Εκδήλωση αλληλεγγύης στους απεργούς εργάτες της Χαλυβουργίας, στο Ηράκλειο Κρήτης

Εκδήλωση αλληλεγγύης στους απεργούς εργάτες της Χαλυβουργίας, στο Ηράκλειο Κρήτης

Την Παρασκευή 27 Γενάρη πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, εκδήλωση αλληλεγγύης και οικονομικής ενίσχυσης των απεργών εργατών Χαλυβουργίας Ελλάδος. Η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους εργαζόμενους της Χαλυβουργίας (Σωματείο Βιβλίου Χάρτου, Σωματείο Δικύκλων, Σύλλογος Αδιόριστων Εκπαιδευτικών Ηρακλείου, Σύλλογος Ανέργων και Επισφαλώς Εργαζομένων Ηρακλείου, Πρωτοβουλία για τη σύσταση Σωματείου Εκπαιδευτικών Ιδιωτικού Τομέα, Πρωτοβουλία για τη σύσταση Σωματείου Τεχνικών Μηχανικών) διοργάνωσε την εκδήλωση αυτή, με ομιλητές τους χαλυβουργούς Νάσο Παυλάκη και Μάρκο Καλαρίδη.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν 200 και πλέον εργαζόμενοι, φοιτητές και άνεργοι και η κουβέντα ανέδειξε τα προβλήματα των εργατών στο εν λόγω εργοστάσιο και γενικά στον κλάδο του μετάλλου. Ξεχωριστή ήταν η στιγμή που ακούστηκε τραγούδι συνάδελφου τους από το Βόλο σχετικά με την απεργία και τις συνθήκες εργασίας των εργατών. Προβλήθηκε βίντεο-ντοκιμαντέρ του τηλεοπτικού σταθμού 902 και βίντεο τοπικού καναλιού του Βόλου, από την ημέρα της απεργίας στο Βόλο. Στο δεύτερο αυτό βίντεο φάνηκε η αντίθεση μεταξύ της κατάστασης σε Ασπρόπυργο και Βόλο. Φάνηκε πως αλλιώς βλέπει τα πράματα το σωματείο του Ασπρόπυργου και αλλιώς του Βόλου.

Οι χαλυβουργοί τόνισαν τη σημασία των σωματείων για την πάλη της εργατικής τάξης. Μετέφεραν τις δυσκολίες που συνάντησαν τόσο απέναντι στην προπαγάνδα της εργοδοσίας, όσο και στο να πείσουν του συναδέλφους τους ότι πρέπει να απαντήσουν με απεργία, με πάγωμα της παραγωγής.

Σχολίασαν την κατάσταση που επικρατεί στον εργατικό συνδικαλισμό και πως οι γραφειοκρατικές ηγεσίες εμποδίζουν την ανάπτυξη των εργατικών αγώνων. Έκαναν σκληρή κριτική στην ομοσπονδία μετάλλου, στο τοπικό εργατικό κέντρο, αλλά και στη ΓΣΕΕ για τη στάση τους απέναντι στην απεργία τους. Απευθυνόμενοι στην εργατική τάξη όλης της χώρας είπαν πως η λύση είναι να φτιαχτούν σωματεία όπου δεν υπάρχουν, να ανασυγκροτηθούν τα υπάρχοντα και να διεκδικήσει η εργατική τάξη την εκδίωξη της σημερινής ηγεσίας του εργατικού κινήματος. Χαρακτηριστικά ο Νάσος Παυλάκης ανέφερε: «Η ΓΣΕΕ φτιάχτηκε για να υπηρετεί την εργατική τάξη, αυτό θα γίνει μόνο αν την έχουμε εμείς στα χέρια μας».

Ευχαρίστησαν κάθε άνθρωπο που στηρίζει ηθικά και υλικά τον αγώνα τους. Κατήγγειλαν το Υπουργείο Εργασίας (Υπουργείο Εργοδοσίας, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν), την συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ, τα ΜΜΕ που έθαψαν τον αγώνα τους.

Ειδική αναφορά έκαναν στον αγώνα των εργαζομένων στο ALTER, με τους οποίους έχουν γέφυρες επικοινωνίας και αλληλοστήριξης.

Από τα όσα ειπώθηκαν στην εκδήλωση αυτή γίνεται φανερό πως η απεργία αυτή έχει δρόμο να διανύσει. Οι χαλυβουργοί που από την πρώτη στιγμή έβγαλαν τον αγώνα αυτό έξω από τις πύλες του εργοστασίου στον Ασπρόπυργο εμπνέουν τους αγώνες όλης της εργατικής τάξης τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.


Αναζήτηση