Νέα από τον διάλογο οργανώσεων

Με πρώτο θέμα : «ο σύγχρονος καπιταλισμός, ο χαρακτήρας και οι αντιθέσεις της ελληνικής κοινωνίας και η στρατηγική της επαναστατικής Αριστεράς» ξεκινάει ο διάλογος για τα στρατηγικά ζητήματα, που διοργανώνουν οι οργανώσεις ΑΚΟΣ, Αριστερή Ανασύνθεση, Αριστερή Ανασύνταξη, ΑΡΑΣ, ΕΕΚ, ΕΚΚΕ, ΝΑΡ, νΚΑ, Οικολόγοι Εναλλακτικοί, (και η Κομμουνιστική Ανανέωση ως παρατηρητής).

Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 13-14 Μάη στο Μεγάλο Αμφιθέατρο των Χημικών (ΜΑΧ) στο «Κάτω» Πολυτεχνείο. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής : την Παρασκευή 13 Μάη η εκδήλωση ξεκινά στις 18:30 με τις τοποθετήσεις των Γ. Σταμάτη (πανεπιστημιακός), Δ. Μπελαντή (δικηγόρος), Κ. Μπατίκα (Αριστερή Ανασύνταξη), Κ. Χαριτάκη (ΝΑΡ), Σ. Μιχαήλ (ΕΕΚ), Π. Σωτήρη (Αριστερή Ανασύνθεση). Το Σάββατο 14 Μάη η εκδήλωση συνεχίζεται στις 11:00 με τις τοποθετήσεις των Γ. Μανιάτη (πανεπιστημιακός), Αλ. Χρύση (πανεπιστημιακός), Δ. Σαραφιανός (ΑΡΑΣ), Δ. Χατζηπαναγιώτου (Οικολόγοι Εναλλακτικοί), Χ. Μπίστη (ΕΚΚΕ) και ενός στελέχους της Κομμουνιστικής Ανανέωσης και θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις από τους παρευρισκόμενους.


Ήδη, οι αρχικές τοποθετήσεις των οργανώσεων (καθώς και μεμονωμένων αγωνιστών) έχουν δημοσιευτεί στις εφημερίδες «Πριν» και «Νέα Προοπτική» και θα δημοσιευτούν και στο περιοδικό «Αριστερή Ανασύνταξη». Επίσης οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν τα κείμενα στα site www.ekke.net.gr καθώς και www.anasynthesi.com . ενώ όσοι επιθυμούν να παρέμβουν στον διάλογο μπορούν να στείλουν τα άρθρα τους στο e-mail [η διεύθυνση έχει αφαιρεθεί για λόγους προστασίας από κακόβουλη αλληλογραφία]


Παρά την επίμονη προσπάθεια που γίνεται από μερίδα των διοργανωτών να ταυτιστεί η όλη διαδικασία και να καταγράφουν όσοι συμμετέχουν ως «δυνάμεις του πόλου» - κάτι που, στην καλύτερη περίπτωση, δείχνει απουσία πολιτικού τακτ – η ουσία αυτής της διαδικασίας βρίσκεται στο να ξεκινήσει επιτέλους ένας σοβαρός και οργανωμένος διάλογος (και μακάρι να εμπλέξει στην πορεία περισσότερες δυνάμεις) γύρω από τα βασικά θεωρητικά και πολιτικά ζητήματα που ταλανίζουν την επαναστατική Αριστερά.


Σχετικά λοιπόν με το ζήτημα της συζήτησης, από τις αρχικές τοποθετήσεις έχουν φανεί διαφορετικές προσεγγίσεις σε σχέση με το ποιος είναι ο παγκόσμιος καπιταλισμός και σε ποιο στάδιο του βρίσκεται, ποια είναι η πορεία συγκρότησης του ελληνικού καπιταλισμού, ο σημερινός χαρακτήρας του και η θέση του στο διεθνές σύστημα καθώς και ποια πρέπει να είναι η στρατηγική της επαναστατικής Αριστεράς. Αναμένουμε λοιπόν με ενδιαφέρον τις αναλυτικές τοποθετήσεις των οργανώσεων, τις παρεμβάσεις άλλων αγωνιστών, την κουβέντα και τα συμπεράσματα που θα βγουν απ’ αυτή.


Δεσμευόμαστε να παρουσιάσουμε και να σχολιάσουμε σε επόμενο φύλλο τις αντιλήψεις και απόψεις που θα καταγραφούν στη συζήτηση καθώς και να εκφράσουμε μια κατ’ αρχήν τοποθέτηση σε σχέση με ζητήματα που ανοίγουν, σε κάποια από τα οποία άλλωστε έχουμε πάρει θέση.

Αναζήτηση