Κράτος κουκουλοφόρος

Κράτος κουκουλοφόρος

Εντείνεται η δράση των κρατικών μηχανισμών με στόχο τα δημοκρατικά δικαιώματα

Πρόβα στο φετινό πολυτεχνείο

 

Η μεγάλη διαδήλωση με την οποία κορυφώθηκε το τριήμερο μνήμης της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, απέδειξε ότι το αγωνιστικό φρόνημα της νεολαίας και των εργαζόμενων διατηρείται σε υψηλά επίπεδα. Οι αγώνες του προηγούμενου διαστήματος, το μαζικό φοιτητικό κίνημα και η απεργία των δασκάλων, εκφράστηκαν και στην διαδήλωση. Η εντεινόμενη επίθεση της αστικής τάξης στα εργατικά δικαιώματα και η χειροτέρευση των όρων ζωής των εργαζόμενων, δεν οδηγούν σε παθητικοποίηση και αδράνεια, αλλά σε αναζήτηση διεξόδου. Η μαζική πορεία της 17 Νοέμβρη αυτό το μήνυμα έστειλε.


Η κυβέρνηση από τη μεριά της, επέλεξε την ίδια μέρα και αυτήν την διαδήλωση για να κάνει επίδειξη δύναμης και αυταρχισμού. Ασφαλίτες με πολιτικά κάνανε αθρόες προσαγωγές πριν την πορεία, χιλιάδες αστυνομικοί παρατάχθηκαν στους δρόμους της Αθήνας ενισχύοντας το κλίμα αστυνομοκρατίας, ενώ οι γνωστοί προβοκατόρικοι μηχανισμοί οργίασαν κυριολεκτικά, άσχετα από το αν δεν τους «βγήκαν» όσα είχαν σχεδιάσει. Ανάλογη κατάσταση είχαμε και στη Θεσσαλονίκη, με αποκορύφωμα τον ξυλοδαρμό του Kύπριου φοιτητή μπροστά στις κάμερες από αποθρασυμμένους ασφαλίτες.Αναρχικοί του.... «ευρύτερου δημόσιου τομέα»


Ήμασταν αυτόπτες μάρτυρες του εξής χαρακτηριστικού περιστατικού που διαδραματίστηκε στο δρόμο πλάι στο ξενοδοχείο «Χίλτον». Τέσσερις κουκουλοφόροι, κρύβονταν πίσω από τα δέντρα μπροστά στο ξενοδοχείο περιμένοντας την κατάλληλη ευκαιρία να παρεισφρήσουν στην πορεία. Πίσω τους, σε απόσταση δέκα μέτρων, στεκόταν μια διμοιρία των ΜΑΤ. Περίοικοι που παρακολουθούσαν την πορεία, είχαν αντιληφθεί το τι γίνεται και ειδοποίησαν τους διαδηλωτές ενός φοιτητικού μπλοκ, οι οποίοι άρχισαν να στολίζουν τους κουκουλοφόρους με διάφορα «γαλλικά». Οι τέσσερις «αναρχικοί» κουκουλοφόροι, βγήκαν από τα δέντρα και κοιτώντας προκλητικά τους διαδηλωτές πήγαν πίσω από τα ΜΑΤ, προφανώς για να περιμένουν μια καλύτερη ευκαιρία.


Καταγράφεται στα θετικά, το ότι αρχίζουν πλέον να εκτίθενται ανοιχτά οι κρατικοί μηχανισμοί και να γίνεται φανερό σε όλο και περισσότερο κόσμο το ποιοι είναι οι «γνωστοί – άγνωστοι». Οι συγκεκριμένοι κουκουλοφόροι, είναι υπάλληλοι κράτους, μισθοδοτούνται από τον προϋπολογισμό, από τα χρήματα του ελληνικού λαού, για να προσποιούνται τους αναρχικούς, να προκαλούν επεισόδια και να δυσφημούν τους αγώνες. Αυτό γίνεται βέβαια σχεδιασμένα και με άνωθεν εντολή και αποτελεί πάγια τακτική της αστυνομίας εδώ και πολλά χρονιά ανεξαρτήτως κυβέρνησης.


