Συνδικάτο Οικοδόμων: Δυσοίωνες οι εκτιμήσεις για τη συμμετοχή στις εκλογές

Συνδικάτο Οικοδόμων: Δυσοίωνες οι εκτιμήσεις για τη συμμετοχή στις εκλογές


Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εκλογές στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας οι οποίες ξεκίνησαν στις 6 Οκτώβρη και θα ολοκληρωθούν στις 31 του μήνα. Εκλογές που θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό το μέλλον του ίδιου του Συνδικάτου, το οποίο τα τελευταία χρόνια διαρκώς συρρικνώνεται. Στις εκλογές του 2002 ψήφισαν 17500 οικοδόμοι περίπου, το 2005 11500. σ’ αυτές τις εκλογές η τάση εξακολουθεί να είναι πτωτική Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μέχρι τα μέσα του μήνα στο παράρτημα του Βύρωνα είχαν ψηφίσει περίπου 150 οικοδόμοι, στο Κέντρο 180 και στην Κυψέλη 180. Στα 2 εργοτάξια που έγιναν εκλογές (στο Μετρό Περιστερίου και στο εργοτάξιο του Βωβού στο Βοτανικό) ψήφισαν 250 οικοδόμοι απ’ τους 350 περίπου. Οι περιφερόμενες κάλπες τελικά δεν αποδίδουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.


Οι εκτιμήσεις και της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας είναι ότι η συμμετοχή δεν θα ξεπεράσει τους 10000 οικοδόμους. Το μόνο ερώτημα είναι πόσο μεγάλη θα είναι η πτώση.


Η μικρότερη συμμετοχή διαφαινόταν από καιρό τώρα και εκφραζόταν στη μειωμένη συμμετοχή των οικοδόμων στις ελάχιστες απεργίες που οργάνωσε η Ομοσπονδία Οικοδόμων και στις συγκεντρώσεις που πραγματοποιούσε, πάντα στο πλαίσιο κινητοποιήσεων του ΠΑΜΕ. Έχουμε επισημάνει πολλές φορές τους λόγους που οδήγησαν σ’ αυτή την κατάσταση.


Ολόκληρο το Συνδικάτο κατέληξε σ’ ένα εκλογικό μηχανισμό παραγωγής αντιπροσώπων για το ΕΚΑ και τη ΓΣΕΕ μέσω της Ομοσπονδίας. Η σύνδεση της δράσης του με το εποχιακό επίδομα του ΟΑΕΔ, οι συμφωνίες με την κυβέρνηση και τη διοίκηση του ΟΑΕΔ, που έδωσαν πρόσκαιρα οφέλη στις δυνάμεις της ΕΣΑΚ-ΠΑΜΕ, τελείωσαν. Ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και η αστική τάξη με τις κυβερνήσεις της, αφού έκαναν τη δουλεία τους και περιόρισαν τη δράση του Συνδικάτου δίνοντας κάποια προνόμια στην πλειοψηφία, τώρα παίρνουν πίσω την όποια προνομιακή μεταχείριση και εντείνουν την επίθεση στα δικαιώματα των οικοδόμων.


Δεν ήταν βέβαια και μικρό πράγμα η βοήθεια του Συνδικάτου και της Ομοσπονδίας Οικοδόμων προς το σύστημα. Ολόκληρη Ολυμπιάδα έγινε στην Ελλάδα με εργασιακή ειρήνη. Η αστική τάξη και το κατασκευαστικό κεφάλαιο βγήκαν απ’ αυτή με ψηλά το κεφάλι και τα κέρδη, αντίθετα από τους οικοδόμους που δεν κατάφεραν να αποσπάσουν τις κατακτήσεις που τους αντιστοιχούσαν.


Την ίδια στιγμή, το κράτος εκσυγχρονίζεται, ο ΟΑΕΔ επίσης, απλοποιώντας έτσι τη διαδικασία για το εποχικό επίδομα, αφήνοντας απ’ έξω το Συνδικάτο. Με τον τρόπο αυτό και εφόσον το Συνδικάτο καθιερώθηκε ως παράρτημα του ΟΑΕΔ, η ύπαρξη του δεν είναι απαραίτητη, ο ρόλος του μειώνεται, οι οικοδόμοι και κυρίως οι μετανάστες που γνώρισαν το Συνδικάτο μέσα από τη διαδικασία του εποχικού επιδόματος πολύ εύκολα θα το αφήσουν, εφόσον εξυπηρετούνται δωρεάν από τον ΟΑΕΔ ή τα ΚΕΠ.


Το Συνδικάτο και η Ομοσπονδία διαρκώς συρρικνώνονται, περιορίζεται η δράση τους, η σημασία κι η βαρύτητα τους, μειώνεται ο ρόλος τους. Και αυτό στην επόμενη φάση θα περιορίσει ακόμα περισσότερο την όποια προνομιακή μεταχείριση, αναδεικνύοντας για μια ακόμη φορά ότι οι καπιταλιστές δεν θέλουν μόνο υποταγμένα συνδικάτα. ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΘΟΛΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ. Και μόνο όταν δεν μπορούν να τα αποφύγουν φροντίζουν είτε να εξαγοράζουν τις ηγεσίες τους είτε να επιδράσουν πάνω τους ιδεολογικοπολιτικά, είτε να τα περιορίσουν.


Για την αντιστροφή αυτής της κατάστασης θα δώσει όλες της τις δυνάμεις η Πρωτοβουλία Οικοδόμων. Για ένα Συνδικάτο το οποίο θα στηρίζεται στα οργανωμένα μέλη του, θα λειτουργεί με εργατική δημοκρατία, αυτοτελές και ανεξάρτητο απ’ την αστική και μικροαστική αντίληψη. Ένα Συνδικάτο που θα δώσει περιεχόμενο δράσης στα παραρτήματα και θα τα αναζωογονήσει. Ένα συνδικάτο που θα ανοίξει μέτωπο με τους καπιταλιστές του κλάδου και τους πολιτικούς εκφραστές των συμφερόντων τους.Δ. Κάβουρας

Αναζήτηση