Συνέντευξη της Σεχάρ Σελντά από την τούρκικη οργάνωση Kaldirac

Η διεθνιστική δράση αναγκαία πλευρά

της επαναστατικής οργάνωσης


Συνέντευξη της Σεχάρ Σελντά από την τούρκικη οργάνωση Kaldirac στον Β. Θεοφανόπουλο.


Η οργάνωση Kaldirac είναι μαρξιστική - λενινιστική οργάνωση της Τουρκίας. Οι ίδιοι θεωρούν ότι πατρίδα τους δεν είναι η Τουρκία αλλά η Ανατολία όπως λένε. Αυτό έχει να κάνει με το ιδιαίτερο βάρος που δίνουν στην διεθνιστική αλληλεγγύη θεωρώντας ότι απαιτείται κοινή επαναστατική πάλη των λαών της Μέσης Ανατολής καθώς και με το ότι πιστεύουν ότι στην ίδια την Τουρκία συνυπάρχουν πολλά έθνη εκτός από το Τούρκικο. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα μέλη της αντιπροσωπείας τους στο πρόσφατο παγκόσμιο φεστιβάλ νεολαίας στην Βενεζουέλα σβύνανε την λέξη "Τουρκία" από τις κάρτες διαπίστευσης και την αντικαθιστούσαν με την λέξη "Ανατολία". Μιλήσαμε με την Σεχάρ Σελντά, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της οργάνωσης στο φεστιβάλ.


Ε.Π.: Το όνομά σας είναι Kaldirac που σημαίνει μοχλός.

ΣΣ: Ναι, λέμε ότι αν έχεις αρκετό χώρο μπορείς να σηκώσεις οποιοδήποτε αντικείμενο και ο κόσμος είναι ένα αντικείμενο που πρέπει να σηκώσουμε, πρέπει να αλλάξουμε τον κόσμο.

Ε.Π.: Είστε κόμμα ή οργάνωση νεολαίας;

Σ.Σ.: Δεν θεωρούμε τους εαυτούς μας κόμμα και δεν είμαστε αποκλειστικά οργάνωση νεολαίας, όμως έχουμε οργάνωση νεολαίας.

Ε.Π.: Που δραστηριοποιείστε;

Σ.Σ.: Δρούμε και μέσα στους φοιτητές, αλλά και στους εργάτες. Στη σπουδάζουσα έχουμε 2 οργανώσεις. Η μία είναι στους φοιτητές και ονομάζεται "Ελεύθερη επιστημονική εκπαιδευτική πλατφόρμα" και η άλλη στους μαθητές Λυκείου και ονομάεται "Ozgur Lycee", δηλαδή "Ελεύθερο Λύκειο". Μέσω της πλατφόρμας του ελεύθερου πανεπιστημίου αναπτύσσουμε την πάλη ενάντια στον πόλεμο, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, ενάντια στα προβλήματα μόλυνσης του περιβάλλοντος, ενάντια στα προβλήματα των ιδρυμάτων και, βέβαια, ενάντια στο σύστημα εκπαίδευσης παλεύοντας για ελεύθερο επιστημονικό σύστημα εκπαίδευσης.

Ε.Π.: Ποια είναι η θέση σας για τα καθεστώτα όπως η ΕΣΣΔ;

Σ.Σ.: Νομίζω ότι ο όρος "υπαρκτός σοσιαλισμός" είναι ο κατάλληλος. Ωστόσο υπήρξαν πολλά λάθη. Π.χ. μετά την δεκαετία του '20 η επανάσταση δεν μπόρεσε να εξαπλωθεί και κλείστηκε στα πλαίσια μιας χώρας. Αυτό δημιούργησε πολλά προβλήματα όπως γραφειοκρατία για παράδειγμα. Δεν επιδίωξαν να επιτεθούν εκ νέου στον καπιταλισμό.

