Ανακοίνωση του σωματείου της WIND, απάντηση σε δημοσίευμα του Ριζοσπάστη

Ανακοίνωση του σωματείου της WIND, απάντηση σε δημοσίευμα του Ριζοσπάστη


Ανακοίνωση εξέδωσε το Δ.Σ. του σωματείου εργαζομένων της WIND, απαντώντας σε δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη» που παρουσίαζε ομιλίες συνέδρων στην συνδιάσκεψη της ΚΟΑ για το 18ο συνέδριο του ΚΚΕ. Δημοσιεύουμε παρακάτω, αποσπάσματα της ανακοίνωσης.«Η ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΗΣ WIND»


Στην εφημερίδα «Ριζοσπάστης» της Τρίτης 10 Φεβρουαρίου 2009, σε ρεπορτάζ από ομιλίες σχετικά με το 18ο Συνέδριο του ΚΚΕ, με τίτλο «Γερά, σταθερά βήματα σε όλα τα μέτωπα» (σελ. 6), με έκπληξη και οργή διαβάσαμε μεταξύ άλλων την εξής αναφορά στο Σωματείο μας:


«Η δημιουργία κλαδικών συνδικάτων έδωσε ώθηση στη δουλειά μας. Το παράδειγμα του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) είναι χαρακτηριστικό. Σε δυο χρόνια μετράει 400 μέλη. Καλύπτει έναν αχανή χώρο, όπου ο ανταγωνισμός οξύνεται. Προχωράει η συγκέντρωση, πολλαπλασιάζονται τα προβλήματα για τους 23.000 εργαζόμενους του κλάδου στην Αθήνα. Το σωματείο καλύπτει όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από σχέση εργασίας. Μέχρι την ίδρυσή του υπήρχαν μόνο τα σωματεία του ΟΤΕ, της «Ιντρακόμ» και της WIND, πανελλαδικά, εργοδοτικά και δύσκαμπτα...» (οι έντονες υπογραμμίσεις είναι δικές μας).


[…]ένας τόσο σοβαρός χαρακτηρισμός μας υποχρεώνει δυστυχώς να θέσουμε ορισμένα αμείλικτα ερωτήματα και να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα.


- Ποιες είναι οι αποδείξεις που έχει στα χέρια του αυτός που εξαπολύει αυτόν τον χαρακτηρισμό -τον οποίο δημοσιεύει ο «Ριζοσπάστης»- ενάντια στο Σωματείο μας;


- Η δράση του Σωματείου μας είναι γνωστή όχι μόνο σε όλους τους εργαζόμενους στην επιχείρηση αλλά σε όλο το εργατικό κίνημα. Μόνο από τους τελευταίους μήνες αναφέρουμε εντελώς ενδεικτικά: Εκατοντάδες συνάδελφοι συμμετείχαν μαζί με το Σωματείο στις απεργίες και διαδηλώσεις για το Ασφαλιστικό, αλλά και στην στάση εργασίας που κηρύξαμε το καλοκαίρι για την διεκδίκηση της νέας συλλογικής σύμβασης. Δεν υπήρξε καμία απόλυση στην οποία δεν αντισταθήκαμε και δεν προσπαθήσαμε να αποτρέψουμε. Πρόσφατα προχωρήσαμε σε κινητοποιήσεις στα καταστήματα ενάντια στην πώλησή τους από την εταιρία, την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και την απόλυση των συναδέλφων μας. Υποστηρίξαμε ενεργά τον πρόσφατο αγώνα των σωματείων και των εργαζομένων στην Βόνταφον και την Άλτεκ Τέλεκομς, ενάντια στην απώλεια θέσεων εργασίας, τις απολύσεις, την μη καταβολή δεδουλευμένων. Συμμετέχουμε έμπρακτα στις κινήσεις αλληλεγγύης στην Κωνσταντίνα Κούνεβα.


- Αυτή η δράση έχει φέρει και σημαντικές κατακτήσεις μέσα από την επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση, που για πρώτη φορά -μετά από 13 χρόνια συνδικαλιστικής «ερημιάς»- υπογράψαμε το 2007 μετά από πολύμηνες κινητοποιήσεις. Αρκεί μόνο να πούμε ότι ο ελάχιστος βασικός μισθός που έχουμε κατακτήσει είναι σημαντικά παραπάνω από τον αντίστοιχο κλαδικό - και κατακτήσαμε επιπλέον διαλείμματα, επιδόματα, ρεπό κλπ. που έχουν βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας εκατοντάδων συναδέλφων, όχι μόνο αορίστου χρόνου αλλά και συμβασιούχους (οι οποίοι συμμετέχουν εντελώς ισότιμα σε όλη τη ζωή του Σωματείου μας, ενώ άλλα συνδικάτα ούτε καν τους γράφουν).


- Επειδή αγωνιούμε για το μέλλον μας, όπως και όλοι οι εργαζόμενοι, δεν προσποιούμαστε και δεν καυχιόμαστε ότι αυτές οι κατακτήσεις έλυσαν τα προβλήματα των συναδέλφων. Μπορούμε όμως να καυχηθούμε για την πραγματική εσωτερική δημοκρατία του Σωματείου μας, στη βάση των γενικών συνελεύσεων και της ελεύθερης έκφρασης όλων των απόψεων.


