Συνέντευξη του Μάρτιν Σίβερ, από την Σουηδική νεολαΐστικη οργάνωση RKU

Η επαναστατική κομμουνιστική νεολαία ή RKU (Revolutionar Komunistisk Ungdom) είναι σουηδική οργάνωση που συνδέεται με το Κομμουνιστικό Κόμμα. Το κόμμα αυτό ονομαζόταν μέχρι το 2004 ΚPML (r), δηλαδή Κομμουνιστικό Κόμμα Μαρξιστικό Λενινιστικό (επαναστατικό). Η αποστολή της RKU στο 16ο Παγκόσμιο φεστιβάλ νεολαίας και φοιτητών δεν ήταν μόνο η πολυπληθέστερη της σουηδικής αντιπροσωπείας με 36 άτομα έναντι 28 του αριστερού κόμματος (αντίστοιχο του ΣΥΝ) και μόλις 4 της κομμουνιστικής νεολαίας Σουηδίας (μέλος της ΠΟΔΝ), αλλά και η πιο οργανωμένη από όλες τις ευρωπαϊκές αποστολές.

Η RKU παλεύει για την σοσιαλιστική επανάσταση και τον κομμουνισμό. Στην ιδεολογική τους πλατφόρμα συγχέουν την μεταβατική περίοδο, την περίοδο της εργατικής εξουσίας με τον σοσιαλισμό, όπως διαπιστώσαμε και συζητώντας μαζί τους, αλλά και διαβάζοντας κάποια – μετταφρασμένα στα αγγλικά - ντοκουμέντα τους στην ιστοσελίδα τους www.rku.nu . Ωστόσο σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις, ο Μάρτιν Σίβερ, υπεύθυνος της εφημερίδας της οργάνωσης «Rebel», εκτίμησε ότι είναι θέμα ορολογίας, χωρίς να επιμένει στην ταύτιση του σοσιαλισμού με την περίοδο μετάβασης.

Η RKU έχει περίπου 500 μέλη και η εφημερίδα της εκδίδεται 6 φορές το χρόνο. Στις αρχές του χρόνου, η οργάνωση βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα όταν οργάνωσε εκδήλωση με το λαϊκό μέτωπο Παλαιστίνης. Ο Σουηδικός τύπος και τα ΜΜΕ τους κατηγόρησαν για υπόθαλψη της τρομοκρατίας και το σουηδικό κράτος τους κατέταξε στις «μη δημοκρατικές οργανώσεις», με αποτέλέσμα να εξαιρεθούν της χρηματοδότησης που το κράτος παρέχει σε όλες τις οργανώσεις που «προωθούν την δημοκρατία»!!! Όπως μας είπαν οι σύντροφοι της RKU, αυτή η απόφαση ήταν μεγάλο οικονομικό πλήγμα και για να καλύψουν τις απώλειες (περίπου 15000 ευρώ το χρόνο) έφτιαξαν ένα δίκτυο υποστηρικτών της οργάνωσης, ενώ όπως μας είπαν «δεν πρόκειται να παραβούμε τις αρχές μας για 15000 ευρώ».

 

O Βασίλης Θεοφανόπουλος μίλησε με τον Μάρτιν Σίβερ, υπεύθυνο της εφημερίδας τους.

 

Μάρτιν Σίβερ: Είμαστε η νεολαία του Κομμουνιστικού Κόμματος. Το κόμμα λεγόταν Κομμουνιστικό Κόμμα Μαρξιστικό Λενινιστικό (επαναστατικό) και άλλαξε όνομα πριν ένα χρόνο. Το παλιό μας όνομα ήταν αναγκαίο για να μας διαχωρίσει από τις υπόλοιπες οργανώσεις, καθώς τη δεκαετία του ’70 υπήρχαν πολλά διαφορετικά κομμουνιστικά κόμματα στη Σουηδία. Αλλά αυτό δεν είναι πια αναγκαίο, καθώς το μόνο -σε εθνικό επίπεδο- κόμμα που μπορούμε να πούμε ότι επιβίωσε τη δεκαετία του ’80, είναι το δικό μας κόμμα. Γι’ αυτό ονομάστήκαμε Κομμουνιστικό Κόμμα.


