Η μάχη της Νέας Φιλαδέλφειας: το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας και ο ωφελημένος Μελισσανίδης

Το γήπεδο της ΑΕΚ είναι κάτι παραπάνω από μια αντιπαράθεση για το αν πρέπει ή δεν πρέπει να γίνει το γήπεδο εντός οικιστικού ιστού, για το αν πρέπει ή δεν πρέπει να κοπούν τα 50 δέντρα ή το αν πρέπει ή δεν πρέπει να αποχαρακτηριστεί το Άλσος και να κοπεί φέτες προς ιδιωτικές επιχειρηματικές χρήσεις. Είναι όμως και αυτά καυτά ζητήματα προς άμεση επίλυση. Η κόντρα γύρω από τα επίμαχα άρθρα 81 και 82 είναι εκ του πονηρού για όποιον την προωθεί.

Γιατί τα άρθρα 81 και 82 που αφορούν το γήπεδο της ΑΕΚ δεν είναι παρά εξειδίκευση της γενικής κατεύθυνσης του Ρυθμιστικού Σχεδίου (ΡΣ), της κυβερνητικής πολιτικής πίσω από αυτό. Δεν είναι το πεδίο της μάχης αλλά η αφορμή για να δοθεί η μάχη. Το ΡΣ δεν λύνει τις πολεοδομικές και επιχειρηματικές ανορθογραφίες της Αθήνας, αντίθετα νομοθετεί για που, πως και με ποια προνόμια θα παραχωρηθεί κρατική ιδιοκτησία (οικόπεδα, παραλίες κλπ) στους καπιταλιστές για να επενδύσουν απρόσκοπτα χωρίς να κινδυνεύουν από προσφυγές κατοίκων στο ΣτΕ, χωρίς να κινδυνεύουν από κινηματικά γεγονότα στις περιοχές που επιχειρούν να επενδύσουν. Ή αλλιώς το ΡΣ θέτει το νομικό πλαίσιο για μια ασφαλή και ιδιαιτέρως ελκυστική επένδυση. Το ΡΣ πάει πακέτο με το Μνημόνιο, είναι συνέχειά του. Το ΤΑΙΠΕΔ ήταν η αρχή και μπορούμε να βρούμε περιπτώσεις αντίστασης στην εκποίηση της περιουσίας του δημοσίου. Το ΤΑΙΠΕΔ δεν εξασφαλίζει τη νομοθεσία για την επένδυση, εξασφαλίζει τη διαχείριση της κρατικής ιδιοκτησίας και την κατά το δοκούν παραχώρησή της έναντι πενιχρών οικονομικών ανταλλαγμάτων. Ο Μελισσανίδης βέβαια μέσω του ΤΑΙΠΕΔ πήρε και το 33% των μετοχών του ΟΠΑΠ σαφώς ευεργετημένος από την κυβέρνηση Σαμαρά μέσω του τότε προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ Στέλιου Σταυρίδη. Το ΡΣ όμως δεν έρχεται να διαχειριστεί την κρατική γη, έρχεται για να ορίσει το πως θα κερδοφορήσει απρόσκοπτα ο καπιταλιστής πάνω στην ξεπουλημένη κρατική γη. Το ΡΣ δεν είναι το Μνημόνιο, αλλά είναι αναγκαίο εργαλείο για την προσέλκυση επενδύσεων με ευνοϊκούς όρους για τους επενδυτές. Είναι μια νομοθεσία που χτίζουν οι καπιταλιστές μέσω της κυβέρνησης για να αυξηθεί η πίτα της οικονομικής εκμετάλλευσης της δημόσιας γης από ιδιώτες.