Ε.Π.: Ποιές οι διαφορές σας με το ΤΚΡ (ΚΚ Τουρκίας);

Σ.Σ.: Υπάρχουν διαφορές και στο πρόγραμμα και στον στόχο.

Ε.Π.: Εσείς, για παράδειγμα, μιλάτε για σοσιαλιστική επανάσταση.

Σ.Σ.: Ναι, και μιλάμε και για επανάσταση σε όλη την περιοχή της Μέσης Ανατολής και των Βαλκανίων. Θεωρούμε ότι μια επανάσταση που θ' άρχιζε σε μια χώρα αυτής της περιοχή θα μπορούσε να επεκταθεί γρήγορα και στις υπόλοιπες. Πιστεύουμε ότι η διεθνιστική δράση είναι απολύτως αναγκαίο στοιχείο για μια επαναστατική οργάνωση. Επίσης, το ΤΚΡ είναι μόνο κοινοβουλευτική οργάνωση. Στην Τουρκία υπάρχουν πολλές οργανώσεις. Άλλες είναι μόνο κοινοβουλευτικές, άλλες μόνο στρατιωτικές και άλλες και τα δύο.

Ε.Π.: Εσείς έχετε στρατιωτικό τμήμα;

Σ.Σ.: Όχι. Όχι ακόμα...(γελάει). Θα πάρει καιρό νομίζω.

Ε.Π.: Ποιες οι σχέσεις σας με το ΤΚΡ;

Σ.Σ.: Για να είμαι ακριβής, δεν υπάρχουν καθόλου σχέσεις.

Ε.Π. Με άλλα κόμματα όπως το ΕΜΕΡ (σ.σ. πρόκειται για το κόμμα εργασίας που αποτελεί μετεξέλιξη του επαναστατικού κομμουνιστικού κόμματος Τουρκίας ή TDKP) τι σχέσεις έχετε;

Σ.Σ.: Με το ΕΜΕΡ είμαστε μαζί σε κάποιες πλατφόρμες, όπως και με άλλες οργανώσεις, και παλεύουμε μαζί πάνω σε κάποια ζητήματα.

Ε.Π.: Η τελευταία ερώτηση μου είναι για το κουρδικό πρόβλημα. Ποια είναι η θέση σας πάνω στο ζήτημα;

Σ.Σ.: Το ζήτημα της εθνικής καταπίεσης είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα...

Ε.Π.: Υποστηρίζετε το δικαίωμα κρατικού αποχωρισμού των Κούρδων;

Σ.Σ.: Πιστεύουμε ότι χωρίς σοσιαλισμό τίποτα δεν αλλάζει. Υποστηρίζουμε τον κουρδικό λαό σε αυτό το αίτημά του, όμως η εθνική ανεξαρτησία, ο κρατικός αποχωρισμός δεν είναι ελευθερία. Αν θέλουν μπορούν να φύγουν, αλλά χωρίς σοσιαλισμό αυτό δεν είναι σημαντικό. Πρέπει να είμαστε όλοι μαζί στην πάλη για τον σοσιαλισμό.

Ε.Π.: Σωστά καλείτε τον κουρδικό λαό να παλέψει στο πλάϊ του τούρκικου εργατικού κινήματος για την επανάσταση και τον σοσιαλισμό. Αν όμως αναπτυχθεί αποσχιστικό κίνημα που εκφράζει το κουρδικό στοιχείο, τι θέση θα πάρετε στο αίτημα για απόσχιση από την Τουρκία με στόχο την δημιουργία χωριστού κουρδικού κράτους;

Σ.Σ.: Δεν έχουμε πρόβλημα με τον αποχωρισμό από την Τουρκία και τον σχηματισμό κουρδικού κράτους. Όμως δεν σκεφτόμαστε μόνο την Τουρκία, άλλα όλη την περιοχή της Μέσης Ανατολής. Κανένας λαός δεν είναι απομονωμένος στην Μ. Ανατολή.

Αναζήτηση