Απαράδεκτη καταγγελία της Διοίκησης του Συνδικάτου οικοδόμων Αθήνας προς στην Πρωτοβουλία Οικοδόμων

Απαράδεκτη καταγγελία της Διοίκησης του Συνδικάτου οικοδόμων Αθήνας ενάντια στην Πρωτοβουλία Οικοδόμων


Τον περασμένο Αύγουστο, η Διοίκηση του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία καταγγέλλει την "Πρωτοβουλία Οικοδόμων" και προσωπικά τον Δημήτρη Κάβουρα, μέλος της Πρωτοβουλίας και εκλεγμένο στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Τρικάλων. Η καταγγελία αυτή δεν είναι βέβαια άσχετη με τις εκλογές που διεξάγονται στο Συνδικάτο από 1 ως 27 Οκτώβρη.


Η συγκεκριμένη κίνηση της διοίκησης του Συνδικάτου, είναι φυσικά απαράδεχτη, κατ' αρχήν γιατί το Συνδικάτο καταγγέλλει μια παράταξη που δρα στα πλαίσιά του, δηλαδή καταγγέλλει μέλη του, απλά γιατί έχουν διαφορετική αντίληψη από την πλειοψηφία. Επιπλέον, αυτή η κίνηση γίνεται από ένα Συνδικάτο στο οποίο πλειοψηφεί μια παράταξη της Αριστεράς.


Η ανακοίνωση της Διοίκησης καταγγέλλει την Πρωτοβουλία επειδή "προβοκάρει τα όργανα, τους αγώνες, τους συναδέλφους που σήμερα βρίσκονται στα όργανα του συνδικαλιστικού κινήματος των οικοδόμων", "λέει ψέματα στους οικοδόμους, τους κατευθύνει να χρεώνουν όλα τα αποτελέσματα της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης στο Συνδικάτο, την Ομοσπονδία", "αποτρέπει τους συναδέλφους να συσπειρωθούν στο Συνδικάτο", "αποσιωπά τις ευθύνες της ξεπουλημένης ηγεσίας της ΓΣEE". Ακόμα αναφερόμενη στον σ. Κάβουρα αναφέρει: "ο συνάδελφος Κάβουρας ξέρει πως διαπραγματεύτηκε με την ΠΑΣΚΕ τον αντιπρόσωπο που είχε σαν παράταξη στο Εργατικό Κέντρο Τρικάλων".


Το ότι αυτά που χρεώνει η Διοίκηση στην Πρωτοβουλία είναι καθαρή συκοφαντία, είναι εντελώς εμφανές σε όσους έχουν εικόνα της δράσης και των ανακοινώσεων της Πρωτοβουλίας. Έτυχαν φυσικά της κατάλληλης απάντησης τόσο από την Πρωτοβουλία όσο και από τον σ. Κάβουρα με σχετικές ανακοινώσεις. Παραθέτουμε απόσπασμα από την απάντηση του σ. Κάβουρα:


"Στα Τρίκαλα ιδρύσαμε με άλλους συναγωνιστές την ''Αγωνιστική Πρωτοβουλία'' και συμμετείχαμε στις αρχαιρεσίες του Εργατικού Κέντρου Τρικάλων για πάνω από 12 χρόνια. Το προεδρείο του ΕΚΤ συγκροτείται σταθερά τα τελευταία 9 χρόνια, απ' την ΠΑΣΚΕ και την ΔΑΚΕ . Στις εκλογές του 2000 εκλέξαμε με 13 ψήφους, όσες ακριβώς είναι το μέτρο, 1 μέλος στη Διοίκηση του ΕΚΤ. Εκλέχτηκε ο γράφων. Η πλειοψηφία των αντιπροσώπων που μας ψήφισαν προέρχονταν από τους οικοδόμους. Η διοίκηση του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας μας κατηγορεί ότι ήρθαμε σε συνεννόηση με την ΠΑΣΚΕ για να βγάλουμε αντιπρόσωπο. Εμείς όμως τους απαντούμε ότι:


