Ελπιδοφόρα μηνύματα από μεγάλους εργασιακούς χώρους

 Ελπιδοφόρα μηνύματα από μεγάλους εργασιακούς χώρους
 
Η πίεση των προβλημάτων, η χειροτέρευση της θέσης της εργατικής τάξης, αλλά και η αγωνιστική ανάταση των τελευταίων χρόνων, με ορόσημο την κινητοποίηση ενάντια στο Νόμο Γιαννίτση το 2001, φαίνεται ότι αρχίζουν να εκφράζονται πολιτικά μέσα στα σωματεία με τη δημιουργία ανεξάρτητων εργατικών παρατάξεων που αμφισβητούν την πολιτική της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας και τελικά ενισχύονται από τους εργαζόμενους σε βάρος των δυνάμεων αστικής επιρροής.
 
Τέτοια δείγματα εμφανίστηκαν πρόσφατα σε αρχαιρεσίες και συνελεύσεις σε μεγάλα εργοστάσια και μαζικούς εργασιακούς χώρους. Στις 22 και 23 Μαΐου, πραγματοποιήθηκαν εκλογές στο σωματείο της «ΤΡΙΑΙΝΑΣ» των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Η διεξαγωγή εκλογών μόλις 14 μήνες μετά τις εκλογές τον Μάρτη του 2007, επιβλήθηκε από την υπερψήφιση πρότασης μομφής κατά του προεδρείου του Δ.Σ. στη γενική συνέλευση στις 16 Οκτώβρη.
 
Η πρόταση μομφής ήταν συνδεδεμένη με την αποδοχή ή την απόρριψη της συμφωνίας – πρότασης με τίτλο «Κοινωνικό πλαίσιο συμφωνίας για τη μεταβίβαση της δραστηριότητας του τροχαίου υλικού». Η συμφωνία αυτή ανάμεσα στη διοίκηση του σωματείου και την εργοδοσία, αποτελεί στην ουσία μία μεθόδευση για την απομάκρυνση των 186 εργαζομένων στο τμήμα τροχαίου υλικού, χωρίς να φανεί ότι απολύονται από τα ναυπηγεία.
 
Η συμφωνία αυτή καταψηφίστηκε από 579 εργαζόμενους (55%) επί συνόλου 1089 που συμμετείχαν στη γενική συνέλευση της 16ης Οκτώβρη, παρά τον εκφοβισμό, τις μεθοδεύσεις και την παραπληροφόρηση της διοίκησης του σωματείου και της εργοδοσίας. Η καταψήφιση της συμφωνίας και η υπερψήφιση της μομφής επέβαλε την άμεση προσφυγή στις κάλπες για ανάδειξη νέου Δ.Σ. Αντί γι’ αυτό όμως, η πλειοψηφία του Δ.Σ. κατάφερε να μεθοδεύσει την καθυστέρηση των εκλογών που πραγματοποιήθηκαν
τελικά το Μάιο. Θετική παρουσία είχε στις εκλογές η παράταξη «Νέο Κίνημα Αλλαγής», που συσπείρωσε τους πιο μαχητικούς εργαζόμενους του ναυπηγείου, αυτούς που έδωσαν τη μάχη ενάντια στην απόλυση των εργαζομένων στο τροχιακό υλικό. Η παράταξη απέσπασε 105 ψήφους (8,3%) και δεν εξέλεξε μέλος στο Δ.Σ. για ελάχιστους ψήφους (και εξ’ αιτίας του νόμου για τις εκλογές στα σωματεία). Αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη για τη συνέχιση του αγώνα ενάντια στα σχέδια της εργοδοσίας και των λακέδων της.
 
