Νέο εργοδοτικό σωματείο στην Τράπεζα Πειραιώς

Ο νέος ΣΕΤΠ (Σύλλογος Εργαζομένων Τράπεζας Πειραιώς) που προέκυψε από τη συνένωση του παλιού ΣΕΤΠ, του συλλόγου των εργαζομένων στη Λαϊκή Τράπεζα (Marfin) και του συλλόγου των εργαζομένων στην Ελληνική Τράπεζα είναι πλέον το αντιπροσωπευτικό σωματείο στην τράπεζα. Το νέο σωματείο έκανε εκλογές στα μέσα Ιουνίου και οι ψηφίσαντες έφτασαν τους 4063, ξεπερνώντας τους 3130 ψηφίσαντες των περσινών εκλογών του ΣΕΤΑΠ (Σύλλογος Εργαζομένων Τράπεζας Αγροτικής Πειραιώς), που μέχρι τώρα ήταν το αντιπροσωπευτικό σωματείο στον όμιλο. Σε αυτό το αποτέλεσμα βοήθησε και η διακριτική βοήθεια της εργοδοσίας, όπως προέκυψε από mail που αποκαλύφτηκαν και δείχνουν την πίεση που ασκήθηκε προς τους διευθυντές των υπηρεσιακών μονάδων για να εξασφαλίσουν ότι οι εργαζόμενοι θα ψηφίσουν στις εκλογές.

Ο κοινός τόπος που βοήθησε στη γρήγορη ενοποίηση των τριών σωματείων, είναι η κυριαρχία ανοιχτά φιλοεργοδοτικών δυνάμεων, οι οποίες δεν είχαν κανένα πρόβλημα να βρουν κοινή γλώσσα. Οι ηγεσίες των τριών σωματείων που συνενώθηκαν, υπονόμευσαν την πρωτοβουλία του ΣΕΤΑΠ για συγχώνευση όλων των σωματείων του ομίλου και προχώρησαν στη δική τους ενοποίηση υπό την αιγίδα της διοίκησης.

Ευθύνες γι' αυτήν την εξέλιξη, έχουν όμως και οι ηγεσίες των άλλων σωματείων, δηλαδή του ΣΕΤΑΠ, του ΣΕΥΤΠΕ των εργαζομένων που προέρχονται από την τράπεζα Κύπρου και του Ενωτικού Συλλόγου Εργαζομένων Τράπεζας Πειραιώς που έχει μέλη του κυρίως εργαζόμενους που προέρχονται από την Τράπεζα Μακεδονίας - Θράκης. Κι αυτό γιατί έχουν καθυστερήσει χαρακτηριστικά τις διαδικασίες. Τελευταίο επεισόδιο στο σήριαλ της ενοποίησης, είναι η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΤΑΠ στις 14 Ιουνίου, σύμφωνα με την οποία “ο ΣΕΤΑΠ θα προχωρήσει σε διαδικασία ενοποίησης διατηρώντας την υπόστασή του”. Πρόκειται για απόφαση στην οποία ουσιαστικά καλούνται τα άλλα σωματεία να προσχωρήσουν στον ΣΕΤΑΠ, όπως εύστοχα επισήμανε σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΥΤΠΕ, τονίζοντας ότι αυτή η απόφαση δεν διευκολύνει την προοπτική της ενοποίησης.

Η απόφαση αυτή πάρθηκε σχεδόν ομόφωνα με τη στήριξη όλων των παρατάξεων, πλην της Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας, η οποία πρόβαλε ενστάσεις - βάσιμες όπως αποδείχτηκε.

Πλέον μετά τις τελευταίες εξελίξεις: την απόφαση του ΣΕΤΑΠ, αλλά και τη σαρωτική επικράτηση των εργοδοτικών στις εκλογές του ΣΕΤΠ (βλ. Πίνακα), το ζήτημα που μπαίνει άμεσα είναι η ανατροπή της λάθος απόφασης της συνέλευσης του ΣΕΤΑΠ και η άμεση έναρξη της διαδικασίας ενοποίησης των τριών συλλόγων.

Εντύπωση πάντως προκαλεί το ότι τη στιγμή που οι συγχωνεύσεις στον κλάδο έχουν προχωρήσει με ραγδαίους ρυθμούς και πλέον ο κλάδος μονοπωλείται από 4 τράπεζες, το συνδικαλιστικό κίνημα αδυνατεί να συντονίσει το βηματισμό του και να οικοδομήσει ανάλογη ενότητα. Έτσι, ενώ το ζήτημα που θα έπρεπε να τεθεί, είναι η οικοδόμηση ενός ισχυρού πανεθνικού κλαδικού συνδικάτου στον χρηματοπιστωτικό τομέα, δεν γίνεται κατορθωτό ούτε να συγχωνευτούν τα σωματεία σε ένα ανά τραπεζικό όμιλο.

 

 

Ψήφοι

Ποσοστά

Έδρες ΔΣ

Αντιπρόσωποι ΟΤΟΕ

Συλλογική Ενότητα (εργοδοτικοί)

2.921

74,4%

11

40

Ενωτική Συναδελφική Κίνηση (ΜΕΤΑ)

644

16,4%

3

9

Αγωνιστικό Μέτωπο (ΕΣΑΚ)

361

9,2%

1

5

 

Βασίλης Κούτρης

 

Αναζήτηση