Ιμπεριαλιστικό έγκλημα στην Γάζα

Ιμπεριαλιστικό έγκλημα στην Γάζα

22 μέρες σφαγής, 1300 νεκροί(στη συντριπτική πλειοψηφία άμαχοι και εκατοντάδες γυναίκες και παιδιά), 5000 τραυματίες και ανυπολόγιστες ζημιές, ακόμη και σε νοσοκομεία, ήταν το αποτέλεσμα του νέου ιμπεριαλιστικού εγκλήματος, των ισραηλινών βομβαρδισμών στην παλαιστινιακή Λωρίδα της Γάζας. Οι πολιτικοί στόχοι του Ισραήλ και των ΗΠΑ, η διάλυση της εκλεγμένης Χαμάς και η επιβολή του ενδοτικού Μαχμούντ Αμπάς ο οποίος κατέστειλε διαδηλώσεις αλληλεγγύης στην Δυτική Όχθη, δεν επετεύχθησαν, χάρις στην ηρωική αντίσταση του παλαιστινιακού λαού. Η παύση των βομβαρδισμών, για την διεξαγωγή των ισραηλινών εκλογών και τη στέψη του νέου «πλανητάρχη», σήμανε την αρχή ενός νέου δράματος πάνω στα χαλάσματα για τους, περικυκλωμένους πάντα από τα ισραηλινά στρατεύματα, Παλαιστίνιους. Η τελευταία πράξη πολέμου του Μπους και η πρώτη τέτοια του Ομπάμα, βρήκε άξιους συμπαραστάτες στην Ε.Ε. και σε αραβικά καθεστώτα όπως αυτά της Αιγύπτου και της Σαουδικής Αραβίας. Η ελληνική κυβέρνηση παρείχε και αυτή διευκολύνσεις στο έγκλημα με την προγενέστερη αξιοποίηση του εναέριου χώρου της για την εκπαίδευση των ισραηλινών βομβαρδιστικών και του λιμανιού του Αστακού κατά την διάρκεια της επέμβασης. Επίσης, αποκαλύφθηκε για μια ακόμη φορά ο διακοσμητικός ρόλος του ΟΗΕ και η ανυπαρξία του «διεθνούς δικαίου» έναντι της βούλησης των ιμπεριαλιστικών κρατών και δυνάμεων. Ταυτόχρονα ένα ογκώδες αντιπολεμικό κίνημα συμπαράστασης στην Παλαιστίνη και καταδίκης των ΗΠΑ-Ισραήλ ξεσηκώθηκε τόσο στην Μέση Ανατολή όσο και τον δυτικό κόσμο. Ανάλογες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και στην Ελλάδα. Η εγκαθίδρυση παλαιστινιακού κράτους, ο επαναστατικός αγώνας των λαών της περιοχής ενάντια στα διάφορα διεφθαρμένα και αμερικανόδουλα καθεστώτα και η πάλη για μια σοσιαλιστική συνένωση της περιοχής είναι ο δρόμος για την οριστική εκδίωξη του ιμπεριαλισμού.


Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σε Βουλγαρία-Βαλτικές χώρες

Μεγάλες αντικυβερνητικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και συγκρούσεις έχουν ξεσπάσει σε Βουλγαρία και Βαλτικές χώρες (κυρίως στην Λετονία) ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης που πλήττει όλο και περισσότερους εργαζόμενους ανά τον κόσμο. Ο προσανατολισμός των κυβερνήσεων σε «λύσεις» τύπου Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έριξαν λάδι στην φωτιά, με συνέπεια τον φόβο των αστικών τάξεων της περιοχής για γενίκευση των κινητοποιήσεων, οι οποίες μπορεί να πάρουν «ελληνικά» χαρακτηριστικά. Την ίδια ώρα, χιλιάδες απολύσεις ανακοινώνονται από πολυεθνικούς ομίλους σε ΗΠΑ, Βρετανία και άλλες χώρες, μαζί με πακέτα στήριξης τραπεζών και αυτοκινητοβιομηχανιών.


(Προβλέψιμη) εποχή Ομπάμα

Με μια χολυγουντιανού τύπου τελετή ορκίστηκε ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, διαδεχόμενος μια οκταετία πολέμων, αντιδημοκρατικών νόμων και οικονομικής κρίσης. Τα διαπιστευτήρια έχουν ήδη δοθεί: Η διατήρηση του ίδιου υπουργού Άμυνας, ο διορισμός της φιλοπόλεμης Χίλαρι στο υπουργείο εξωτερικών, η σιωπή απέναντι στο έγκλημα του Ισραήλ στην Παλαιστίνη (με το ταυτόχρονο τηλεφώνημα στον Αμπάς), η ενίσχυση του στρατού κατοχής στο Αφγανιστάν και οι εξαγγελίες οικονομικής ενίσχυσης του αμερικανικού κεφαλαίου, δεν αφήνουν περιθώρια «ελπίδων» που καλλιεργήθηκαν και από την ρεφορμιστική αριστερά διεθνώς και εγχωρίως (κυρίως από τον ΣΥΝ). Οι εξαγγελίες για κλείσιμο του Γκουαντάναμο , χρονοδιαγράμματος αποχώρησης από το Ιράκ, η φαινομενικά πιο «ήπια», για την διεθνή, και πιο «φιλολαϊκή», για την εγχώρια πολιτική, ρητορική, αποτελούν τακτικούς ελιγμούς των ΗΠΑ εν μέσω της καπιταλιστικής κρίσης ,του τέλματος στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Μέση Ανατολή και της διογκούμενης φτώχειας στην ίδια την Αμερική. Σε μια «παράπλευρη» εξέλιξη, η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις υποψήφιες χώρες για την υποδοχή κρατουμένων από το Γκουαντάναμο, κάτι που δείχνει την σταθερή πρόσδεση της Ελλάδας στις ΗΠΑ και που πρέπει να τύχει αποτρεπτικών αντιδράσεων.Αναζήτηση