Νέα προσπάθεια για «Συμπόρευση»

Την Κυριακή 22 Ιούνη στο αμφιθέατρο Γκίνη στοΠολυτεχνείο έγινε η πρώτη συγκέντρωση της «Πρωτοβουλίας για την Αριστερή Μετωπική Συμπόρευση». Η πρωτοβουλία αυτή επιχειρεί να πιάσει το νήμα της συνέχειας της προηγούμενης προσπάθειας για «Συμπόρευση δυνάμεων και αγωνιστών για έναν άλλο δρόμο χωρίς μνημόνια, χρέος και ευρώ», η οποία έληξε άδοξα.

Αν και το εύρος των δυνάμεων που στηρίζουν τη νέα προσπάθεια είναι πιο περιορισμένο σε σύγκριση με την προηγούμενη «Συμπόρευση», η συγκέντρωση ήταν μαζική, με πάνω από 200 αγωνιστές να γεμίζουν το αμφιθέατρο και προσέλκυσε το ενδιαφέρον αγωνιστών από ένα ευρύ φάσμα της Αριστεράς, καθώς παρακολούθησαν και τοποθετήθηκαν στη διαδικασία ακόμα και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ορισμένες από τις τοποθετήσεις διαχώρισαν πλήρως την πρωτοβουλία αυτή από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, κάτι που όμως δεν δικαιολογείται ούτε από τις προγραμματικές θέσεις της Συμπόρευσης – που συγκλίνουν με αυτές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ – αλλά ούτε και από την πολιτική τακτική της πρωτοβουλίας, καθώς τέτοια τακτική δεν έχει διατυπωθεί, πέρα από μια γενική αναφορά σε «μια κυβέρνηση που θα στηρίζεται στη δύναμη του οργανωμένου λαού και των δικών του διακριτών θεσμών».

Ο εκπρόσωπος της κ.ο. ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ έβαλε το ζήτημα της αναγκαίας σήμερα πολιτικής τακτικής, παίρνοντας αφορμή απότα γεγονότα της Νέας Φιλαδέλφειας και αναλύοντας τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τις εκεί εξελίξεις.

Στο κλείσιμο της διαδικασίας, ορίστηκε 15μελής Συντονιστική Επιτροπή της Πρωτοβουλίας, αναφέρθηκε ότι θα συνεχιστεί η απεύθυνση και σε άλλες δυνάμεις για συμμετοχή στην Πρωτοβουλία και προγραμματίστηκε νέα συγκέντρωση για τον Σεπτέμβριο. Το site της πρωτοβουλίας βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aristerisymporefsi.gr.

 

Συνάντηση «Πρωτοβουλίας για την Αριστερή Μετωπική Συμπόρευση» με την «Πρωτοβουλία των 1000»

Στα πλαίσια του προγραμματισμού της «Πρωτοβουλίας για Συμπόρευση» για απεύθυνση σε μια σειρά πολιτικές δυνάμεις, έγινε κάλεσμα στην «Πρωτοβουλία των 1000», η οποία κατέληξε σε συνάντηση στις 9 Ιουλίου.

Στη συνάντηση διαπιστώθηκε σύγκλιση απόψεων σε σχέση με το πολιτικό πρόγραμμα που απαντάει στην κατάσταση από τη σκοπιά των εργατικών συμφερόντων, καθώς και σε σχέση με την ανάγκη ξεδιπλώματος ενιαιομετωπικής τακτικής στο κίνημα. Διατυπώθηκαν διαφορετικές εκτιμήσεις ως προς τις προοπτικές που ανοίγει η ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση και σε σχέση με τους στόχους που πρέπει να έχει μια μετωπική σύμπραξη της επαναστατικής Αριστεράς. Οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν σε νέα συνάντηση, όπου θα γίνει αναλυτική συζήτηση αυτών των ζητημάτων.