Σχόλια για τη διεθνη επικαιρότητα

Σχόλια για τη διεθνή επικαιρότητα


Στην τελική ευθεία της εκλογής υποψηφίων έχουν μπει τα δύο μεγάλα κόμματα των ΗΠΑ με κατάληξη την εκλογή του νέου «πλανητάρχη» το φθινόπωρο. Η αποτυχία του Μπους στον «αντι-τροποκρατικό» πόλεμο, παράλληλα με το τεράστιο κόστος σε χρήματα και ανθρώπινες ζωές, επιβάλει στους υποψήφιους μια πιο εναλλακτική ρητορεία σε αντιπαράθεση με τη «σκληρή» γραμμή Μπους. Κι αυτό γιατί την ίδια περίοδο οι αμερικάνοι αξιολογούν την οικονομία και τα κοινωνικά προβλήματα σαν ζητήματα πρώτης προτεραιότητας και οι ανοιχτές πληγές του Ιράκ και του Αφγανιστάν προκαλούν συνεχείς αντιδράσεις.


Μια συνηθισμένη, αλλά και προκλητική πρακτική συνεχίζει ο «μακελάρης» Τόνυ Μπλαιρ, ο οποίος προσλήφθηκε από την αμερικάνικη τράπεζα JP Morgan για να προσφέρει τις γνώσεις και τις γνωριμίες του. Ο Μπλαιρ ακολουθεί την πεπατημένη άλλων πρώην πρωθυπουργών, όπως ο Σρέντερ και ο Αθνάρ. Φυσικά, το πολιτικό προσωπικό της αστικής τάξης το γνωρίζουμε. Η περίπτωση Μπλαιρ καθίσταται όμως πιο επικίνδυνη από τη στιγμή που παραμένει διαμεσολαβητής για τη Μέση Ανατολή και προαλείφεται για πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Κινητικότητα παρατηρείται και πάλι στη Μέση Ανατολή. Η παράδοση που θέλει τους αμερικάνους προέδρους να προσπαθούν να βρουν λύση στο Παλαιστινιακό στη λήξη της θητείας τους συνεχίζεται και από τον Μπους, ο οποίος πραγματοποίησε την πρώτη του επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία. Και αυτή η προσπάθεια ωστόσο δεν φαίνεται να έχει προοπτικές επιτυχίας.


Πράσινο φως άναψε η ευρωπαϊκή αρχή ασφάλειας των τροφίμων για την κατανάλωση προϊόντων από γενετικά τροποποιημένους ή κλωνοποιημένους οργανισμούς. Οι αμφιλεγόμενες διαβεβαιώσεις για τις επιπτώσεις των μεταλλαγμένων και οι αντιδράσεις από πολλούς φορείς έχουν επιβραδύνει την εισβολή τέτοιων τροφίμων στην ευρωπαϊκή αγορά. Την γενίκευση της χρήσης τους όμως, προωθούν ισχυρές πολυεθνικές τροφίμων και οργανισμοί όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου.

Αναζήτηση