Ε.Π.: Δεν υπάρχει άλλο ΚΚ στη Σουηδία;


Μ.: Υπάρχει ένα κόμμα που λέγεται Σουηδικό Κομμουνιστικό Κόμμα και είναι το παλιό Σοβιετόφιλο ΚΚ. Η νεολαία του είναι η Κομμουνιστική Νεολαία Σουηδίας, που είναι μέλος της ΠΟΔΝ.


Ε.Π.: Εσείς συμμετέχετε στην ΠΟΔΝ;


Μ.: Όχι. Το κόμμα μας δεν είχε νεολαία τη δεκαετία του ’80, αλλά το 1994 κάποιοι αποχώρησαν από το Σουηδικό ΚΚ και αποφάσισαν να ιδρύσουν μια οργάνωση νεολαίας. Έτσι ιδρύθηκε η RKU. Το 1ο συνέδριο έγινε το 1994 και ήταν νέοι που αγωνίστηκαν ενάντια στον πόλεμο του κόλπου το 1991. Η οργάνωση ιδρύθηκε σε αντιιμπεριαλιστική βάση. Από την αρχή η οργάνωση νεολαίας ορίστηκε σαν οργάνωση νεολαίας συνδεδεμένη με το Κομμουνιστικό Κόμμα (τότε ΚΚΜΛ (ε) ) με κύριο σκοπό να διαφωτίσει αριστερούς νέους για να γίνουν μέλη του ΚΚ μετά το τέλος της θητείας τους στην οργάνωση νεολαίας, αλλά και να είναι πλατύτερη οργάνωση από το κόμμα, χωρίς δηλαδή τις ίδιες απαιτήσεις με το κόμμα για να είσαι μέλος. Από τότε έχουμε κάνει μεγάλα βήματα και στο 7ο συνέδριό μας το Μάη αυτού του χρόνου είχαμε 50 τοπικές οργανώσεις.


Ε.Π.: Συμμετέχετε στις εκλογές;


Μ.: Δεν συμμετέχουμε στις εθνικές εκλογές γιατί θεωρούμε τους εαυτούς μας ακόμα πολύ μικρούς για να το κάνουμε στα σοβαρά και δεν θέλουμε να το κάνουμε απλά για να το κάνουμε. Χρησιμοποιούμε τις εθνικές εκλογές για την προπαγάνδα μας και συμμετέχουμε σε τοπικές εκλογές.

 

Ε.Π.: Ποιες είναι οι βασικές αρχές σας; Έχετε σχέση με κάποιο από τα ιστορικά ρεύματα όπως Τροτσκισμό, Σταλινισμό κλπ.;


Μ.: Είμαστε μαρξιστική – λενινιστική οργάνωση. Το κόμμα ιδρύθηκε σε αντίθεση με την εξέλιξη που είχε πάρει η ΕΣΣΔ, τη γραφειοκρατικοποίηση και το ρεβιζιονισμό που κυριάρχησε στην ΕΣΣΔ. Αλλά δεν είμασταν ποτέ Κινέζοι κομμουνιστές ή Ρώσοι κομμουνιστές. Είμαστε Σουηδοί κομμουνιστές. Κάνουμε την ανάλυσή μας με βάση την κατάσταση στην Σουηδία και το τι συμβαίνει στην εργατική τάξη στη Σουηδία. Και φυσικά είμαστε μαρξιστές – λενινιστές.


Ε.Π.: Επομένως, προσπαθείτε να κάνετε δουλειά στην εργατική τάξη.


Μ.: Φυσικά. Είναι η μόνη τάξη που μπορεί ν’ αλλάξει την κοινωνία. Ειδικά στην RKU, κάνουμε μια καμπάνια προλεταριοποίησης της οργάνωσης, προσπαθώντας να οργανώσουμε περισσότερους νέους εργάτες και εστιάζουμε π.χ. σε γυμνάσια για νέους εργάτες και τεχνικές σχολές περισσότερο απ’ ότι εστιάζουμε σε άλλα σχολεία. Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια για να οργανώσουμε νέους εργάτες και στο τελευταίο συνέδριό μας περίπου 38 % των μελών ήταν νέοι εργάτες και οι υπόλοιποι ήταν μαθητές και σπουδαστές.


