Γίνεται διάλογος με λογοκρισία σύντροφοι;

Γίνεται διάλογος με λογοκρισία σύντροφοι;

 

 

Το παρακάτω κείμενο στάλθηκε στο ΠΡΙΝ και δημοσιεύτηκε στο φύλλο της 18ης Γενάρη. Ωστόσο οι υπεύθυνοι του ΠΡΙΝ θεώρησαν σωστό – εκτός απ’ το ν’ αλλάξουν τον τίτλο – να αφαιρέσουν κάποια σημεία του κειμένου. Δημοσιεύουμε εδώ ολόκληρο το κείμενο επισημαίνοντας τα σημεία που κόπηκαν. Ο καθένας, διαβάζοντας τα συγκεκριμένα σημεία, μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματα του…


ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ 31ΗΣ ΓΕΝΑΡΗ


Στο ΠΡΙΝ της 28ης Δεκέμβρη, στο κομμάτι για την εκδήλωση στις 31/1 αναφερόταν ότι «στις διεργασίες προετοιμασίας έχουν πάρει μέρος και τις παρακολουθούν και άλλες δυνάμεις, μεταξύ των οποίων η ΚΟ Ανασύνταξη και η Κομμουνιστική Ανανέωση, οι οποίες θα αποφασίσουν τις επόμενες μέρες την τελική στάση τους». Στο ΠΡΙΝ της 11ης Γενάρη ο σ. Μάρκου αναφέρεται στην ανάγκη για «μετωπική, ανατρεπτική παρέμβαση όλης της αντικαπιταλιστικής και επαναστατικής Αριστεράς» αναρωτώμενος : «τι κάνουν οι σύντροφοι του «μ-λ» χώρου, η ΚΟ Ανασύνταξη, η Κομμουνιστική Ανανέωση;»

Η ΚΟ Ανασύνταξη έχει διακηρύξει ότι στα πλαίσια της τακτικής του ενιαίου μετώπου, τάσσεται υπέρ μιας συντονισμένης κοινής παρέμβασης στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα στην κατεύθυνση της ταξικής του αναγέννησης. Τάσσεται υπέρ μιας πολιτικής συνεργασίας αριστερών οργανώσεων και αγωνιστών, όπως και της κοινής εκλογικής καθόδου της εξ. Αριστεράς στη βάση ενός εκλογικού προγράμματος, με διατήρηση της αυτοτέλειας, του δικαιώματος κριτικής και προβολής των ιδιαίτερων θέσεων κάθε οργάνωσης. Τάσσεται υπέρ της συζήτησης για τα μικρά και μεγάλα ζητήματα του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος.

Η ΚΟ Ανασύνταξη έχει δώσει δείγματα γραφής σ’ αυτή την κατεύθυνση με τη δράση της. Ενδεικτικά αναφέρουμε την πρόταση για τις κινητοποιήσεις του ασφαλιστικού καθώς και την πρόταση για ενιαία παρέμβαση στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, η οποία δεν έγινε αποδεκτή από τις υπόλοιπες οργανώσεις για διαφορετικούς λόγους απ’ την κάθε μια.

Ταυτόχρονα η ΚΟ Ανασύνταξη έχει ξεκαθαρίσει ότι όλα τα παραπάνω, οπωσδήποτε είναι αναγκαία και δημιουργούν προϋποθέσεις αλλά δεν μπορούν να υποκαταστήσουν το βασικό καθήκον, της συγκρότησης επαναστατικής πολιτικής πρωτοπορίας της εργατικής τάξης, κομμουνιστικού κόμματος. Καθήκον που για μας απαιτεί μια ιδιαίτερη προσπάθεια ενότητας των κομμουνιστών, επανάκτησης της επαναστατικής στρατηγικής και τακτικής, υπεράσπισης, παραπέρα ανάπτυξης και διάδοσης του μαρξισμού – λενινισμού μέσα στην εργατική τάξη.

Στις κινητοποιήσεις για τη δολοφονία του Α. Γρηγορόπουλου, επιμείναμε για το συντονισμό και την κοινή δράση της εξ. Αριστεράς, προσυπογράψαμε την κοινή ανακοίνωση της 7ης Δεκέμβρη, ως μια πρώτη απάντηση στη δολοφονία.

Τη στιγμή που οι περισσότερες οργανώσεις, κρύβονταν πίσω από τη «συνέλευση της Νομικής» επιμείναμε για την ανάγκη συντονισμού και εν όψει της απεργίας της 10ης Δεκέμβρη. Η συνάντηση αυτή τελικά πραγματοποιήθηκε και αποφασίσαμε από κοινού τη στήριξη και περιφρούρηση της απεργιακής συγκέντρωσης και πορείας του Μουσείου.

Επιμείναμε στην κατεύθυνση συντονισμού σωματείων, τη στιγμή που πολλές οργανώσεις έριχναν το βάρος σε «ανοιχτές συνελεύσεις εργαζομένων, μαθητών και φοιτητών» και «καταλήψεις εξεγερμένων εργατών».

