Προσυνεδριακός Διάλογος - Εργατική Δημοκρατία

Για την υπέρβαση της διάσπασης των δυνάμεων του μπολσεβικισμού


Σύντροφοι,


Το πρώτο βήμα για την ενότητα των επαναστατών κομμουνιστών έχει ήδη γίνει με την απόφαση πραγματοποίησης της ενωτικής συνδιάσκεψής σας. Που σηματοδοτεί πιστεύουμε μια νέα φάση στην πάλη για την ανασύνταξη του εργατικού επαναστατικού κινήματος.


Εκτιμούμε, επίσης, ότι οι ιδεολογικές και πολιτικές θέσεις που παρουσιάσατε πρόσφατα, παρά τις σημαντικές αδυναμίες τους σε βασικά ζητήματα, αποτελούν μια σοβαρή προσπάθεια μαρξιστικής επαναστατικής αντιμετώπισης των προβλημάτων του κινήματος και προσφέρουν, σίγουρα, μια αξιόλογη βάση για την ανάπτυξη του αναγκαίου μαρξιστικού διαλόγου με στόχο την διαμόρφωση του διαρκοεπαναστατικού μπολσεβίκικου προγράμματος της σοσιαλιστικής επανάστασης στις σημερινές συνθήκες, ως απαραίτητο θεμέλιο για την ενότητα όλων των πραγματικών κομμουνιστών σε μια ενιαία μπολσεβίκικη οργάνωση.


‘Όμως, η θεμελίωση και οικοδόμηση της αναγκαίας μπολσεβίκικης ενιαίας επαναστατικής οργάνωσης όλων των κομμουνιστών διεθνιστών, απαιτεί πρώτα απ΄ όλα να εξηγήσουμε, με την μπολσεβίκικη μέθοδο, την ως τώρα πορεία του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος, χωρίς οποιεσδήποτε παρασιωπήσεις, παραχωρήσεις ή εκπτώσεις.


Να προσδιορίσουμε με μαρξιστική ακρίβεια τις πραγματικές αιτίες εκφυλισμού του κινήματος της Τρίτης Διεθνούς, της διάσπασής του και της διάλυσής του.


Ώστε να αντλήσουμε τα σωστά επαναστατικά διδάγματα, να κάνουμε κτήμα μας τα μαθήματα από τα λάθη και από τις προδοσίες. Και να εξασφαλίσουμε, έτσι, τους όρους αποτροπής μιας νέας καταστροφής στο μέλλον.

Επομένως, για τις ανάγκες του σήμερα και όχι μόνο για την αναγκαία ιστορική αναγνώριση, είμαστε υποχρεωμένοι να βρούμε και να πούμε υπεύθυνα, τίμια και καθαρά ποιοι ήταν οι συνεπείς μαρξιστές επαναστάτες και ποιοι οι εφιάλτες, οι αρνητές του επαναστατικού προγράμματος του μπολσεβικισμού οι προδότες του προλεταριακού σοσιαλισμού και της εργατικής δημοκρατίας, οι ξεθεμελιωτές του πρώτου εργατικού κράτους.

Με άλλα λόγια, η θεμελίωση και η οικοδόμηση της πραγματικής ενιαίας μπολσεβίκικης οργάνωσης προϋποθέτει οπωσδήποτε την αληθινή, λενινική αταλάντευτη πάλη για την υπέρβαση της ιστορικής διάσπασης και ήττας των δυνάμεων του λενινικού μπολσεβικισμού από τις δυνάμεις της εθνικορεφορμιστικής σταλινικής αναθεώρησης και διαστρέβλωσης του επαναστατικού μαρξισμού.