Εξ’ ίσου ελπιδοφόρες είναι και οι εξελίξεις στην Χαλυβουργική, όπου η εργοδοτική πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ) του σωματείου ηττήθηκε στη γενική συνέλευση, με θέμα την έγκριση της συμφωνίας με την εταιρεία για την επιχειρησιακή σύμβαση. Η πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου, είχε συμφωνήσει για αυξήσεις 6,5%. ΟΙ εργαζόμενοι όμως είχαν άλλη γνώμη και στη συνέλευση η πλειοψηφία τους ψήφισε εναντίον της συμφωνίας. Το γεγονός αυτό αποκτάει μεγάλη σημασία, καθώς ήττα της ΠΑΣΚΕ σε γενική συνέλευση, είχε να συμβεί πάνω από 20 χρόνια.
 
Ωστόσο, η διοίκηση του σωματείου δεν έπραξε αυτό που όφειλε, δηλαδή να σεβαστεί την απόφαση της συνέλευσης και να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία για τη σύμβαση. Αυτό φαίνεται και από τη συνάντηση – παρωδία με την εργοδοσία, όπου το Δ.Σ. κατόρθωσε να εκδώσει ανακοίνωση για τη συνάντηση, 20 λεπτά μετά την προγραμματισμένη έναρξή της, όπου ανέφερε ότι η εργοδοσία επιμένει στην πρότασή της. Επιπλέον, επιδόθηκε σε όργιο πιέσεων και απειλών με στόχο την έγκριση της συμφωνίας σε επόμενη συνέλευση.
 
Οι πιέσεις αυτές απέδωσαν, καθώς η δεύτερη γενική συνέλευση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε κλίμα έντασης, ενέκρινε τελικά τη συμφωνία. Η συνέλευση αυτή ήταν ακόμα πιο μαζική από την πρώτη καθώς συμμετείχαν περίπου 450 εργαζόμενοι, έναντι 250 στην προηγούμενη. Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί, ότι η νίκη της ΠΑΣΚΕ ήταν πύρρεια, καθώς ένα μεγάλο τμήμα από τους εργαζόμενους που συμμετείχαν στη συνέλευση (περίπου το 1/3) επέλεξε να μην ψηφίσει τίποτα και την πρόταση για έγκριση της συμφωνίας υπερψήφισε τελικά η σχετική πλειοψηφία της συνέλευσης.
 
Πύρρεια νίκη της ΠΑΣΚΕ είχαμε και στις εκλογές του σωματείου εργαζομένων στην ΠΕΣΙΝΕ, όπου διατήρησε μεν την πρώτη θέση, χάνοντας όμως την αυτοδυναμία στο Δ.Σ. μετά από 25 χρόνια. Η προηγούμενη σύνθεση του Δ.Σ. ήταν 7 μέλη της ΠΑΣΚΕ, 2 της ΔΑΚΕ, 1 μέλος της ΕΣΑΚ και 1 μέλος των Ανεξάρτητων. Το προεδρείο του Δ.Σ. απαρτιζόταν από 6 μέλη της ΠΑΣΚΕ.
Η νέα σύνθεση του Δ.Σ. μετά τις τελευταίες εκλογές, είναι 5 μέλη της ΠΑΣΚΕ, 3 μέλη της ΔΑΚΕ, 2 μέλη των Ανεξάρτητων και 1 μέλος της ΕΣΑΚ.
Καταλύτης της ανατροπής στις εκλογές ήταν η υποστήριξη που κέρδισε το Ανεξάρτητο ταξικό ψηφοδέλτιο, το οποίο πήρε 123 ψήφους και 2 έδρες στο Δ.Σ.
Τέλος, απρόσμενο ήταν το αποτέλεσμα στις εκλογές του σωματείου του Μετρό, όπου το ψηφοδέλτιο «Ανεξάρτητη Δυναμική Παρέμβαση», πήρε 192 ψήφους και εξέλεξε 3 έδρες. Η ΑΔΠ είναι συμμαχικό σχήμα, στο οποίο συμμετέχουν από αποσχισθέντες ΠΑΣΚίτες, μέχρι το σχήμα «Δράση Εργαζομένων», το οποίο είχε κατέβει πρώτη φορά στις προηγούμενες εκλογές, προερχόμενο από διάσπαση του ΠΑΜΕ και στο οποίο συμμετείχαν μέλη του ΕΕΚ.Βασίλης Κούτρης

Αναζήτηση