Σχόλια για τη διεθνή επικαιρότητα (φ.24)

Πάνω από 2 εκ. διαδηλωτών στην Ιταλία παγώνουν την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι


Εκατοντάδες σχολεία και δεκάδες πανεπιστήμια βρέθηκαν υπό κατάληψη καταφέρνοντας μετά την ψήφιση σε αναδίπλωση την κυβέρνηση Μπερλουσκούνι που δήλωσε ότι θα παγώσει τις ρυθμίσεις.

Η μεταρρύθμιση Gelmini (Υπουργός Παιδείας) προβλέπει μείωση συνολικά κατά 87.000 δασκάλων και 44.500 θέσει διοικητικών υπαλλήλων στα κρατικά σχολεία μέσα σε 3 χρόνια. Με τη μεταρρύθμιση η κυβέρνηση επιδιώκει να μειώσει τις δαπάνες κατά 8 δις ευρώ. Το νομοσχέδιο έχει παρουσιαστεί ως η λύση της κυβέρνησης για μια παιδεία που θα μειώνει τη γραφειοκρατία και θα εστιάζει στην απόδοση.

Μαζί με τις περικοπές το νομοσχέδιο αποτελεί μια επιστροφή σε συντηρητικές νοοτροπίες. Επανεισαγάγει την ποδιά (αλά Κοντογιαννόπουλο) για το δημοτικό , τη βαθμολόγηση της συμπεριφοράς των μαθητών. Ενώ κατόπιν προτροπής της ακροδεξιάς Λίγκας του Βορρά που συγκυβερνάει, προβλέπεται ο διαχωρισμός των μεταναστών που αποτυγχάνουν σε διαγώνισμα Ιταλικής γλώσσας την πρώτη μέρα στο σχολείο.Προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ

Αναμενόμενη ήταν η εκλογή του Ομπάμα στις προεδρικές εκλογές


Το άκρως αντιδημοκρατικό σύστημα πλειοψηφικής και έμμεσης εκλογής αποτελεί την καλύτερη εγγύηση της δικομματικής εναλλαγής των δύο αστικών κομμάτων εδώ και δεκαετίες.

Οι εκλογές χαρακτηρίστηκαν από τα δυσθεώρητα ποσά που ξοδεύτηκαν για την προεκλογική εκστρατεία, την αύξηση στην προσέλευση κατά 3,2, εκ. , την πανθομολογούμενη αποτυχία της θητείας του Μπους στην οικονομική και εξωτερική πολιτική και τα μέτρα διεξόδου από την κρίση.

Είναι δεδομένο ότι οι όποιες προσδοκίες έχουν καλλιεργηθεί εντός και εκτός των ΗΠΑ από την εκλογή του Ομπάμα θα διαψευσθούν. Η δεδηλωμένη πρόθεση του Ομπάμα να κλιμακώσει τον πόλεμο στο Αφγανιστάν και να τον επεκτείνει στο Πακιστάν όσο και η επιλογή των αγαπημένων παιδιών του αμερικάνικου κεφαλαίου ως συμβούλους δεν αφήνει κανένα περιθώριο αυταπάτης. Ως εκ τούτου μόνο ως αποπροσανατολιστικές μπορούν να χαρακτηριστούν οι δηλώσεις του ΣΥΝ ότι Η πορεία (σημ. της θητείας του Ομπάμα) βέβαια δεν είναι προδιαγεγραμμένη” και οι γελοίες παραινέσεις του Τσίπρα να μη διαψευστούν οι προσδοκίες.Ξανά στα πρόθυρα της χρεοκοπίας η Αργεντινή


Αναγνωρίζοντας την αδυναμία της να αντιμετωπίσει τα υπέρογκα χρέη η κυβέρνηση της Κίρχνερ εθνικοποίησε ιδιωτικά συνταξιοδοτικά ταμεία ύψους 30 δις $(ποσό ισάξιο με το 10% του ΑΕΠ) .

Όπως γράφουν οι Financial Times Η κυβέρνηση αξιοποίησε την κρατική παρέμβαση στις ΗΠΑ και την Ευρώπη ως ρητορική δικαιολόγηση της κίνησης. Αλλά εκεί ήταν οι κυβερνήσεις που σώζαν(bail out) τον ιδιωτικό χρηματοπιστωτικό τομέα. Μόνο στην Αργεντινή έχει υποχρεωθεί ο ιδιωτικός τομέας να σώσει την κυβέρνηση1 . Η εθνικοποίηση αποτελεί ταυτόχρονα την εγκατάλειψη του διπλού (δημόσιο - ιδιωτικό) συνταξιοδοτικού συστήματος που είχε εγκαινιαστεί 14 χρόνια πριν.


1) Argentine own goal FT - 28/10/2008

Αναζήτηση