Φοιτητικές Εκλογές 2006 στις 9 του Μάη. Ψηφίζουμε ΕΑΑΚ

Φοιτητικές Εκλογές 2006 στις 9 του Μάη

Συμμετέχουμε – στηρίζουμε τα ψηφοδέλτια των σχημάτων της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αριστερής Κίνησης (ΕΑΑΚ)


Οι φετινές φοιτητικές εκλογές πραγματοποιούνται στο φόντο των ζητημάτων που ανέδειξαν οι φοιτητικές κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη από τον περσινό Μάη. Η συγκλονιστική, αποφασιστική πάλη για να μην περάσει τίποτα, να μην χειροτερεύσουν οι όροι σπουδών και οι προοπτικές των φοιτητών, να μην υποταχθεί περαιτέρω η εκπαίδευση στην αγορά, να μην αμφισβητηθούν κεκτημένα δικαιώματα και κυρίως το δικαίωμα του φοιτητικού κινήματος να αγωνίζεται και να νικάει. Αυτή η μαζική, μαχητική, παρατεταμένη, αγωνιστική δράση του φοιτητικού κινήματος επιδρά αποφασιστικά στην κοινωνικοπολιτική κατάσταση, επιδρά σε όλες τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, έχει επιφέρει σημαντικές αναταράξεις σε εχθρούς και φίλους του κινήματος. Πέτυχε την επ’ αόριστον αναβολή της αναθεώρησης του Συντάγματος και του άρθρου 16, καθυστέρησε τα κυβερνητικά σχέδια για την αντιδραστική «μεταρρύθμιση» του ασφαλιστικού. Ανέδειξε τη σημασία και τη δύναμη του συλλογικού αγώνα.


Το φοιτητικό κίνημα πρέπει να οξύνει την πάλη του για την ακύρωση και την ανατροπή του νόμου - πλαίσιο. Για να μπορέσει να είναι επικίνδυνο και αποτελεσματικό θα πρέπει στην ουσία να ανασυγκροτήσει την πάλη του βάζοντας στο κέντρο της όχι απλά την ανατροπή του νόμου – πλαίσιο αλλά ένα ενιαίο πλαίσιο αιτημάτων που να απαντά ολοκληρωμένα στα κεντρικά και τα επιμέρους προβλήματα και να θέτει συγκεκριμένους στόχους πάλης. Στόχοι που πρέπει να γίνουν αντικείμενο συζήτησης στις συνελεύσεις, να εξειδικευτούν, να συμπληρωθούν, να παλευτούν τώρα, συγκεκριμένα, από το υπάρχον κίνημα, στις τωρινές και αυριανές κινητοποιήσεις του. Το φοιτητικό κίνημα απέναντι στην επιδίωξη για πλήρη υποταγή της εκπαίδευσης στην αγορά και το καπιταλιστικό κέρδος, να διευρύνει τον αγώνα του για ένα Πανεπιστήμιο πραγματικά δωρεάν, απαλλαγμένο από ταξικούς φραγμούς και διακρίσεις, πραγματικά δημόσιο, που θα στοχεύει στην παροχή μόρφωσης και δουλειάς σε όλους τους φοιτητές. Ένα Πανεπιστήμιο που δεν θα υποτάσσει τη μόρφωση στις ανάγκες του κεφαλαίου και του κράτους του, αλλά θα απελευθερώνει τη μετάδοση και την ανάπτυξη της επιστημονικής γνώσης στην υπηρεσία της εργατικής τάξης και της κοινωνίας.


Απέναντι στην πολιτική της υποχρηματοδότησης, των ελλιπών υποδομών, των διδάκτρων, των ανταποδοτικών υποτροφιών, των δανείων, των καρτών σίτισης και των επιδομάτων ενοικίων, της εργασιακής ανασφάλειας, να παλέψει για:


  • αύξηση των δαπανών από τον κρατικό προϋπολογισμό για την κάλυψη όλων των υλικοτεχνικών και λειτουργικών αναγκών, για αξιοπρεπείς μισθούς και ασφαλιστικές καλύψεις των εκπαιδευτικών, για όλες τις αναγκαίες παροχές σε μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές.

  • δωρεάν σίτιση, στέγαση, συγγράμματα, μετακίνηση για όλους τους φοιτητές και σπουδαστές. Φοιτητικά επιδόματα στο ύψος των βασικών αναγκών διαβίωσης.

  • εισαγωγή χωρίς δίδακτρα και διακρίσεις στην τριτοβάθμια και μεταπτυχιακή εκπαίδευση.

  • μόρφωση και δουλειά για όλους. Κρατική μέριμνα για την απασχόληση των αποφοίτων με νομοθετική κατοχύρωση. Αξιοπρεπείς μισθούς, ασφαλιστικές παροχές και συντάξεις για τους εκπαιδευτικούς και όλους τους εργαζόμενους.

  • Απέναντι στην προσπάθεια αυταρχικοποίησης του πλαισίου σπουδών και εκφασισμού της ακαδημαϊκής ζωής, κατάργησης του ασύλου να παλέψει για :

  • ανθρώπινους ρυθμούς σπουδών

  • κατοχύρωση, υπεράσπιση και διεύρυνση του ασύλου.