Ο Μελισσανίδης όταν μίλησε για μια Φιλαδέλφεια “Μόντε Κάρλο” ήξερε καλά τι προσδοκά και από το ΡΣ. Το Άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας αποτελεί πεδίο επιχειρηματικών ανταγωνισμών. Για κάθε κομμάτι που θα ξεπουληθεί, μια νέα επιχειρηματική δραστηριότητα θα φυτρώσει. Η περιοχή πλησίον του γηπέδου προσφέρεται για επενδύσεις. Το ιστορικό κτήριο της Κολούμπια στη Ριζούπολη, το γήπεδο και το άλσος, η γραμμή 4 του μετρό στα Πευκάκια συνθέτουν το μέλλον της ευρύτερης περιοχής. Όποιος πατήσει πρώτος το πόδι του θα έχει να λαμβάνει από την επιχειρηματική ανάπλαση της περιοχής. Αυτό είναι γνωστό και γίνεται αντιληπτό διαβάζοντας την πρόβλεψη περί μέγιστης έκτασης εμπορικών χρήσεων για το γήπεδο στο άρθρο 81 του ΡΣ, την κόντρα κατοίκων με την κυβέρνηση για την μετατροπή της γύρω περιοχής μαζί με το Κολούμπια σε εμπορικά κέντρα κλπ.

 

 

Φιλαδέλφεια: Οι κάτοικοι και οι οπαδοί

Το ζήτημα του γηπέδου αφορά την ομάδα, την πόλη και τους οπαδούς από το 2002 που γκρεμίστηκε. Η εξαίρεση του νέου γηπέδου από τα ολυμπιακά έργα, το σχέδιο Γρανίτσα που έμεινε στα χαρτιά και οι αλλεπάλληλες προσπάθειες εξαγοράς της ΠΑΕ, των συνδέσμων και των οπαδών από τις κυβερνήσεις και τους παράγοντες της ΑΕΚ δημιουργεί σήμερα μια τεταμένη κατάσταση. Το Άλσος έχει σωθεί από τον αγώνα των κατοίκων τουλάχιστον 2 φορές στην πρόσφατη ιστορία. Προκαλεί εντύπωση η προπαγάνδα και η γραμμή των οπαδών που μαζεύονται στη Φιλαδέλφεια: “τώρα θυμηθήκατε το Άλσος, τώρα που βρώμισε και γέμισε πρέζα”, “η ΑΕΚ ήταν εδώ πριν από εσάς”, “όταν έκανε γήπεδο ο Κόκκαλης που ήσασταν”. Προκαλεί εντύπωση γιατί οι κάτοικοι πολλές φορές βρέθηκαν στο δρόμο, στα δικαστήρια και το ΣτΕ για το Άλσος και ήταν οι μόνοι που το προστάτευσαν ανεξαρτήτως ανέγερσης του γηπέδου. Πολλές φορές το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου έγινε πεδίο σύγκρουσης με αφορμή το γήπεδο. Αν μένεις στη Φιλαδέλφεια έχεις ακούσει γι αυτά. Ο Μελισσανίδης ήξερε πολύ καλά τι έκαναν οι κάτοικοι την τελευταία 10ετία και ήξερε πολύ καλά τι έλεγε όταν δήλωνε: “Θέλω να κάνουμε τα πάντα ώστε να μην έχουμε προβλήματα με το ΣτΕ” και “Ό,τι λέει ο νόμος και οι κανονισμοί”. Αυτός ήταν και ο στόχος. Να φτιαχτεί μια τέτοια νομοθεσία που να μην δίνει νομικό πάτημα σε κανένα να το αμφισβητήσει. Οι κάτοικοι και οι “αντιφρονούντες”, όπως λέει και η οπαδική και πληρωμένη δημοσιογραφία, είχαν σταθερή στάση. Οι οπαδοί της ΑΕΚ πότε διαμαρτυρήθηκαν και πόσο έντονα το έκαναν: α) όταν τους γκρέμισαν το γήπεδο τάζοντας νέο και τους πούλησαν οι ίδιοι οι παράγοντές τους, β) όταν έχασαν το πρωτάθλημα “στα χαρτιά” από τον εχθρό Κόκκαλη το 2008 με συνέπεια την οικονομική καταστροφή της ΑΕΚ, γ) όταν επί 12 ολόκληρα χρόνια είναι γηπεδικά άστεγοι, δ) όταν ο Μελισσανίδης έριξε την ομάδα στην Γ' Εθνική (η πτώση στην Γ' Εθνική ήταν ο όρος για να αναλάβει) με αντάλλαγμα ένα γήπεδο με λεφτά που δεν θα έβαζε και από την τσέπη του; Που ήταν η υπερηφάνεια της προσφυγιάς επί 12 χρόνια; Γιατί η ομάδα της προσφυγιάς και του ξεριζωμού να παραχωρήσει την πόλη της στις ορέξεις του εφοπλιστή που θέλει να την κάνει Μόντε Κάρλο; Οι ΑΕΚτζήδες ανέχτηκαν τους συνδέσμους και τους παράγοντες της ομάδας, υπέταξαν την αγάπη τους για την ομάδα για να μην συγκρουστούν με τους παράγοντές τους (οικονομικούς και οπαδικούς). Σήμερα προσπαθούν να διορθώσουν το λάθος με μια ψεύτικη περηφάνια, την περηφάνια που έκοψε ο Τίγρης στα μέτρα του και προσπαθεί να τη φορέσει με το ζόρι στον κόσμο της ΑΕΚ. Σύντομα μερικές δηλώσεις του ισχυρού άνδρα της ΑΕΚ, ο οποίος είναι και μέτοχος στον ΟΠΑΠ και ο οποίος νομικά δεν έχει καμιά δουλειά με ΠΑΕ που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα ή που προσφέρεται στα στοιχήματα του ΟΠΑΠ.