Ε.Π.: Στο πρόγραμμά σας ο κύριος στόχος που θέτετε είναι η σοσιαλιστική επανάσταση στη Σουηδία;


Μ.: Ναι, να χτίσουμε τον σοσιαλισμό στη Σουηδία.


Ε.Π.: Και καλείτε για κάποιο ενδιάμεσο στάδιο πριν την σοσιαλιστική επανάσταση;


Μ.: Στην κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε η σοσιαλιστική επανάσταση δεν είναι άμεσα στην ατζέντα.


Ε.Π.: Σαν στρατηγικός στόχος;


Μ.: Σαν στρατηγικός στόχος, ναι. Αλλά οι κύριες δυνάμεις σήμερα είναι αντιδραστικές δυνάμεις και όπως είναι φυσικό το κύριο ζήτημα στη Σουηδία σήμερα, είναι η υπεράσπιση των κατακτήσεων της εργατικής τάξης. Έχουμε ένα αρκετά προωθημένο σύστημα πρόνοιας. Αυτό, ήταν ένας συμβιβασμός ανάμεσα στους καπιταλιστές και το εργατικό κίνημα. Αλλά, δίνει ακόμα πολλά οφέλη στην εργατική τάξη. Αυτό [σ.σ.: το σύστημα πρόνοιας] υφίσταται επίθεση και ο κύριος αγώνας τώρα είναι για την υπεράσπιση των κεκτημένων. Αλλά φυσικά, ο στρατηγικός στόχος είναι ο σοσιαλισμός και αυτό είναι πάντα θέμα συζήτησης στην οργάνωσή μας, το πως συνδυάζουμε την πάλη για μεταρρυθμίσεις με την πάλη για τον σοσιαλισμό. Αυτό [σ.σ.: ο σοσιαλισμός] υπάρχει πάντα στην προπαγάνα μας, πάντα μιλάμε γι’ αυτό.


Ε.Π.: Απλά προσπαθώ να καταλάβω αν υποστηρίζετε κάποιο ενδιάμεσο στάδιο. Π.χ. κάποια κόμματα σε κάποιες χώρες καλούν σε δημοκρατική επανάσταση ή έχουν ένα θεωρητικό σχήμα ότι μπορεί να υπάρξει κάτι ενδιάμεσο ανάμεσα στον καπιταλισμό και τη σοσιαλιστική επανάσταση. Όχι δυαδική εξουσία που εμφανίζεται μετά την επανάσταση, αλλά κάτι πριν από αυτήν.


Μ.: Ίσως αν διαβάσετε το πρόγραμμά μας θα μπορείτε να δείτε αυτό που θέλετε. Εγώ στ’ αλήθεια δεν αναγνωρίζω αυτήν τη συζήτηση. Έχουμε [σ.σ. Στη Σουηδία] αρκετά αναπτυγμένη κοινωνία, καλά μορφωμένη εργατική τάξη και ανεπτυγμένη βιομηχανία. Δεν υπάρχει εμπόδιο για να χτιστεί ο σοσιαλισμός.


Ε.Π.: Θεωρείτε τις κοινωνίες σαν την ΕΣΣΔ σοαιαλιστικές;


Μ: Αν κοιτάξουμε την ιστορία θα δούμε ότι μετά τον ΄Β Π.Π. εμφανίζεται στροφή από τον σοσιαλισμό στην γραφειοκρατικοποίηση. Από την δική μας σκοπιά δεν αρκεί να έχει την εξουσία ένα κομμουνιστικό κόμμα για να θεωρηθεί η κοινωνία σοσιαλιστική ή κομμουνιστική, αυτή είναι ρεβιζιονιστική σκοπιά. Για παράδειγμα, το ότι το ΚΚ βρίσκεται στην εξουσία στην Κίνα δεν σημαίνει ότι έχουμε σοσιαλισμό σε συτήν την χώρα. Το πιο σημαντικό είναι αν η εργατική τάξη έχει επιρροή στην κοινωνική κατάσταση, αυτό είναι το κύριο στοιχείο που καθορίζει τον χαρακτήρα της κοινωνίας, είναι αποφασιστικό για το αν θα χαρακτηριστεί μια κοινωνία σοσιαλιστική ή όχι. Φυσικά, το κύριο θέμα είναι να συζητήσουμε για τις χώρες που υπάρχουν σήμερα. Στο ερώτημα αν ορίζουμε την Κούβα σαν σοσιαλιστική απαντάμε: ναι ή αν ορίζουμε την Βόρεια Κορέα σαν σοσιαλιστική απαντάμε επίσης ναι, σύμφωνα με συγκεκριμένα κριτήρια, καθώς η εργατική τάξη έχει έλεγχο της παραγωγικής διαδικασίας.