  • φοιτητικό έλεγχο σε όλες τις αποφάσεις διοίκησης και διαχείρισης. Έλεγχο από τους εργαζόμενους εκπαιδευτικούς στη διοίκηση και τη διαχείριση σε κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης.

  • έλεγχο των εκπαιδευτικών και των εκπαιδευόμενων στην κατάρτιση προγραμμάτων σπουδών, την επιλογή συγγραμμάτων, των μεθόδων διδασκαλίας.


Να υιοθετήσει αιτήματα τμημάτων του εκπαιδευτικού κινήματος (μαθητές, δάσκαλοι, καθηγητές, πανεπιστημιακοί), αιτήματα της εργατικής τάξης για αυξήσεις στους μισθούς, τις συντάξεις, δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες, να συνδεθεί με τους αγώνες κλάδων των εργαζομένων, στηρίζοντας τα αιτήματα και τους αγώνες τους.


Οι φοιτητικές εκλογές είναι η διαδικασία που καθορίζει τους πολιτικούς συσχετισμούς στα υπάρχοντα όργανα εκπροσώπησης των φοιτητών, είναι η διαδικασία μέσω της οποίας συγκροτείται ο σημερινός αστικοδημοκρατικός τρόπος οργάνωσης του φοιτητικού κινήματος και του φοιτητικού συνδικαλισμού. Οι πρόσφατες κινητοποιήσεις ανέδειξαν το ζήτημα της αμεσοδημοκρατικής συγκρότησης του φοιτητικού κινήματος. Επανέφεραν στην ημερήσια διάταξη την άμεση δημοκρατία των γενικών συνελεύσεων. Αυτή η κατάκτηση πρέπει να κατοχυρωθεί αλλά και να επεκταθεί στις διαδικασίες συντονισμού και εκπροσώπησης του φοιτητικού κινήματος. Κι όχι μόνο σε περιόδους ξεσπάσματος κινητοποιήσεων. Συνολικά το φοιτητικό κίνημα και ο φοιτητικός συνδικαλισμός, πρέπει να ανασυγκροτηθεί στη βάση της άμεσης δημοκρατίας των γενικών συνελεύσεων, της αιρετότητας, και ανά πάσα στιγμή ανακλητότητας όλων των οργάνων και των εκπροσώπων, της δημοκρατικής, αναλογικής οργάνωσης σε όλα τα επίπεδα συγκρότησης, πρωτοβάθμιο, δευτεροβάθμιο και τριτοβάθμιο, του φοιτητικού κινήματος.


Η πάλη του φοιτητικού κινήματος, η προγραμματική, πολιτική και οργανωτική ανασυγκρότηση του πρέπει να αποτελέσουν το βασικό κριτήριο ψήφου στις φετινές φοιτητικές εκλογές. Να καταδικαστούν εμφατικά οι παρατάξεις που προσπάθησαν με κάθε μέσο να συκοφαντήσουν και να χτυπήσουν τις κινητοποιήσεις. Να καταδικαστούν επίσης οι δυνάμεις που προσπάθησαν να αποπροσανατολίσουν και να εκτροχιάσουν την πάλη του κινήματος. Να αποδοκιμαστούν οι δυνάμεις που επεδίωκαν τον περιορισμό του πολιτικού περιεχομένου του κινήματος ή διασπούσαν συνεχώς τον αγώνα. Να ισχυροποιηθούν οι δυνάμεις που πρωτοστάτησαν στους αγώνες, που μπορούν και πρέπει να εγγυηθούν τη νικηφόρα συνέχεια της πάλης του φοιτητικού κινήματος.


Η ΕΑΑΚ αποτέλεσε και σε αυτές τις κινητοποιήσεις όπως και σε κάθε αγωνιστικό ξέσπασμα του φοιτητικού κινήματος από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, την αγωνιστική πρωτοπορία και το πολιτικό νεύρο των κινητοποιήσεων. Το πολιτικό πλαίσιο της ήταν αυτό που έδωσε τη δυνατότητα να εκφραστεί και να ξεδιπλωθεί η διάθεση των φοιτητών για μαζική, ενωτική, μαχητική κι ανυποχώρητη πάλη ενάντια στους σχεδιασμούς της αστικής τάξης και της κυβέρνησης της ΝΔ για οριστικό γκρέμισμα της δημόσιας, δωρεάν Παιδείας και πλήρη υποταγή της στις ανάγκες της αγοράς. Η ΕΑΑΚ έχει τη δυνατότητα και την υποχρέωση να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να πρωτοστατήσει στην προγραμματική, πολιτική και οργανωτική ανασυγκρότηση της πάλης, του φοιτητικού συνδικαλισμού, του φοιτητικού κινήματος συνολικά. Με αυτά τα κριτήρια συμμετέχουμε στα σχήματα της ΕΑΑΚ και σ’ αυτήν την κατεύθυνση καλούμε τους φοιτητές να στηρίξουν τα ψηφοδέλτια της ΕΑΑΚ στις επερχόμενες φοιτητικές εκλογές της 9ης Μάη.


ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