Ναι στην ενότητα της εργατικής τάξης. Όχι στη δισπαστική πρακτική του ΠΑΜΕ

 

Ναι στην ενότητα της εργατικής τάξης
Όχι στη δισπαστική πρακτική του ΠΑΜΕ
 

 

Στην πρόσφατη πανεργατική απεργία, το ΠΑΜΕ, όχι μόνο διοργάνωσε σε διαφορετικό τόπο και χρόνο τη δική του συγκέντρωση και πορεία, όχι μόνο δεν παραβρέθηκε στην πανεργατική μεγαλειώδη συγκέντρωση και πορεία των συνδικάτων, όχι μόνο απέφυγε με την απουσία του να διαφωτίσει τους δεκάδες χιλιάδες εργατοϋπάλληλους διαδηλωτές με τις σωστές (υποτίθεται) θέσεις του, αλλά και φρόντισε να ξαποστείλει τα μέλη του στα σπίτια τους, έτσι ώστε να μην υπάρξει ούτε καν μια απλή οπτική συντροφική επαφή ανάμεσα στα μειοψηφικά τμήματα της εργατικής τάξης που ακολούθησαν το ΠΑΜΕ και στο πλειοψηφούν τμήμα της εργατικής τάξης που αγωνιζόταν τον ίδιο αγώνα μέσα από τις γραμμές των συνδικάτων. Τη δημιουργία στεγανών μέσα στην εργατική τάξη, τη διάσπασή της με βάση τις διαφορετικές πολιτικοκοινωνικές αντιλήψεις, το απαράδεκτο και αριστερίστικο μπέρδεμα των συνδικάτων -που συνενώνουν όλους τους εργάτες στον αγώνα για το μισθό, το μεροκάματο, τη σύνταξη και τις συνθήκες εργασίας- με το εργατικό κόμμα -που συνενώνει τους συνειδητούς εργάτες και τους κομμουνιστές στον αγώνα να πειστεί και να οργανωθεί η πλειοψηφία των εργαζομένων για την κατάκτηση της πολιτικής εξουσίας από την εργατική τάξη- την επέτεινε η πλήρης αποσιώπηση από το Ριζοσπάστη της μεγαλύτερης κινητοποίησης των συνδικάτων τα τελευταία χρόνια.

Όλα αυτά μπορεί, βέβαια, να ερμηνευθούν και ως καθησυχαστική διαβεβαίωση της ρεφορμιστικής ηγεσίας του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ προς την αστική τάξη και την κυβέρνηση να μην παίρνουν τοις μετρητοίς τις αριστερές κορώνες του ΠΑΜΕ και των κουκουέδων, αφού να!, αυτοί φροντίζουν με αποτελεσματικότητα να μη συνενωθούν ποτέ οι μισθωτοί σε ένα ορμητικό και οργισμένο ποτάμι που θα σαρώσει την αντεργατική τους πολιτική

Επιπλέον το ΠΑΜΕ, παρά τη δημοκρατική του φλυαρία, ούτε μέτωπο είναι ούτε δημοκρατικές αρχές λειτουργίας έχει. Τα όργανά του δεν εκλέγονται από όσους συμμετέχουν σε αυτό, ούτε είναι υπόλογα στις οργανώσεις και στους αγωνιστές που συμμετέχουν σε αυτό, όπως γίνεται στα σωματεία. Η ηγεσία του ΠΑΜΕ ορίζεται από την ΚΕ του ΚΚΕ, και είναι υπόλογη μόνο σε αυτή. Έτσι, όμως, το ΠΑΜΕ αποδείχνεται ότι είναι η παράταξη του ΚΚΕ, ότι είναι το οργανωτικό καπέλο με το οποίο το ΚΚΕ προωθεί την οργανωτική διάσπαση του συνδικαλιστικού κινήματος σε κομματικά σωματεία, κομματικές ομοσπονδίες και κομματικές συνομοσπονδίες κατά το πρότυπο π.χ. του οργανωτικά κατακερματισμένου γαλλικού συνδικαλιστικού κινήματος. Να είναι άραγε τυχαίο ότι η εργατική νομοθεσία που ισχύει στη χώρα μας ήδη ρυθμίζει νομικά και την ανύπαρκτη για την ώρα περίπτωση μιας οργανωτικής πολυδιάσπασης του εργατικού κινήματος; Ποιο να είναι τάχα το σχέδιο του Κυρίου και ποιο το σκεύος της εκλογής Του, ώστε να πληρωθούν τα ρηθέντα υπό των νομοθετών προφητών Του;