Οι κρατικοί μηχανισμοί δρουν βέβαια, εκμεταλλευόμενοι υπαρκτές αντιλήψεις που δρουν στο κίνημα ή στις παρυφές του. Καταφέρνουν να κινούνται σαν «το ψάρι στο νερό» στον αντιεξουσιαστικό και αναρχικό χώρο, εκμεταλλευόμενοι τις ομάδες του black block που συγκροτούνται σε απολίτικη βάση, αλλά και την ανοχή που υπάρχει στην αυτόκλητη «συγκρουσιακή δράση», τόσο στον ευρύτερο αναρχικό χώρο, όσο και σε τμήματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Η γνωστή από χρόνια, διείσδυση των κρατικών υπηρεσιών σε τέτοιες ομάδες, αντιμετωπίζεται μόνο με αταλάντευτη στάση και απομόνωση αυτών των πρακτικών και των φορέων τους. Το γεγονός ότι οι μηχανισμοί της ασφάλειας εκτίθενται όλο και περισσότερο και ότι αρχίζει πλέον να γίνεται συνείδηση σε όλο και πλατύτερα τμήματα του λαού, η φύση και η προέλευση των λεγόμενων «γνωστών – αγνώστων», θα διευκολύνει την προσπάθεια των επαναστατικών δυνάμεων για την περιθωριοποίηση αυτής της τάσης και την περιφρούρηση των εκδηλώσεων του κινήματος.Η επίθεση στην Αντιεξουσιαστική Κίνηση


Καμία σχέση με τα παραπάνω δεν είχε στη συγκεκριμένη πορεία η Αντιεξουσιαστική Κίνηση (Α.Κ.), η οποία πορεύθηκε με αυστηρά περιφρουρημένο μπλοκ, από το οποίο δεν έπεσε «ούτε πλαστικό μπουκαλάκι», όπως λέγανε μέλη της Κίνησης -και διαπιστώσαμε και ιδίοις όμμασι-, ακριβώς επειδή ήταν προφανές ότι υπήρχε σχέδιο επίθεσης της αστυνομίας με την παραμικρή αφορμή. Ωστόσο παρ’ ότι καμία αφορμή δεν δόθηκε, διμοιρίες των ΜΑΤ που είχαν περικυκλώσει το μπλοκ, ερχόμενες μάλιστα σε επαφή με τις πλευρικές αλυσίδες, στο ύψος του Χίλτον επιτέθηκαν απρόκλητα χρησιμοποιώντας κλομπ, χημικά και χειροβομβίδες λάμψης και κρότου και διέλυσαν το μπλοκ.


Με αφορμή αυτό το γεγονός, αλλά και αντίστοιχα γεγονότα στην Θεσσαλονίκη (ξυλοδαρμός του Κύπριου φοιτητή), οργανώθηκε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν οι οργανώσεις: Αντιεξουσιαστική Κίνηση, ΑΕΠ, ΑΡΑΣ, Αριστερή Ανασύνταξη, ΕΕΚ, Εργατική Εξουσία, Εργατική Πολιτική, ΚΚΕ (μ-λ), Κόντρα, ΟΚΔΕ Σπάρτακος, και Δίκτυο. Η σύσκεψη αυτή αποφάσισε την οργάνωση διαδήλωσης ενάντια στην κρατική καταστολή και τον αυταρχισμό. Για την προπαγάνδιση της διαδήλωσης εκδόθηκε αφίσα με την υπογραφή «Πρωτοβουλία ενάντια στην κρατική τρομοκρατία» και τα συνθήματα: «Κάτω τα χέρια από τους εργατικούς, νεολαιίστικους, κοινωνικούς αγώνες», «Έξω τα ΜΑΤ και οι ασφαλίτες από τις διαδηλώσεις», «Όλοι στο δρόμο να σπάσουμε τον τρόμο».


Η διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 28 Νοέμβρη με τη συμμετοχή περίπου 2 χιλιάδων ανθρώπων ήταν η μοναδική έμπρακτη απάντηση στην κυβερνητική επίδειξη αυταρχισμού.

Αναζήτηση