Ανταποκριθήκαμε σε νέα συνάντηση των οργανώσεων για την οργάνωση, τον προσανατολισμό και την προοπτική του κινήματος που αναπτύχθηκε. Το κείμενο που προτάθηκε από το ΝΑΡ ήταν γενικόλογο και σε καμία περίπτωση δεν υπηρετούσε το στόχο που προαναφέρθηκε, καθώς δεν έβαζε κανένα από τα αιτήματα και τους άμεσους στόχους για τους αγώνες. Πρόταση έγινε από την πλευρά του ΕΝΑΝΤΙΑ για εκδήλωση στις 10/1, πρόταση η οποία «κυκλοφορούσε» πριν τη δολοφονία, εν όψει των διεργασιών για τις ευρωεκλογές. Σημειώσαμε ότι δεν είναι δυνατό μια ανακοίνωση που θα αφορά την εξέλιξη των κινητοποιήσεων να καταλήγει σε εκδηλώσεις ασαφούς χαρακτήρα. Στη συνέχεια η εκδήλωση αυτή προτάθηκε για τις 31/1. Η συμφωνία για τη διεξαγωγή της, έμπαινε από τους συντρόφους του ΕΝΑΝΤΙΑ ως προαπαιτούμενο. Σημειώσαμε ότι μια τέτοια εκδήλωση απαιτεί μια προετοιμασία, με το άνοιγμα των εντύπων, τη δημοσίευση των αποφάσεων και πως σε κάθε περίπτωση δεν είναι δυνατό να μπαίνει σαν προαπαιτούμενο. Αντιρρήσεις γι αυτή την πρόταση εξέφρασε το ΕΕΚ, ενώ αδυναμία να δεσμευτεί εκείνη τη στιγμή δήλωσε το ΝΑΡ και η έκδοση ανακοίνωσης φάνηκε να ναυαγεί. Ωστόσο τις επόμενες μέρες το ΝΑΡ αποδέχτηκε τη διεξαγωγή της εκδήλωσης, όπως και το ΕΕΚ. Άραγε ποιες ήταν οι «διεργασίες προετοιμασίας» που συντελέστηκαν; Η στάση η δική μας πάντως ήταν σαφής. Παρότι συμμετείχαμε στη διαμόρφωση της ανακοίνωσης και ήμασταν διατεθειμένοι να την συνυπογράψουμε, δεν μπορούσαμε να δεχτούμε το βέτο για την εκδήλωση και κάποιες «διεργασίες προετοιμασίας» τις οποίες αγνοούμε.

Παρόλα αυτά, η ΚΟ Ανασύνταξη συμμερίζεται την αγωνία χιλιάδων αγωνιστών και το ενδιαφέρον που υπάρχει για την ενότητα της επαναστατικής Αριστεράς.

Εμείς επιθυμούμε ένα μόνιμο δίαυλο συζήτησης και κοινής δράσης. Για μας η συζήτηση οφείλει να γίνεται πάνω σε συγκεκριμένα ζητήματα και στόχους για να μπορούν να καταγράφονται βήματα στην ενότητα της επαναστατικής Αριστεράς. Θεωρούμε ανάγκη να σταματήσει η πολυδιάσπαση της παρέμβασης της, να υπάρξει συντονισμός και ενότητα, κοινές πρωτοβουλίες για την ταξική ανασύνταξη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος. Τα υπάρχοντα μετωπικά σχήματα της εξ. Αριστεράς, είτε υποβαθμίζουν το προγραμματικό περιεχόμενο, είτε την κοινή παρέμβαση στο μαζικό κίνημα, είτε συγκαλύπτουν τις διαφορές μέσα από περίτεχνες διατυπώσεις. Όμως οι πολιτικές συνεργασίες είναι ανάγκη να συγκροτούνται στη βάση μιας στοιχειώδους προγραμματικής συμφωνίας. Ποιοι είμαστε, τι επιδιώκουμε, με ποιο τρόπο, για να μην οδηγούν πρωτοπόρους αγωνιστές του κινήματος σε σύγχυση και απογοήτευση.

Με αυτούς τους στόχους, θα παρέμβουμε το επόμενο διάστημα, θα παρακολουθήσουμε και θα τοποθετηθούμε και στην εκδήλωση στις 31 Γενάρη.

Τις μέρες που ακολούθησαν προέκυψαν τα γεγονότα της Παλαιστίνης και το συλλαλητήριο της 9/1. Για τις σχετικές κοινές ανακοινώσεις ΜΕΡΑ-ΕΝΑΝΤΙΑ δεν ενημερωθήκαμε από κανέναν, ενώ ήταν ευνόητο ότι θα ήμασταν απόλυτα διατεθειμένοι να συνυπογράψουμε και να συνδιοργανώσουμε τις κινητοποιήσεις.

Το ερώτημα λοιπόν του σ. Μάρκου, απευθύνεται στην πραγματικότητα προς τους συντρόφους των οργανώσεων του ΜΕΡΑ και του ΕΝΑΝΤΙΑ. Πως ακριβώς εννοείτε σύντροφοι την ενωτική παρέμβαση της επαναστατικής Αριστεράς;


Το γραφείο της πολιτικής επιτροπής

της κομουνιστικής οργάνωσης ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ

Αναζήτηση