1] Αμέσως μετά την εκλογή μου στην Διοίκηση του ΕΚΤ διαγράφτηκαν δύο μέλη του ΠΑΜΕ απ΄ το ΠΑΜΕ και την Κομματική οργάνωση του ΚΚΕ των οικοδόμων των Τρικάλων, επειδή με ψήφισαν ανοιχτά και δεν ψήφισαν τον συνδυασμό του ΠΑΜΕ. Αυτούς άραγε εννοεί η Διοίκηση όταν μιλάει για συνεργασία με την ΠΑΣΚΕ;


2] Αμέσως μετά την εκλογή μου συνεδρίασε η κίνηση και δώσαμε συνέντευξη τύπου, η οποία δημοσιεύτηκε στις 4 τοπικές εφημερίδες των Τρικάλων, όπου λέγαμε ότι απέναντι στην απραξία της ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ στο προεδρείο του ΕΚΤ, παρ' όλες τις μεγάλες διαφωνίες μας εμείς θα ψηφίσουμε ΕΣΑΚ, δηλαδή ΠΑΜΕ, για το προεδρείο του ΕΚΤ διότι προτιμάμε μια παράταξη με αγωνιστικές αναφορές απ΄ την απραξία της ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ. Αυτή μας την στάση εννοεί συνεργασία με την ΠΑΣΚΕ η Διοίκηση;


Λυπάμαι που η διοίκηση του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, του μεγαλύτερου Συνδικάτου του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα, αντί να οργανώσει αγώνες για τα πάμπολλα προβλήματα των οικοδόμων, προτιμάει να φτιάχνει φανταστικούς εχθρούς, να προσπαθεί να τους σπιλώσει και μάλιστα με τα λεφτά των οικοδόμων, και να διασπά τους οικοδόμους αντί να τους ενώνει, στη βάση των οξυμένων προβλημάτων, ενάντια στον καπιταλισμό. Καλώ τους οικοδόμους να δώσουν αποστομωτική απάντηση στους συκοφάντες, στηρίζοντας αποφασιστικά την Πρωτοβουλία Οικοδόμων."


Είναι σαφές ότι η Διοίκηση του Συνδικάτου, δηλαδή το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ, έχει ενοχληθεί από την παρουσία της Πρωτοβουλίας, από τις θέσεις και τη δράση της. Όντας στην πρώτη γραμμή των αγώνων, άνοιξε ξεκάθαρο μέτωπο στην ηγεσία της ΓΣΕΕ, κάνοντας ταυτόχρονα κριτική και στο ΠΑΜΕ, αποδίδοντάς του το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί για την κατάσταση των οικοδόμων και του κινήματός τους. Παραθέτουμε απόσπασμα από τη διακήρυξη της Πρωτοβουλίας:


"Ο κλάδος μας ίσως αποτελεί πανελλαδική πρωτοτυπία διότι ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΑΝΟΙΞΕ ΜΕΤΩΠΟ ΜΕ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ, ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΔΟΘΗΚΕ ΜΑΧΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΤΑΞΗΣ ΠΡΟΣ ΤΑΞΗ, εργατών- εργοδοτών, μέσω της κλαδικής σύμβασης.


Οι αγώνες των οικοδόμων απευθύνονταν κατά κανόνα στο κράτος και τις κυβερνήσεις για θέματα κοινωνικής ασφάλισης και άλλα τέτοιου είδους κλαδικά προβλήματα, αν εξαιρέσουμε την μάχη για το 7ωρο την 10ετία του ΄80. Τότε όμως δεν είχαν ανδρωθεί ακόμα οι μεγάλοι όμιλοι. Αν αυτό στην παλιότερη εποχή ήταν δικαιολογημένο επειδή η οικοδομή βρισκόταν στα χέρια μικροεργολάβων, στη σημερινή αλλαγμένη κατάσταση όπου η οικοδομή πέρασε στα χέρια των μεγαλοεργολάβων-καπιταλιστών, μια τέτοια ταχτική είναι ανεπαρκής και επιζήμια.


ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΧΤΙΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΔΙΕΞΗΧΘΗ ΚΑΙ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΕΝ ΒΡΗΚΕ ΕΝΑ ΛΟΓΟ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕΙ ΜΙΑ ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ. ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΚΑΘΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΥΓΚΑΛΟΥΣΕ ΣΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΕΓΙΝΑΝ ΤΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΕΡΓΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΣΑ ΝΑ ΜΗΝ ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ ΔΕΚΑΔΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ Σ' ΑΥΤΑ


Η πρωτοβουλία οικοδόμων παλεύει αταλάντευτα για την οργάνωση όλων των οικοδόμων στο συνδικάτο οικοδόμων Αθήνας στην προοπτική μετατροπής του σε ταξικό συνδικάτο, σε όργανο πάλης στα χέρια των εργατών οικοδόμων, σε φρούριο ταξικής δράσης, σε σπίτι όλων των οικοδόμων. Ένα συνδικάτο που θα περιλαμβάνει στις γραμμές του όλους τους μισθωτούς εργάτες του κλάδου, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, ανεξάρτητα από φυλή, χρώμα, θρησκεία, εθνικότητα, πολιτικά και ιδεολογικά πιστεύω, ανεξάρτητα αν έχουν ή όχι τα απαραίτητα για το κράτος και την αστυνομία χαρτιά, αρκεί να είναι οικοδόμοι.


Ένα συνδικάτο αυτοτελές και ανεξάρτητο από την αστική και μικροαστική αντίληψη και πρακτική, αυτοτελές και ανεξάρτητο από τα αστικά και μικροαστικά κόμματα, μακριά και έξω από κάθε κρατικό και εργοδοτικό παρεμβατισμό και εξάρτηση, μακριά από τη γραφειοκρατία, την ρουτίνα, την κοινοβουλευτικοποίηση των διεργασιών του, με γνήσιες αμεσοδημoκρατικές διαδικασίες βάσης όπου η Γενική Συνέλευση θα αποφασίζει για όλα τα σοβαρά ζητήματα και θα είναι τυπικά και ουσιαστικά το Ανώτερο Όργανο. Ένα συνδικάτο που θα λειτουργεί με εργατική δημοκρατία, θα επιδιώκει να ακουστούν όλες οι απόψεις χωρίς αποκλεισμούς, θα δίνει βήμα και στον τελευταίο οικοδόμο. Ένα συνδικάτο του οποίου όλα τα όργανα θα είναι αιρετά και ανά πάσα στιγμή ανακλητά, τα έντυπα, τα χαρτιά και τα μητρώα θα είναι ανοιχτά για όλους τους οικοδόμους και όλες τις απόψεις. Ένα συνδικάτο το οποίο θα στηρίζεται στα οργανωμένα μέλη του και στις συνδρομές τους, οι οποίες πρέπει να εισπράττονται με το παλιό τρόπο δηλαδή με το κουπόνι και ΟΧΙ ΜΕ ΕΜΜΕΣΑ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΓΙΑ ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΣΤΗ ΣΕΙΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ".


Το περιστατικό αυτό δείχνει με τον πιο ανάγλυφο τρόπο τις δυσκολίες που συναντά η επαναστατική αντίληψη στην παρέμβασή της στο συνδικαλιστικό κίνημα. Έτσι κι αλλιώς πάντως, η εκλογική μάχη που δίνει η Πρωτοβουλία Οικοδόμων αυτόν το μήνα, είναι εξαιρετικά σημαντική για την επαναστατική Αριστερά, ίσως η πιο σημαντική εκλογική της μάχη σε συνδικαλιστικό επίπεδο, καθώς δίνεται στο πιο μαζικό συνδικάτο του ιδιωτικού τομέα και μάλιστα για πρώτη φορά μετά το 1993.

Αναζήτηση