Προϋποθέτει δηλαδή την αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας ότι το συκοφαντημένο κίνημα της κομμουνιστικής αριστερής Αντιπολίτευσης και της Τέταρτης Διεθνούς, το διαρκοεπαναστατικό αυτό κίνημα που σήκωσε όλο το βάρος της πάλης ενάντια στον σοσιαλπατριωτικό εκφυλισμό του κομμουνιστικού κινήματος, ήταν η συνέχεια της πάλης του λενινικού μπολσεβικισμού, η συνέχεια της Οκτωβριανής επανάστασης και της Τρίτης Διεθνούς, ήταν δηλαδή το πιο διορατικό και αδιάλλακτο τμήμα του λενινικού μπολσεβικισμού. Αυτό που, παρ΄ όλα τα λάθη του, συγκέντρωσε τη νέα επαναστατική εμπειρία και ανάπτυξε παραπέρα τη μαρξιστική θεωρία.


Κάθε προσπάθεια παράκαμψης ή παρασιώπησης αυτής της ιστορικής αλήθειας εκφράζει ασφαλώς υποχώρηση στην σταλινική αντεπαναστατική διαστρέβλωση, βρίσκεται σε αντίθεση με την μπολσεβίκικη ευθύτητα απέναντι στα προβλήματα και βάζει εμπόδια στην πάλη για την ανασύνταξη των δυνάμεων του μπολσεβίκικου επαναστατικού μαρξισμού. Γι΄ αυτό και πρέπει άμεσα και αδίστακτα να αποκρούεται κάθε τέτοια προσπάθεια, που, στην ουσία, επιχειρεί να αναστηλώσει τον σταλινικό ψευτομπολσεβικισμό ηθελημένα ή αθέλητα, αδιάφορο.


Η ενότητα όλων των κομμουνιστών επαναστατών, η μπολσεβίκικη οργάνωση, δεν μπορεί να οικοδομηθεί με μισές αλήθειες και ιδιαίτερα με την παρασιώπηση της πιο ζωτικής ιστορικής αλήθειας.


Η λενινική μπολσεβίκικη οργάνωση θα θεμελιωθεί και θα χτιστεί μόνο πάνω στη μαρξιστική αλήθεια, απαλλαγμένη από κάθε σκοπιμότητα και μπολιασμένη από τα ιστορικά διδάγματα της πάλης του παγκόσμιου προλεταριάτου. Με την γλώσσα του Λένιν, οι επαναστάτες κομμουνιστές πρέπει να πούνε όλη την αλήθεια να παλέψουν ασυμβίβαστα για την ανάδειξη της μαρξιστικής αλήθειας σε ότι αφορά την ιστορική πάλη του μπολσεβικισμού πριν και μετά τον θάνατο του Λένιν.


Μ΄ αυτή τη γλώσσα της λενινικής ευθύτητας, σύντροφοι, αισθανόμαστε την υποχρέωση να επισημάνουμε και να υπογραμμίσουμε ότι το κείμενο των θέσεών σας, σε βασικά ζητήματα, δεν είναι δυστυχώς αυτό που περιμέναμε, αυτό που υπαγορεύουν οι ανάγκες και η πραγματικότητα του εργατικού επαναστατικού κινήματος της χώρας και όλου του κόσμου σήμερα.


Αντίθετα, το κείμενο αυτό, παρά τις πληθωρικές αναφορές του στον λενινικό μπολσεβικισμό αποφεύγει ωστόσο να πει ολόκληρη την ιστορική αλήθεια για την διάσπαση τον εκφυλισμό και την διάλυση του κομμουνιστικού κινήματος, δεν παίρνει θέση καθαρή απέναντι στον αντεπαναστατικό σταλινισμό και τον μπολσεβίκικο διαρκοεπαναστατικό τροτσκισμό, συσκοτίζει αντί να αποκαλύπτει την αλήθεια σχετικά με το κομβικό αυτό ζήτημα και αφήνει να εννοηθεί ότι ο τροτσκισμός είναι κάτι άλλο από τον λενινικό μπολσεβικισμό!


Έτσι, οι θέσεις σας όχι μόνο δεν αξιοποιούν και δεν ενσωματώνουν τα προγραμματικά και ιδεολογικά κεκτημένα των συνεχιστών του λενινικού μπολσεβικισμού αλλά αποφεύγουν να αποδοκιμάσουν τις αντιδραστικές συκοφαντίες και πλαστογραφίες της σταλινικής πανούκλας και ουσιαστικά σαμποτάρουν την πάλη για την υπέρβαση της πολύχρονης διάσπασης και ιδεολογικής σύγχυσης των κομματιασμένων δυνάμεων του μπολσεβικισμού, των οπαδών των αντιλήψεων των δύο συναρχηγών της Οκτωβριανής Επανάστασης, του Λένιν και του Τρότσκι.


