Αντίο Σύντροφε...

Αντίο Σύντροφε...


« …τίποτα δεν είναι πιο δύσκολο από το να επιδεικνύεις στάση ηρωική σε αντι-ηρωικές εποχές, να είσαι επαναστάτης μέσα στη δίνη της αντεπανάστασης, να μένεις όρθιος όταν οι άλλοι δίπλα σου λυγάνε.

Θέλω να πω για τον ηρωισμό σου αυτόν, που γνώρισα εγώ.

Θέλω να πω για τον ηρωισμό που επέδειξες μόνος, άνεργος και αποκαρδιωμένος από πολλούς συντρόφους τη δύσκολη χρονιά του 1992.

Είχες, βλέπεις, ένα περίεργο προνόμιο να μένεις σε κρίσιμες στιγμές χωρίς συντρόφους και πάλι να μην μένεις ποτέ μόνος τελικά, αφού αμέσως βρίσκονταν οι σύντροφοι που θα συνεχίσουν στον ίδιο δρόμο με σένα.[……….]

Αγαπημένε μας Κώστα,

Ξέρουμε πολύ καλά ότι την κοινωνία που οραματιστήκαμε, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, δεν θα την γνωρίσουμε. Νομίζω επίσης ότι κι αυτό που μας έλεγες στους νεότερους για τις επαναστάσεις που θα ζήσουμε, ήταν μια αισιόδοξη δική σου προτροπή να συνεχίσουμε τον αγώνα. Ήξερες καλά πόσο τιτάνιο αγώνα πρόκειται να κάνει στο μέλλον η Ανθρωπότητα για να ξεκολλήσει από τη λάσπη της προϊστορίας της, που είναι η εκμεταλλευτική κοινωνία. Όμως ο τροχός της ιστορίας πάει μόνο μπροστά και το Αύριο που ονειρευτήκαμε θα ‘ρθει. Και σ’ αυτόν τον τροχό κάποιοι έσπρωξαν να πάει μπροστά και κάποιοι πρόβαλαν μόνο αντίσταση. Και εσύ, Κώστα Μπατίκα, σε αυτή τη διαδρομή της ανθρωπότητας προς το μέλλον έχεις αφήσει το στίγμα σου και το ξέρεις. [….] Είμαι σίγουρος ότι γνωρίζεις καλά ότι δεν θα χαθούμε. Το πνεύμα σου θα ζει στη σκέψη όλων των συντρόφων σου και πολλών επαναστατών στις γενιές που θα ‘ρθουν.

Μόνο που να, σε αυτό τον τελευταίο σου δρόμο, τον μοναδικό που έμελε τελικά να βαδίσεις μόνος,

ήρθαμε να σου πούμε Καλό Ταξίδι,

πολυαγαπημένε μας σύντροφε!»

(Αποσπάσματα από χαιρετισμό στην κηδεία του Κώστα Μπατίκα)


Εκατοντάδες σύντροφοι, συγγενείς, συναγωνιστές και φίλοι αποχαιρετήσαμε τον σύντροφο Κώστα Μπατίκα. Η πολιτική του κηδεία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 19 Μαΐου στο νεκροταφείο Νέας Σμύρνης. Στην κηδεία παραβρέθηκαν αγωνιστές από όλες τις τάσεις της Αριστεράς. Στην τελετή πήραν το λόγο σύντροφοι και φίλοι, η γυναίκα του Δωροθέα, συγγενείς του. Στις ομιλίες τονίστηκε η αταλάντευτη στάση του και η προσήλωσή του στο στόχο της επανάστασης και στη μελέτη του μαρξισμού. Από ανθρώπους που τον γνώριζαν αναδείχτηκαν άγνωστες πλευρές της ζωής του, δυσκολίες και προβλήματα που τα αντιμετώπισε πάντα με θάρρος και γενναιότητα.

Ο σ. Δ. Κάβουρας απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους της κ.ο. ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ. Μίλησαν ακόμα ο σ. Σάββας Μιχαήλ από το ΕΕΚ, ο σ. Άγγελος Χάγιος από το ΝΑΡ, ο σ. Γ. Κωσταντακόπουλος.

Στεφάνια έστειλαν οι ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΕΑΜ, το ΕΚΚΕ, η ΟΚΔΕ, το Μ-Λ ΚΚΕ, η Κομμουνιστική Ανανέωση, η Αριστερή Κίνηση Περιστερίου, η δημοτική κίνηση της Νέας Σμύρνης «Μια πόλη ανάποδα», σύντροφοί του από τη Γερμανία και ο πρόεδρος της Κύπρου Δ. Χριστόφιας.