Κομμουνιστική Οργάνωση ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ. Ένα βήμα για την ενότητα των κομμουνιστών

Κομμουνιστική Οργάνωση ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ

Ένα βήμα για την ενότητα των κομμουνιστών


Πραγματοποιήθηκε στις 13 και 14 Μάη η ενωτική συνδιάσκεψη των οργανώσεων Αριστερή Ανασύνταξη και Εργατική Πολιτική. Στη συνδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε αυτό που είχαν διακηρύξει οι δύο οργανώσεις, δηλαδή η αυτοαναίρεσή τους και η ενοποίησή τους σε μία νέα οργάνωση. Η συνδιάσκεψη συζήτησε, τροποποίησε όπου κρίθηκε αναγκαίο από το σώμα των συνέδρων και ψήφισε τις θέσεις της νέας οργάνωσης, την πολιτική απόφαση και τις αρχές λειτουργίας. Σε όλες τις τελικές ψηφοφορίες υπήρξε ομοφωνία. Επίσης, οι σύνεδροι ψήφισαν για το όνομα της νέας οργάνωσης επιλέγοντας με μεγάλη πλειοψηφία το κ.ο. Ανασύνταξη και εξέλεξαν την Πολιτική Επίτροπη που θα αποτελεί το καθοδηγητικό όργανο της οργάνωσης, μέχρι την επόμενη πανελλαδική συνδιάσκεψη. Η Πολιτική Επιτροπή αμέσως μετά τη συνδιάσκεψη εξέλεξε το γραφείο και τον γραμματέα της οργάνωσης.


Από τη διαδικασία φάνηκε ότι αυτό που πραγματοποιήθηκε είναι η ολοκληρωμένη συγχώνευση των δύο οργανώσεων και όχι μια απλή συγκόλληση. Αποδείχτηκε ότι η συνδιάσκεψη ήταν ώριμο προϊόν διαδικασιών θεωρητικού διαλόγου και κοινής δράσης και όχι συγκυριακής σύμπλευσης.


Δείγμα της εξαντλητικής θεωρητικής συζήτησης που είχε προηγηθεί, ήταν και το γεγονός ότι οι ομιλίες των συνέδρων δεν στάθηκαν τόσο στα ζητήματα των θέσεων, αλλά έπιασαν μια πλατιά γκάμα θεμάτων από την κρίση του κινήματος και την κακή κατάσταση της Αριστεράς, το πρόβλημα της γενικότερης θεωρητικής υποχώρησης και διαστρέβλωσης του μαρξισμού, μέχρι τα ζητήματα τακτικής στο εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα. Η τακτική του ενιαίου μετώπου ήταν θέμα στο οποία αναφέρθηκαν πολλοί ομιλητές, μεταφέροντας και εμπειρία από τους χώρους δουλειάς.


Και στη συνδιάσκεψη, όπως και στην προσυνεδριακή διαδικασία, έγινε σαφές ότι με το κείμενο των θέσεων δεν κλείνουν όλα τα ζητήματα. Το – ψηφισμένο πλέον – κείμενο των θέσεων καταγράφει την βασική κατεύθυνση και τις θεωρητικές και προγραμματικές αρχές της οργάνωσης. Υπάρχουν ωστόσο ζητήματα τα οποία είτε η συζήτηση δεν ακούμπησε είτε υπήρξε αδυναμία να απαντηθούν πιο ολοκληρωμένα. Σε αυτήν την κατεύθυνση η απόφαση της συνδιάσκεψης βάζει σαν στόχο: «...να οργανωθεί δουλειά για το θεωρητικό, ιδεολογικό και πολιτικό εξοπλισμό της οργάνωσης», αλλά και «Να εντοπίσουμε ζητήματα, κρίσιμα για την ανάπτυξη της επαναστατικής θεωρίας, της στρατηγικής και της τακτικής, τα οποία πρέπει να μελετήσουμε περαιτέρω.»


Το κείμενο των θέσεων ήταν το κύριο θέμα στους χαιρετισμούς των άλλων οργανώσεων. Στην ενωτική συνδιάσκεψη χαιρέτισαν οι οργανώσεις: Αριστερή Ανασύνθεση, ΕΑΜ, ΕΕΚ, ΕΚΚΕ, Εργατική Εξουσία, Κίνηση Εργατικής Δημοκρατίας, Κομμουνιστική Ανανέωση, Μ-Λ ΚΚΕ, ΟΚΔΕ – Σπάρτακος, ΝΑΡ καθώς και ο σ. Μήτσος Κωστόπουλος σαν ανένταχτος κομμουνιστής. Στα υλικά της συνδιάσκεψης συμπεριλήφθηκαν εξάλλου, άρθρα κριτικής στις θέσεις από τις οργανώσεις ΝΑΡ, ΟΚΔΕ Σπάρτακος, Εργατική Δημοκρατία, ενώ στον προσυνεδριακό διάλογο συμμετείχαν με άρθρα ο γραμματέας του ΕΕΚ Σάββας Μιχαήλ και η Οργανωτική Επιτροπή της Κίνησης Εργατικής Δημοκρατίας. Επιπλέον, στους συνέδρους δόθηκε κείμενο – πρόταση προς τη συνδιάσκεψη της Κίνησης Εργατικής Δημοκρατίας που αφορούσε την ενιαιομετωπική δράση στο εργατικό – συνδικαλιστικό κίνημα.