Για τους λόγους αυτούς, σύντροφοι, διεκδικούμε να μας επιτραπεί να αναπτύξουμε παραπέρα την συντροφική κριτική μας και την άποψή μας πάνω στα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την ουσία, την πάλη, την διάσπαση και την ήττα του λενινικού μπολσεβικισμού. Ευελπιστώντας να συμβάλουμε έτσι στη διαμόρφωση των θέσεων και των προϋποθέσεων για την συγκρότηση της αναγκαίας μπολσεβίκικης οργάνωσης με την υπέρβαση της διάσπασης των οπαδών του νικηφόρου μπολσεβικισμού.


Δίχως μια ξεκάθαρη τοποθέτηση στα ζητήματα του μπολσεβικισμού, της Τέταρτης Διεθνούς και του προγράμματός της, η συνδιάσκεψή σας με τις τωρινές μόνο θέσεις, πιστεύουμε ότι δεν θα μπορέσει, δυστυχώς, να ανοίξει την προοπτική για την ενοποίηση όλων των επαναστατών κομμουνιστών σε μια ενιαία λενινική οργάνωση της προλεταριακής πρωτοπορίας. Ο κεντρίστικος εκλεκτικισμός με τις ασάφειες, τις ανακρίβειες, τους δισταγμούς και τις μισές αλήθειες ποτέ δεν κατόρθωσε ν΄ ανοίξει καινούριους δρόμους επαναστατικούς.


Καμιά αμφιβολία δεν πρέπει να υπάρχει ότι τα ζητήματα της ιστορικής αλήθειας είναι άρρηκτα συνυφασμένα με καθοριστικής σημασίας ιδεολογικά, προγραμματικά και οργανωτικά προβλήματα, που τα έχει ακριβοπληρώσει το κομμουνιστικό και εργατικό κίνημα. Γι΄ αυτό, τα ζητήματα αυτά, τόσο από την ιστορική όσο και από την ιδεολογικοπολιτική σκοπιά πρέπει να μπουν σήμερα στο κέντρο ενός ουσιαστικού μαρξιστικού επαναστατικού διαλόγου. Η χιλιοπροδομένη εργατική τάξη και η πρωτοπορία της, για να ξαναδώσει την εμπιστοσύνη της έχει ανάγκη να μάθει ολόκληρη την αλήθεια, να καταλάβει γιατί έγιναν όλα όσα έγιναν. Κι αυτό είναι το χρέος των μαρξιστών επαναστατών, των οπαδών του Λένιν και του Τρότσκι.


Με τις αρχικές αυτές γενικές επισημάνσεις μας, σύντροφοι, χαιρετίζουμε την ενωτική Συνδιάσκεψή σας και υποσχόμαστε να συμπράξουμε μαζί σας για την ανάπτυξη του αναγκαίου μαρξιστικού διαλόγου πάνω σε όλα τα προβλήματα του εργατικού επαναστατικού κινήματος με σκοπό την συγκρότηση της ενιαίας μπολσεβίκικης οργάνωσης όλων των Κοννουνιστών Διεθνιστών της χώρας (λενινιστών – τροτσκιστών).


Επιθυμώντας ωστόσο να συμβάλουμε άμεσα στι ξεπέρασμα των σοβαρών, κατά την γνώμη μας, κεντρίστικων, φιλοσταλινικών σφαλμάτων που φανερά διαπερνούν τις θέσεις της Οργανωτικής Επιτροπή σας, προτείνουμε την αναλυτικότερη κριτική τοποθέτησή που σας έχουμε στείλει να την χρησιμοποιήσετε όπως εσείς νομίζετε καλύτερα.


Αθήνα 17 /4/2007


Η Οργανωτική Επιτροπη

της Κίνησης Εργατικής Δημοκρατίας

Αναζήτηση