Ενωτική Συνδιάσκεψη. Ένα βήμα μπροστά για την ενότητα των κομμουνιστών

Ένα βήμα μπροστά για την ενότητα των κομμουνιστών

12, 13 Μάη στη Νομική η ενωτική συνδιάσκεψη


Στις 12 και 13 Μάη στην Νομική θα πραγματοποιηθεί η ενωτική συνδιάσκεψη των οργανώσεων Αριστερή Ανασύνταξη και Εργατική Πολιτική. Η ενωτική συνδιάσκεψη ολοκληρώνει τη διαδικασία που εγκαινιάστηκε με την κοινή ανακοίνωση των δύο οργανώσεων στις 25 Σεπτέμβρη 2006 και στην οποία οι δύο οργανώσεις ανακοίνωναν την πρόθεσή τους να ενοποιηθούν.


Στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε, ολοκληρώθηκε ο θεωρητικός και πολιτικός διάλογος ανάμεσα στις δύο οργανώσεις και εκδόθηκαν οι θέσεις της ενωτικής συνδιάσκεψης. Στο κείμενο των θέσεων η οργανωτική επιτροπή προσπάθησε να αποτυπώσει την πολιτική και ιδεολογική συμφωνία που καταγράφηκε στη διαδικασία του διαλόγου. Η έκδοση του κειμένου των θέσεων πυροδότησε έναν νέο γύρο διαλόγου στον οποίον συμμετείχαν επαναστατικές οργανώσεις και ανένταχτοι κομμουνιστές. Σημαντικό τμήμα αυτής της συζήτησης αποτέλεσαν οι γραπτές παρεμβάσεις συντρόφων οι οποίες και δημοσιεύονται στο φύλλο αυτό.


Ανοιχτές εκδηλώσεις για την παρουσίαση των θέσεων πραγματοποιήθηκαν στο Ρέθυμνο τον περασμένο μήνα, στα Γιάννενα στις 22 Απρίλη, καθώς και στην Αθήνα στις 26 του ίδιου μήνα. Στην εκδήλωση της οργανωτικής επιτροπής της συνδιάσκεψης στην Αθήνα το λόγο πήραν και τοποθετήθηκαν μεταξύ άλλων το ΕΕΚ, η Κίνηση Εργατικής Δημοκρατίας, το ΕΑΜ, το ΝΑΡ, ενώ χαιρέτησε και εκπρόσωπος της ΟΚΔΕ – Σπάρτακος.


Εκτός από τις ανοιχτές εκδηλώσεις, οι θέσεις παρουσιάστηκαν και σε συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν τόσο στην Αθήνα, όσο και στην επαρχία.


Το συμπέρασμα που εξάγεται από αυτές τις διαδικασίες, είναι ότι η ενωτική συνδιάσκεψη δεν αφορά μόνο το δυναμικό των δύο οργανώσεων ή κάποιους ακόμα συντρόφους που θα συμμετέχουν στη νέα οργάνωση. Αφορά εκατοντάδες κομμουνιστές οι οποίοι διάβασαν και συζήτησαν το κείμενο των θέσεων, συνέβαλλαν στη συζήτηση με τις παρατηρήσεις και την κριτική τους, συμμετείχαν στις συσκέψεις και τις εκδηλώσεις ή ακόμα εκδήλώσαν την πρόθεσή τους να παρακολουθήσουν την συνδιάσκεψη.


Πλησιάζοντας προς την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής και κάνοντας μια μικρή αποτίμηση, μπορούμε να πούμε ότι οι δυνάμεις μας βγαίνουν δυναμωμένες, με μεγαλύτερη αισιοδοξία, με περισσότερα ερεθίσματα και μεγαλύτερη θέληση για θεωρητική εμβάθυνση και μελέτη του μαρξισμού και για δράση στην κατεύθυνση της επαναστατικής πάλης. Εκτιμάμε ακόμα, ότι συμβάλλαμε ώστε ένα κρίσιμο σε μέγεθος δυναμικό συντρόφων που δραστηριοποιείται στα πλαίσια της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, να προσανατολιστεί σε επαναστατική μαρξιστική κατεύθυνση.


Με την πραγματοποίηση της συνδιάσκεψης κλείνει ένας κύκλος και ολοκληρώνεται ένα μικρό αλλά σημαντικό βήμα. Αυτό που ευελπιστούμε να προκύψει από τη συνδιάσκεψη, είναι μια οργάνωση που από καλύτερες θέσεις θα μπορεί να δίνει τη μάχη για την μαρξιστική διαπαιδαγώγηση των αγωνιστών, την επαναστατική ανασυγκρότηση του κινήματος, για την οικοδόμηση της επαναστατικής πρωτοπορίας. Ταυτόχρονα, ανοίγει ένας νέος κύκλος με μεγαλύτερες απαιτήσεις. Η οργάνωση που θα γεννηθεί από τη συνδιάσκεψη θα κριθεί από το κατά πόσον θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις αυτές που αφορούν και το κίνημα και την απάντηση στα πολιτικά μέτωπα της περιόδου, αλλά και την εμβάθυνση στο μαρξισμό, την οργανωμένη θεωρητική μελέτη, την απάντηση στα ζητήματα που αναδείχτηκαν στη διαδικασία του προσυνδιασκεψιακού διαλόγου.