Ε.Π.: Είσαστε ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ένωση;


Μ: Ναι, θέλουμε να φύγει η Σουηδία από την Ε.Ε. Δεν είμαστε αντίθετοι στη διεθνή συνεργασία, αλλά είμαστε αντίθετοι στην παραχώρηση της πολιτικής εξουσίας και των αποφάσεων για το δικό μας μέλλον. Η πλειοψηφία του σουηδικού λαού είναι επίσης αντίθετη με την Ε.Ε. και αν γινόταν δημοψήφισμα σήμερα για την παραμονή στην Ε.Ε αυτό θα φαινόταν.


Ε.Π.: Είσαστε αντίθετοι με το Ευρωσύνταγμα;


Μ: Είμαστε αντίθετοι με την Ε.Ε. και φυσικά θα ψηφίζαμε «ΟΧΙ» και στο Ευρωσύνταγμα αν επιτρεπόταν να γίνει δημοψήφισμα στην Σουηδία. Όμως η έγκριση του Ευρωσυντάγματος έγινε από το σουηδικό κοινοβούλιο. Αυτό είναι ένα μεγάλο σκάνδαλο από την άποψη της δημοκρατίας και κάναμε καμπάνια γι’ αυτό αυτήν την άνοιξη.

 

Παρέμβαση εκπροσώπου της RKU σε συζήτηση για την Ε.Ε. στο 16ο ΠΦΝΦΑυτήν την άνοιξη η Ε.Ε. χτυπήθηκε από κεραυνό, καθώς οι λαοί της Γαλλίας και της Ολλανδίας είπαν «NO» και «ΝΕΕ» στο Ευρωσύνταγμα. Και στις δύο χώρες η πλειοψηφία της εργατικής τάξης είπε «Όχι», κάτι που αισθανόμαστε ότι είναι πολύ σημαντικό. Οι λαοί της Γαλλίας και της Ολλανδίας δείχνουν τον δρόμο για την Ευρώπη: Αγώνας. Στην Σουηδία παλεύουμε επίσης για την δυνατότητα να ψηφίσουμε σε δημοψήφισμα σχετικό με το Ευρωσύνταγμα.

Όλοι γνωρίζουμε τις συνέπειες της Ε.Ε. : ιδιωτικοποιήσεις και περικοπές του σύστήματος πρόνοιας, μαζική ανεργία και μείωση των δημοκρατικών δικαιωμάτων. Αυτά έχουν αιτία την Ε.Ε. και την νεοφιλελεύθερη πολιτική της. Ο κύριος στόχος μας πρέπει να είναι η διάλυση της Ε.Ε. (χειροκροτήματα). Πρέπει να την διαλύσουμε στα ίδια της τα θεμέλια και γι΄αυτό η RKU στην Σουηδία, συνεχώς προβάλλει το αίτημα για αποχώρηση της Σουηδίας από την Ε.Ε. Αν μπορούσαμε όλοι να μετατρέψουμε την πάλη μας π.χ. ενάντια στην συνθήκη Σένγκεν σε οργανωμένη πάλη ενάντια στην Ε.Ε. τότε οι καπιταλιστές στην Ευρώπη θα οδηγούνταν σε υποχώρηση.

Κάποιοι μίλησαν για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Εμείς στην RKU πιστεύουμε ότι η συμμετοχή στις εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο είναι κακό πράγμα. Εμείς αντίθετα, μποϋκοτάρουμε τις εκλογές, όπως κάνει και μεγάλος αριθμός ευρωπαίων εργατών.


 

Αναζήτηση