Τόσο οι γραπτές τοποθετήσεις των οργανώσεων, όσο και οι χαιρετισμοί στη συνδιάσκεψη έδωσαν μια σαφή εικόνα για τη σημερινή κατάσταση της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και έδειξαν ανάγλυφα το που υπάρχουν και που όχι δυνατότητες συγκλίσεων, συνεργασιών ή και περαιτέρω ενοποιήσεων. Οπωσδήποτε οι δυνατότητες αυτές δεν είναι πολύ μεγάλες, είναι ωστόσο υπαρκτές. Φυσικά, αυτό δεν ισχύει για την κοινή δράση στο μαζικό κίνημα, όπου η κ.ο. Ανασύνταξη επιδιώκει την πιο πλατιά συσπείρωση δυνάμεων.


Παρά το δυσμενές πολιτικό και θεωρητικό περιβάλλον στο οποίο φιλοδοξεί να επιδράσει η οργάνωση, αποτελεί απόφαση της συνδιάσκεψης τόσο η λήψη πρωτοβουλιών για την ανάπτυξη του θεωρητικού διαλόγου και της πολιτικής συνεργασίας στη βάση προγραμματικών αρχών, όσο και η συνέχιση της προσπάθειας για την ενότητα των κομμουνιστών. Σε αυτήν τη βάση η κ.ο. Ανασύνταξη θα επιδιώξει το διάλογο με όλους τους αγωνιστές και ιδιαίτερα με άλλες ομάδες και οργανώσεις που υπάρχουν ή θα προκύψουν και που καθοδηγούνται από το μαρξισμό – λενινισμό, με στόχο την περαιτέρω ενοποίηση στην κατεύθυνση της οικοδόμησης του επαναστατικού κόμματος.ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ TOY ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ


Πραγματοποιήθηκε στις 12 και 13 Μαΐου η ενωτική συνδιάσκεψη των οργανώσεων Αριστερή Ανασύνταξη και Εργατική Πολιτική. Με τη συνδιάσκεψη αυτή ολοκληρώθηκε μια μακρά διαδικασία διαλόγου μεταξύ των δύο οργανώσεων πάνω σε ζητήματα στρατηγικής και τακτικής του εργατικού κινήματος στην κατεύθυνσή της ενοποίησή τους. Φιλοδοξία της συνδιάσκεψης ήταν να αποτελέσει «ένα βήμα μπροστά» για την ενότητα των κομμουνιστών, που πρέπει να αποτελεί άμεσο καθήκον και στόχο όλων των κομμουνιστών, όπου κι αν βρίσκονται σήμερα.


Στη συνδιάσκεψη παραβρέθηκαν, χαιρέτησαν και έλαβαν μέρος στη συζήτηση αντιπροσωπείες των οργανώσεων Αριστερή Ανασύνθεση, ΕΑΜ, ΕΕΚ, ΕΚΚΕ, Εργατική Δημοκρατία, Εργατική Εξουσία, Κομμουνιστική Ανανέωση, Μ-Λ ΚΚΕ, ΟΚΔΕ Σπάρτακος, ΝΑΡ και ο σύντροφος Δημήτρης Κωστόπουλος.


Συζητήθηκαν οι Θέσεις και η Εισήγηση της οργανωτικής επιτροπής και αναπτύχθηκε πλούσιος προβληματισμός σε ζητήματα σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις, διεθνώς και στη χώρα μας, την κατάσταση του κομμουνιστικού και του εργατικού κινήματος. Μέσα από ζωντανό και εποικοδομητικό διάλογο, η συνδιάσκεψη τροποποίησε και εμπλούτισε την Εισήγηση και τις Θέσεις.


Η συνδιάσκεψη αποφάσισε τη διάλυση των δύο οργανώσεων και τη συγκρότηση της νέας, με όνομα κομμουνιστική οργάνωση ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ. Αποφάσισε επίσης τις αρχές οργανωτικής συγκρότησης και λειτουργίας της νέας οργάνωσης. Οι Θέσεις, η πολιτική απόφαση και οι αρχές λειτουργίας που ψηφίστηκαν από τη συνδιάσκεψη, θα δημοσιευθούν σύντομα ως ντοκουμέντα της κομμουνιστικής οργάνωσης ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ.


Η νέα οργάνωση θα συνεχίσει με νέα εφόδια, νέα ορμή και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα τον αγώνα για τη συγκρότηση ενιαίου μετώπου πάλης της εργατικής τάξης μέσα στην καθημερινή πάλη για τη βελτίωση της ζωής της, στην κατεύθυνση να καταστεί αυτή ικανή να ανατρέψει την καπιταλιστική σκλαβιά, να εγκαθιδρύσει την εργατική εξουσία και να οικοδομήσει τη νέα, αταξική κομμουνιστική κοινωνία.

Αναζήτηση