10-7-2013: Στην αποκαλούμενη και ως “ιστορική συνέντευξη” ο Μελισσανίδης λέει: “Η δική μας ΑΕΚ, δεν ανήκει σε κανέναν Μελισσανίδη. Γεννήθηκε πριν από εμάς και θα υπάρχει μετά από εμάς. Μεγαλομετόχους έχουν μόνο οι εταιρίες και όχι οι ιδέες [...] Ένα απλό γήπεδο, όπως ήταν θέλω να φτιάξουμε [...] Δεν θέλω καμία εμπορική χρήση [...] θα είναι κυριολεκτικά ένα παλάτι. Ένα παλάτι για τον αθλητισμό, την ιστορία και τον πολιτισμό”.

 

Η στάση της Ορίτζιναλ

Ενόψει κινητοποίησης που είχε ανακοινώσει το Συντονιστικό Κατοίκων η Ορίτζιναλ με ανακοίνωσή της καλεί σε πόλεμο εναντίον οποιουδήποτε αντιστέκεται στο άρθρο 81 που σύμφωνα με τον οπαδικό σύνδεσμο αφορά μόνο την ανέγερση του γηπέδου της ΑΕΚ. Γνωστή η στάση της Ορίτζιναλ και οι μάχες της ενάντια σε φασίστες και Χρυσή Αυγή αλλά αυτό δεν είναι άφεση αμαρτιών για την διαφαινόμενη συνθηκολόγησή της με τον Μελισσανίδη. Η Ορίτζιναλ οφείλει να εξηγήσει ότι το 81 πάει πακέτο με όλο το ΡΣ. Αυτό σημαίνει ότι μαζί με το 81 θα ψηφιστεί και το 82. Αν η Ορίτζιναλ έχει ανιδιοτελή συμφέροντα οφείλει να καταγγείλει ότι το γήπεδό της ρυθμίζεται από τους ίδιους νόμους που θα ξεπουλήσουν δημόσια γη, πάρκα, δάση, άλση, παραλίες κλπ. Αν η Ορίτζιναλ θέλει γήπεδο στα χώματα της Φιλαδέλφειας πρέπει να αποφασίσει αν είναι “πάνω από όλα η ΑΕΚ” ή αν είναι πρώτα η ζωή, η φύση και η επιβίωση και μετά η ΑΕΚ. Αν είναι πάνω από όλα η ΑΕΚ τότε η Ορίτζιναλ πρακτικά συνθηκολογεί με τον Μελισσανίδη και συνειδητά ή μη όποιος οπαδός ακολουθεί την ηγεσία της Ορίτζιναλ δουλεύει για λογαριασμό του Μελισσανίδη και στο βαθμό που επιτίθεται εναντίον όποιου αντιστέκεται στις ορέξεις του Τίγρη λειτουργεί σαν στρατιώτης του Μελισσανίδη. Οι οπαδοί της ΑΕΚ στο βαθμό που υιοθετούν το πλαίσιο δράσεων της Ορίτζιναλ να μην απορούν που συνευρίσκονται με φασίστες στις συγκεντρώσεις τους και να μην απορούν όταν γνωστοί ακροδεξιοί και φασιστικοί σύνδεσμοι της ΑΕΚ ξαφνικά συμφωνούν με την Ορίτζιναλ, τον Μελισσανίδη και τις επιθέσεις σε κατοίκους, στην “Στρούγκα” κλπ. Να μην απορούν καθόλου όταν η Ορίτζιναλ δεν γράφει μια γραμμή για την επίθεση των οπαδών της ΑΕΚ στην “Στρούγκα” και σε όσους βρίσκονταν εκεί ή υπερασπίστηκαν τον χώρο. Η Ορίτζιναλ δεν μπορεί να είναι αντιφασιστική όποτε θέλει, δεν μπορεί να καλύπτει επιθέσεις σε κοινωνικούς χώρους επειδή αυτοί αντιτίθενται στον μεγαλοπαράγοντα της ομάδας της. Οι ΑΕΚτζήδες και όλοι οι φίλοι της ομάδας πρέπει να διαλέξουν τι θέλουν πριν αποφασίσουν τους εχθρούς τους. Αν θέλουν γήπεδο πάσει θυσία και ας μπει όλη η Φιλαδέλφεια στην τσέπη του Μελισσανίδη τότε μπορούν να ακολουθήσουν τον επιχειρηματία και την ηγεσία του συνδέσμου. Αν θέλουν μια γειτονιά για να ζουν αυτοί και τα παιδιά τους, αν θέλουν ένα γήπεδο για να βλέπουν την ΑΕΚ πρέπει να χτίσουν μέτωπο ενάντια στην κυβέρνηση που νομοθετεί σκανδαλωδώς υπέρ των επιχειρηματιών, ενάντια στον Μελισσανίδη ο οποίος δε θα διστάσει να πληρώσει ακόμα και κανονικό ιδιωτικό στρατό για να επιβάλλει το δίκιο του αλλά και ενάντια σε όποιον δουλεύει συνειδητά ή μη υπέρ τους.

