Νίκη για τους Εργατικούς στη Μ. Βρετανία - Γαλλικό ΟΧΙ στο Ευρωσύνταγμα

Νίκη για τους Εργατικούς στη Μ. Βρεατανία


Τρίτη συνεχόμενη εκλογική νίκη για τους Εργατικούς του Τ. Μπλερ στις Βρετανικές εκλογές της 3ης Μάη. Όμως η ενεργότατη συμμετοχή της Μ. Βρετανίας στον πόλεμο στο Ιράκ με την ψευδή δικαιολογία των χημικών όπλων, ο θόρυβος για την μυστηριώδη αυτοκτονία του Ντ. Κέλι και η οργή για τους δεκάδες νεκρούς στρατιώτες, ψαλίδισε κατά σχεδόν 5% το εκλογικό ποσοστό των Εργατικών. Ωστόσο, παρ’ ότι συγκέντρωσαν μόλις 36% κράτησαν, μειωμένη βέβαια, την κυβερνητική πλειοψηφία, εξαιτίας του καλπονοθευτικού, πλειοψηφικού, μονοεδρικού, εκλογικού συστήματος.

Οι Συντηρητικοί δεν καρπώθηκαν την φθορά των Εργατικών και αυτό δεν είναι άσχετο με το ότι δεν αντιτάχθηκαν επ’ ουδενί στον πόλεμο, παρά μόνο στην «ψευδή» δικαιολόγηση του από τον Μπλερ. Αντίθετα οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, οι οποίοι καταδίκασαν την επίθεση στο Ιράκ, είδαν το εκλογικό τους ποσοστό να ανεβαίνει κατά 4% φτάνοντας το 22%.


Χαρακτηριστικό της σημασίας που είχε το ζήτημα του Ιράκ στην προεκλογική ατζέντα, είναι το γεγονός της εκλογής του πρώην Εργατικού, πολέμιου του Μπλερ και του πολέμου στο Ιράκ, Τζωρτζ Γκάλογουει, ο οποίος εξελέγη βουλευτής, έχοντας και τη στήριξη του μετωπικού σχηματισμού Respect, στον οποίον συμμετέχουν και οργανώσεις της άκρας Αριστεράς.Γαλλικό ΟΧΙ στο Ευρωσύνταγμα


Παρά την τρομαχτική κινητοποίηση της αστικής τάξης εντός και εκτός Γαλλίας υπέρ του ευρωσυντάγματος, η τελική έκβαση της μάχης παραμένει αβέβαιη. Τιτάνια και άνιση μάχη δίνουν οι δυνάμεις της Αριστεράς στη Γαλλία, για τη νίκη του «Όχι». Μάχη που αφορά το μέλλον όλων των λαών της Ευρώπης. Ένα γαλλικό «Όχι» στις 29 Μάη, παρ’ ότι δεν θα ταυτίζεται με ένα «Όχι» συνολικά στην Ε.Ε., θα κλυδωνίσει τους σχεδιασμούς των αστικών τάξεων της Ε.Ε. και αντικειμενικά θα ενισχύσει τις δυνατότητες αμφισβήτησης του ευρωπαϊκού «μονόδρομου».

Αναζήτηση