- Τέλος, πόσο «εργοδοτικό» μπορεί να είναι ένα σωματείο που μέσα σε 3 χρόνια έχει συρθεί 3 φορές στα δικαστήρια από προϊσταμένους και την ίδια τη διοίκηση για την δράση του; Το 2007 η διοίκηση της WIND είχε προσπαθήσει να βγάλει παράνομο το ΔΣ του Σωματείου μας – και δεν το πέτυχε μόνο χάρη στην συσπείρωση των συναδέλφων. Η πρόσφατη μήνυση προϊσταμένου ενάντια σε συνάδελφο-μέλος του ΔΣ αποσύρθηκε μετά από κινητοποιήσεις και την αλληλεγγύη δεκάδων σωματείων, συλλογικοτήτων κλπ. (μάλιστα, υπέρ του συναδέλφου είχε προσέλθει στο δικαστήριο και ηγετικό συνδικαλιστικό στέλεχος του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη). Γνωρίζουν πολλά «εργοδοτικά» σωματεία που... διώκονται δικαστικά από την εργοδοσία οι συντάκτες του «Ριζοσπάστη»;


Ενδιαφέρθηκε να τα μάθει όλα αυτά ο ανώνυμος συκοφάντης; Ή βιάστηκε να μας κολλήσει την ρετσινιά του «εργοδοτικού», ίσως επειδή το Σωματείο μας δεν ελέγχεται από δυνάμεις της δικής του επιλογής και έγκρισης;


Εξάλλου, την Τρίτη 18 Ιουλίου 2008, στην ιστοσελίδα του «Ριζοσπάστη», σε άρθρο με τίτλο «Στάση Εργασίας στην WIND» (σελ. 14) είχαμε διαβάσει (αν και δεν αναφερόταν ρητά το όνομα του Σωματείου μας – γιατί άραγε;):


«Τρίωρη στάση εργασίας (2 μ.μ. - 5 μ.μ.) πραγματοποιούν αύριο οι εργαζόμενοι στην WIND, διεκδικώντας την υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και εκφράζοντας την αντίθεσή τους στις συνδικαλιστικές διώξεις και στην εντατικοποίηση της εργασίας. Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών-Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) με ανακοίνωσή του συμπαραστέκεται στον αγώνα των εργαζομένων και καταγγέλλει την εργοδοσία της WIND «για την ωμή, προκλητική και τρομοκρατική ενέργειά της να διώξει ποινικά μέλος του ΔΣ του επιχειρησιακού σωματείου (σ.σ.: στέλεχος της εργοδοσίας έχει κάνει μήνυση σε εργαζόμενο, μέλος του ΔΣ του επιχειρησιακού σωματείου). Η κίνηση αυτή είναι συνέχεια των αλλεπάλληλων συνδικαλιστικών διώξεων ενάντια στη δράση του σωματείου και των εργαζομένων».


Το μόνο «λογικό» συμπέρασμα που μπορεί να βγάλει κανείς είναι ότι το Σωματείο μας πρόλαβε μέσα σε 6 μήνες να μεταμορφωθεί από ένα σωματείο που αξίζει την αλληλεγγύη σε... «εργοδοτικό»! Συνάδελφοι μέλη του ΠΑΜΕ που είναι μέλη του Σωματείου μας, δεν έχουν κάνει σε καμία διαδικασία (Γενική Συνέλευση ή άλλη συζήτηση, γραπτή ή προφορική) κριτική προς το Σωματείο μας για φιλοεργοδοτική στάση.


Ως στοιχειώδη κίνηση αποκατάστασης της αλήθειας, απαιτούμε να δώσει εξηγήσεις η σύνταξη του «Ριζοσπάστη». Θα χαρούμε πολύ να πρόκειται για κάποιο λάθος. Είμαστε βέβαιοι ότι δεν θα τολμούσαν να διακινήσουν αυτές τις απόψεις στους χώρους εργασίας της WIND, γιατί θα γέλαγαν μαζί τους όχι μόνο οι εργαζόμενοι -ακόμα κι όσοι έχουν επιλέξει να μην είναι μέλη του Σωματείου μας- αλλά και τα ντουβάρια.


Εμείς θα συνεχίσουμε στον δρόμο της ενότητας και του αγώνα στη βάση των προβλημάτων των εργαζομένων. Της αυτονομίας του Σωματείου μας από τους εργοδοτικούς και κομματικούς μηχανισμούς, που με τη λογική της καθυπόταξης του συνδικαλιστικού κινήματος στις δικές τους επιδιώξεις το έχουν φέρει σε βαθύτατη κρίση, έλλειψη αποτελεσματικότητας και απαξίωση. Είμαστε βαθιά πεισμένοι ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος απ’ αυτόν – και δεν πρόκειται βέβαια να τον αλλάξουμε εξαιτίας οποιουδήποτε συκοφαντικού, διασπαστικού και ψηφοθηρικού λίβελου».

Αναζήτηση