 

 

Το χρονικό των γεγονότων

Στις 29 Μαΐου οργανώνεται εκδήλωση ενάντια στο Ρυθμιστικό Σχέδιο στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας από την «Πρωτοβουλία κατοίκων Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας», στη συγκρότηση της οποίας έχει πρωταγωνιστήσει ο αυτοδιαχειριζόμενος χώρος «Στρούγκα». Στη συγκέντρωση θα εμφανιστούν μερικές δεκάδες οργανωμένοι «οπαδοί» της ΑΕΚ απειλώντας και βρίζοντας με αποτέλεσμα η εκδήλωση να μην μπορεί να πραγματοποιηθεί.

Την Πέμπτη 19 Ιουνίου καλείται συγκέντρωση στην Πλατεία Πατριάρχου από το «Συντονιστικό κατοίκων Ν.Φ. - Ν.Χ.», στο οποίο συμμετέχουν και άλλες δυνάμεις ευρύτερες της αρχικής «Πρωτοβουλίας κατοίκων». Η Original καλεί σε αντισυγκέντρωση στον ίδιο χώρο και την ίδια ώρα. Το συντονιστικό κατοίκων αναβάλει την εκδήλωση και καλεί για την επόμενη μέρα Παρασκευή 20 Ιουνίου. Το κάλεσμα σε αντισυγκέντρωση επαναλαμβάνεται. Στην προσυγκέντρωση του συντονιστικού στο δημαρχείο, οι συγκεντρωμένοι δέχονται επίθεση από «οπαδούς της ΑΕΚ». Ο δήμαρχος που πηγαίνει στο χώρο των επεισοδίων δέχεται ύβρεις, απειλές και προπηλακισμούς, ενώ ο επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης τον «συμβουλεύει» φορτικά να αποχωρήσει. Η συγκέντρωση θα ματαιωθεί και οι «οπαδοί της ΑΕΚ», μαζί με φασίστες, μπράβους και άτομα που κάποτε είχαν σχέση με τον αναρχικό χώρο θα επιτεθούν στο στέκι «Στρούγκα» που βρίσκεται απέναντι από το Δημαρχείο. θα το διαρρήξουν και θα αρχίσουν να καταστρέφουν ότι υπήρχε μέσα. Μια κοπέλα που βρισκόταν στο χώρο καταφεύγει στην ταράτσα κι εγκλωβίζεται εκεί ενώ δεκάδες μαινόμενοι χούλιγκαν τη βρίζουν χυδαία. Όλα αυτά συμβαίνουν μπροστά στα μάτια των αστυνομικών, οι οποίοι αποφασίζουν να απομακρύνουν τους οπαδούς αφού αυτοί έχουν μπει στο στέκι. Λίγο αργότερα κι ενώ έχει συγκεντρωθεί κόσμος έξω από τη «Στρούγκα», θα γίνει δεύτερη επίθεση με πέτρες, μπουκάλια και σπασμένα μάρμαρα, ενώ θα γίνει και απόπειρα εμπρησμού του χώρου. Μια γυναίκα δέχεται έναν πυροσβεστήρα στο πρόσωπο από τους επιτιθέμενους, ενώ τραυματίζονται ακόμα 7 άτομα.

