Εκλογές στο συνδικάτο οικοδόμων Ιωαννίνων

Εκλογές στο συνδικάτο οικοδόμων Ιωαννίνων


Από τις 12 μέχρι τις 18 Νοέμβρη πραγματοποιήθηκαν οι αρχαιρεσίες στο συνδικάτο οικοδόμων στα Γιάννενα.


Από τις αρχαιρεσίες προέκυψαν τα εξής αποτελέσματα:

Ψήφισαν 391, Άκυρα:2

ΠΑΜΕ: 234 ψήφοι, 7 έδρες για το Δ.Σ., 3 αντιπροσώπους για την ομοσπονδία και 2 για το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων (ΕΚΙ)

ΠΑΣΚΕ: 66 ψήφοι, 2 έδρες Δ.Σ., 1 για ομοσπονδία και 2 για ΕΚΙ

Ταξική Πορεία – Ταξική ενότητα: 61ψήφοι, 2 για Δ.Σ. και 1 για ΕΚΙ

Αγωνιστική Παρέμβαση: 17 ψήφοι

Ανεξάρτητη Κίνηση: 11 ψήφοι


Αξιοσημείωτο ήταν το γεγονός της πρωτοφανούς αποχής των οικοδόμων από τις εκλογές του σωματείου, καθώς σύμφωνα με τους εγγεγραμμένους ξεπέρασε το 80 %. Βέβαια δεν είναι τυχαίο το γεγονός, μιας και όλα τα προηγούμενα χρόνια λόγω του βοηθήματος – δωρόσημου κλπ. ο αναγκαστικός συνδικαλισμός είχε φτάσει στο απόγειό του. Από την άλλη, η διασπαστική πρακτική του ΠΑΜΕ συμβάλλει τα μέγιστα στο να διαιωνίζεται αυτή η κατάσταση.


Εκείνο όμως που προκάλεσε ιδιαίτερα αρνητική εντύπωση στους οικοδόμους, ήταν το γεγονός της ύπαρξης 2 ψηφοδελτίων από τη μεριά εκείνων των συναδέλφων που θέλουν να λένε ότι ανήκουν στις ταξικές δυνάμεις. Ενώ είχε συμφωνηθεί η κοινή κάθοδος από τα ψηφοδέλτια Ταξική Πορεία, Ταξική Ενότητα και Αγωνιστική Ενότητα, μία ώρα μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης μας ανακοινώθηκε από τους συναδέλφους της Αγωνιστικής Ενότητας ότι θα κατεβάσουν δικό τους ψηφοδέλτιο (με το ΝΑΡ) χωρίς να προβάλουν καμία διαφωνία ως προς το πλαίσιο.


Και δεν έφτανε μόνο αυτό. Έκπληκτοι διαπιστώσαμε, ότι στο ψηφοδέλτιο της Αγωνιστικής Παρέμβασης φιγουράριζε μέλος του συνδικάτου που σε μόνιμη βάση απασχολείται ως εργολάβος. Δυσάρεστο γεγονός αν αναλογιστεί κανείς ότι στα Γιάννενα και όσον αφορά τα ψηφοδέλτια ταξικού προσανατολισμού, αυτό το φαινόμενο είχε να συμβεί 10 χρόνια. Φαίνεται πως το νέο εργατικό κίνημα που μερικοί ευαγγελίζονται περνάει μέσα από τη συμμαχία με τους εργολάβους.


Υπάρχουν βέβαια και οι φωνές που λένε ότι δεν πρόκειται απλώς για ένα καπρίτσιο της μιας ή της άλλης παράταξης, αλλά κάτι άλλο πιο σοβαρό κρύβεται από πίσω και το αποτέλεσμα των εκλογών στο εργατικό κέντρο Ιωαννίνων μάλλον συνηγορεί προς αυτήν την κατεύθυνση.


Μιχάλης Κώστας

Αναζήτηση