (Επιτροπή Μπεχράκη) χωρίς να έχει κάνει επιστημονικές μελέτες εκτίμησης του επαγγελματικού κινδύνου και επιδημιολογικές μελέτες σχετικά με τις επαγγελματικές ασθένειες και τα εργατικά ατυχήματα τολμάει να κάνει προτάσεις που κόβουν πάνω από το 50% των εργαζόμενων στα Βαρέα!


Τρίτον, η θεσμοθέτηση του δικαιώματος της κυβέρνησης να αλλάζει τον κατάλογο πολύ πιο απλά από σήμερα μόνο ανησυχητική για τους εργαζόμενους μπορεί να χαρακτηριστεί.


Τέταρτον, το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι οι αλλαγές αφορούν μόνο τους νεοεισερχόμενους είναι υποκριτικό, γιατί στην πράξη οι εργοδότες θα θελήσουν να «απαλλαγούν» από εργαζόμενους, που θα ασφαλίζονται με το παλιό καθεστώς, προσλαμβάνοντας νέους. Επίσης η διάκριση αυτή εξυπηρετεί την πρόθεση της κυβέρνησης να διασπά το κοινό μέτωπο των εργαζομένων.


Η αναθεωρήσει της λίστας των ΒΑΕ είναι μόνο ένα κομμάτι από το σύνολο των μέτρων που προωθούνται και αφορούν το ασφαλιστικό. Έτσι προβλέπεται η


  • η αύξηση των ορίων ηλικίας των γυναικών εργαζόμενων στο Δημόσιο (εξίσωση με αυτά των ανδρών) με βάση την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου

  • η επιδότηση των εισφορών για πρόσληψη νέων στην αγορά εργασίας

  • η παράταση του εργασιακού βίου εκτός από την αναθεώρηση της λίστας των ΒΑΕ με τον περιορισμό πρόωρων και αναπηρικών συντάξεων και την εφαρμογή του νόμου Πετραλιά που προβλέπει περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων των μητέρων με ανήλικα κτλ


Είναι φανερό ότι οποιαδήποτε κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές με βάση την κρίση και την επιδίωξη της με οποιοδήποτε τρόπο να μειωθεί το εργατικό κόστος και να περιοριστούν τα ελλείμματα θα είναι αναγκασμένη να προχωρήσει σε νέα μέτρα σχετικά με το ασφαλιστικό.


Το αν θα μπορέσει το εργατικό κίνημα να απαντήσει το είναι κάτι που μένει να αποδειχθεί.