Την Τρίτη 24 Ιουνίου καλείται εκδήλωση από τις παρατάξεις των εκλεγμένων δημάρχων Νέας Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας «Δύναμη Πολιτών» και Νέας Ιωνίας «Ενότητα για τη Νέα Ιωνία», στο αμφιθέατρο του ΠΠΙΕΔ (Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ελληνισμού της Διασποράς) που βρίσκεται στο άλσος της Φιλαδέλφειας. Ομιλητές της εκδήλωσης θα ήταν οι δύο δήμαρχοι και ο δασολόγος Η. Αποστολίδης. Σε απόσταση λίγων δεκάδων μέτρων από την είσοδο του χώρου, συγκεντρώνονται 100 περίπου «οπαδοί της ΑΕΚ». Μεταξύ των «οπαδών» και του χώρου της συγκέντρωσης βρίσκεται μια κλούβα με μια διμοιρία ΜΑΤ. Λίγη ώρα πριν ξεκινήσει η εκδήλωση, τα ΜΑΤ αποχωρούν και οι «οπαδοί» εισβάλουν στο χώρο, όπου έχουν συγκεντρωθεί περίπου 200 άτομα. Δεν σημειώνονται συμπλοκές, αλλά η κατάσταση είναι έκρυθμη και η εκδήλωση ματαιώνεται.

Την Πέμπτη 3 Ιούλη, έχει καλεστεί συγκέντρωση στην Πλατεία Πατριάρχου από συλλογικότητες του αναρχικού χώρου. Στο κάλεσμα ανταποκρίνεται και το «Συντονιστικό κατοίκων» και ακολουθούν συλλογικότητες της Αριστεράς. Μία ώρα πριν τη συγκέντρωση ξεκινούν περίπου 500 άτομα από το σταθμό των Άνω Πατησίων με εμπροσθοφυλακή 200 αναρχικούς με κράνη και σημαίες. Η πορεία ανεβαίνει τη Δεκελείας και φτάνει χωρίς προβλήματα στην Πλατεία Πατριάρχου. Στήνεται μικροφωνική και η συγκέντρωση ολοκληρώνεται κανονικά. Οι συγκεντρωμένοι -που εντωμεταξύ έχουν αυξηθεί και ξεπερνούν τους 1000- αποχωρούν ακολουθώντας το ίδιο δρομολόγιο. 500 μέτρα από την Πλατεία Πατριάρχου είχαν συγκεντρωθεί 300 περίπου «οπαδοί της ΑΕΚ». Δύο κλούβες των ΜΑΤ τοποθετημένες κάθετα στη Λεωφόρο Δεκελείας εμπόδιζαν την οπτική επαφή των δύο συγκεντρώσεων. Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι αν δεν υπήρχε η περιφρούρηση των αναρχικών, οι κλούβες θα αποσύρονταν, οι «οπαδοί» θα έφταναν στην πλατεία και θα συζητάγαμε για μια ακόμα ματαιωμένη συγκέντρωση.

 

 

Τάσος Στεργίου

 

Βασίλης Θεοφανόπουλος