Σαν παράταξη του ΚΚΕ, το ΠΑΜΕ υλοποιεί τις αποφάσεις της ΚΕ του ΚΚΕ. Γι΄ αυτό, ας μην εκπλαγούν οι αγωνιστές μισθωτοί που συμμετέχουν σε αυτό, όταν μάθουν ότι με την απεργία τους και την πορεία τους απαίτησαν π.χ. να χρηματοδοτείται η ασφάλιση των Ελεύθερων Επαγγελματιών, δηλ. η ασφάλιση και πολλών πατενταρισμένων φοροφυγάδων, μικρών και μεσαίων καπιταλιστών και αυτοαπασχολούμενων, κατά 2/3 από το κράτος ( Βοηθάτε με φτωχοί να μη σας μοιάσω!)i. Ας μη διαμαρτυρηθούν , επίσης, αν η κυβέρνηση κάνει δεκτή την πρόταση του ΚΚΕ να αναλάβει το κράτος άμεσα το κόστος χρηματοδότησης της Υγείας και της Πρόνοιας, καταργώντας την εισφορά στον κλάδο Υγείαςii- να καταργήσει δηλ. και την εργοδοτική εισφορά των ιδιωτών καπιταλιστών, να μειώσει έτσι το μικτό μισθό των εργατών και να τους επιβαρύνει με την εξολοκλήρου χρηματοδότηση από το μισθό τους και του κλάδου Υγείας- αφού είναι πασίγνωστο ότι στην Ελλάδα τους άμεσους και τους έμμεσους φόρους τούς πληρώνουν κυρίως οι μισθωτοί, οι οποίοι πια και την πλειοψηφία του πληθυσμού αποτελούν και δε μπορούν να φοροδιαφύγουν με το σύστημα της υποχρεωτικής προκαταβολικής παρακράτησης των άμεσων φόρων από το μισθό τους.

Όλα αυτά δεν είναι λάθη , δεν είναι τυχαίες παρεκκλίσεις από την κατά βάση ορθή γραμμή του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ. Όλα αυτά (και πολλά άλλα!) είναι η αναγκαία στο χώρο της ασφάλισης εξειδίκευση της γενικής θέσης του ΚΚΕ για την αναγκαιότητα του αντιμονοπωλιακού μετώπου.

Στη διασπαστική γραμμή του ΠΑΜΕ, απαντάμε προωθώντας την αγωνιστική ενότητα όλων των μισθωτών κάθε κλάδου της οικονομίας σε ένα σωματείο, μιαν ομοσπονδία , ένα εργατικό κέντρο, μια συνομοσπονδία. Όλα αυτά τα συνδικαλιστικά μορφώματα, πρέπει να οργανώνονται με βάση τις αρχές της αιρετότητας και της ανακλητότητας των αντιπροσώπων μας, της δέσμευσής τους από τις εντολές των εκλογέων τους, με έμφαση στην πρωτοκαθεδρία των συνελεύσεων των πρωτοβάθμιων σωματείων, τα οποία πρέπει να καθαρθούν από τους αντιπροσώπους της εργοδοσίας και να εκδημοκρατιστεί παραπέρα η λειτουργία τους, ώστε να ενθαρρύνουν την προσωπική συμμετοχή των μελών στις διαδικασίες τους και να μπορούν να εκφράζουν ανεπηρέαστη την πραγματική τους βούληση.


i ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ. σελ. 21

ii Στο ίδιο, σελ. 24

Αναζήτηση