Ο Ο.ΜΕ.Δ. αποφάσισε την κλαδική σύμβαση στις τράπεζες

Ο Ο.ΜΕ.Δ. αποφάσισε την κλαδική σύμβαση στις τράπεζες

3 % η αύξηση στο βασικό μισθό για το 2008
Στις 12 του μήνα εκδόθηκε η απόφαση του ΟΜΕΔ για την κλαδική σύμβαση στις τράπεζες. Οι αυξήσεις που αποφασίστηκαν από το διαιτητή στα κλιμάκια του ενιαίου μισθολογίου είναι: 3,5 % από 3/6/2008, 2,5 % από 1/9/2008 και 2 % από 1/12/2008. Παρ’ όλο που η τελική αύξηση είναι στο 8,2 %, η συνολική αύξηση στις βασικές αποδοχές για ολόκληρο το έτος διαμορφώνεται κοντά στο 3 %.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μεσολάβησης και διαιτησίας, επιλέχτηκε από τις διοικήσεις των τραπεζών, ακραία επιθετική τακτική, καθώς όχι μόνο δεν προσήλθαν στη διαδικασία, αλλά κατέθεσαν και αγωγή μέσω του δικηγόρου τους Α. Λυκουρέζου προκειμένου να κριθεί η διαδικασία παράνομη.


Η εξέλιξη αυτή αποτυπώνει το συσχετισμό δύναμης. Πλέον, οι εργοδότες όχι μόνο δεν προσέρχονται πρώτοι στον ΟΜΕΔ, όπως έκαναν παλιότερα για να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις, αλλά αισθάνονται αρκετά ισχυροί ώστε να αμφισβητούν και την ίδια τη διαδικασία της διαιτησίας.


Η ΟΤΟΕ από τη μεριά της, προέβη σε αδικαιολόγητους πανηγυρισμούς για την εξέλιξη, τονίζοντας ότι διασφαλίστηκε η κατάκτηση της κλαδικής σύμβασης. Η πραγματικότητα όμως είναι, ότι η ΟΤΟΕ δεν είχε την ισχύ να οργανώσει αποτελεσματικούς αγώνες που θα επέβαλαν στους τραπεζίτες την υπογραφή σύμβασης. Περιορίστηκε έτσι, στο ρόλο του νομικού εκπροσώπου των εργαζομένων. Για τη σημερινή κατάντια του συνδικαλιστικού κινήματος στις τράπεζες, έχει την κύρια ευθύνη η συνδικαλιστική γραφειοκρατία. Αυτήν την ευθύνη προσπαθούν να κρύψουν με τις ανακοινώσεις που πανηγυρίζουν για πράγματα που ήταν άλλοτε αυτονόητα.

Αναζήτηση