Ένας χαιρετισμός στον σύντροφο Κώστα Μπατίκα

Ένας χαιρετισμός στον σύντροφο Κώστα Μπατίκα


Πριν από 4 χρόνια γνωρίσαμε ως συνάδελφοι τον Κώστα Μπατίκα που βέβαια αυτή η σχέση δεν ήταν συνηθισμένη. Με έκπληξη διαπιστώναμε ότι είχαμε δίπλα μας έναν πολύτιμο δάσκαλο που με μεγάλη ικανότητα, απλότητα και χιούμορ μας έφερνε κοντά του. Πέραν των όποιων ιδεολογικών διαφορών, ο ανθρωπισμός του δεν άφηνε ασυγκίνητο κανέναν.


Με την ιδιαίτερη προσωπική του στάση και σκέψη απέναντι τόσο στα ζητήματα της δουλειάς όσο και στα προσωπικά θέματα των συναδέλφων, ανέτρεψε το αρνητικό στερεότυπο του κομμουνιστή όπως έχει καλλιεργηθεί από τη δεξιά προπαγάνδα και απαντούσε πάντα, ιστορικά τεκμηριωμένα και με απόλυτο σεβασμό στη διαφορετική άποψη, στα οποιαδήποτε αστικά μυθεύματα σε σχέση με την κοινωνία, τη θρησκεία, τον πολιτισμό, κ.α.


Απέδειξε έμπρακτα μέσω των σχέσεων που διαμορφώθηκαν στον εργασιακό του χώρο ότι η μαρξιστική θεωρία γεφυρώνει τις ιδεολογικές διαφορές των εργαζομένων στη βάση των κοινών εργατικών τους συμφερόντων και η απάντηση είναι η κοινή πλεύση με τους αγώνες της τάξης τους..


Κατάφερε στους χαλεπούς καιρούς που διανύει το εργατικό κίνημα, ο σύντροφος Μπατίκας με επιμονή και σθένος να βάλει τα θεμέλια ίδρυσης πανελλαδικού σωματείου στον κλάδο των μη-κερδοσκοπικών εταιρειών. Δεχόμενος τις αντιδράσεις εργοδοτών και εργαζομένων που έπεσαν στην παγίδα να αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους ως «συνεργάτες», κατάφερε όχι μόνο να συστήσει το Σωματείο Εργαζομένων στις Κοινωνικές Υπηρεσίες Ιδιωτικών Φορέων, αλλά και να θέσει τις βάσεις για ένα σωματείο ταξικά προσανατολισμένο, αυτόνομο από κομματικούς ελέγχους που θα διεκδικεί και θα υπερασπίζεται τα συμφέροντα μας, ως εργαζομένων, σε ενωτική και ταξική βάση. Φυσικά η δράση του αυτή στο χώρο εργασίας του, ενόχλησε και θορύβησε την εργοδοσία που τον εξώθησε σε παραίτηση. Ο ίδιος ουδέποτε έσκυψε το κεφάλι και ανελλιπώς συνέχισε να στηρίζει το σωματείο (ακόμα και στις δύσκολες στιγμές που πολεμούσε την ασθένεια του) αντιμετωπίζοντας συχνά τα όποια προβλήματα συναντούσαμε με αισιοδοξία, ηρεμία και ασίγαστη ανησυχία παράλληλα.


Για εμάς τους συναδέλφους του, αποτέλεσε τον δάσκαλο, πολλαπλασιαστή συνειδήσεων για μια κομμουνιστική, ελεύθερη κοινωνία χωρίς την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.


Συνάδελφε και Σύντροφε Κώστα Μπατίκα βρίσκεσαι στην καρδιά και στη σκέψη μας.


Το ΣΕΚΥΙΦ προσφέρει στη μνήμη του Κώστα το ποσό των 70 ευρώ για την έκδοση του τελευταίου του βιβλίου.

Αναζήτηση