Έφυγε ο σύντροφος Δημήτρης Κατσιμάρδος

Έφυγε ο σύντροφος Δημήτρης Κατσιμάρδος

Με βαθιά θλίψη, πλήθος συγγενών, φίλων, συναδέρφων και συντρόφων αποχαιρετήσαμε για τελευταία φορά τη Δευτέρα 23/1 στο Γ' Νεκροταφείο στη Νίκαια τον αξέχαστο σύντροφο Δημήτρη Κατσιμάρδο. Ο σύντροφος Δημήτρης, μέλος της Π.Ε. της κομμουνιστικής οργάνωσης ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ, πέθανε την Παρασκευή 20 Γενάρη, σε ηλικία 61 χρονών, στην πολυκλινική Αθηνών από ανακοπή καρδιάς.

Ο σύντροφος Κατσιμάρδος γεννήθηκε το 1951 στην Αγία Παρασκευή Αιτωλοακαρνανίας. Από μικρή ηλικία, από το 1974, στρατεύτηκε στο εργατικό κομμουνιστικό κίνημα δουλεύοντας ως βιομηχανικός εργάτης στην κλωστοϋφαντουργία. Καταγόταν από φτωχή οικογένεια, που μετανάστευσε όλη μαζί στην Αθήνα στα τέλη της δεκαετίας του ‘60 και δούλεψαν σαν εργάτες στην κλωστοϋφαντουργία και αλλού.

Ήταν μέλος της ΚΝΕ και εντάχθηκε στην ΚΟΒ κλωστοϋφαντουργών του ΚΚΕ. Από αυτές τις γραμμές συνέβαλλε τα μέγιστα στη συνδικαλιστική οργάνωση των κλωστοϋφαντουργών. Η σύγκρουση με τους εργοδότες του για τα δίκια της εργατικής τάξης οδήγησε πολλές φορές στην απόλυση του καθώς και στη σύλληψη του από την αστυνομία μετά από καταγγελίες της εργοδοσίας για τη συνδικαλιστική του δράση. Ήταν ιδρυτικό μέλος του κλαδικού σωματείου στην κλωστοϋφαντουργία και το υπηρέτησε από υπεύθυνες θέσεις. Συμμετείχε στη διεθνιστική μπριγάδα αλληλεγγύης στη Νικαράγουα τη δεκαετία του 80, όπου εργάστηκε για 6 μήνες κοντά στο πεδίο που γίνονταν οι μάχες. Διατέλεσε πρόεδρος στο σωματείο εργατών, τεχνιτών, υπάλληλων Κλωστηρίων Αττικής. Απολύθηκε το 1995 από τα κλωστήρια Αττικής του Αργυρού όταν το εργοστάσιο έκλεισε. Κατόπιν εργάστηκε σαν υπάλληλος στην Ομοσπονδία χάντμπολ. Τα τελευταία χρόνια ήταν μέλος της διοίκησης, αναπληρωτής γραμματέας, του Πανελλήνιου Συλλόγου Υπάλληλων Αθλητικών Σωματείων (ΠΣΥΑΣ).

Αποχώρησε από το ΚΚΕ το 1996 διαφωνώντας με την πολιτική του και εντάχθηκε στην Αριστερή Ανασύνταξη και στην συνέχεια ήταν ιδρυτικό μέλος της ΚΟ Ανασύνταξη.

Έδωσε το παρόν σε διάφορες διεθνείς αγωνιστικές εκδηλώσεις του κινήματος (Γένοβα, Βρυξέλλες, Πράγα). Ήταν υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές του 2006 με το συνδυασμό “Αγωνιστική Κίνηση Αντι-ΘΕΣΕΙΣ” στο Δήμο Αγίας Βαρβάρας καθώς και στις περιφερειακές εκλογές του 2010 στο ψηφοδέλτιο του Δυτικού Τομέα Αθήνας της “Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής”.

Ο Δημήτρης Κατσιμάρδος ήταν προλετάριος, πολύτιμος σύντροφος και μάχιμος μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του. Ακόμα και την τελευταία μέρα είχε μαζί του φάκελο για τους υπό απόλυση συναδέλφους του στο τάε κβο ντο, για τους οποίους μαχόταν να μην απολυθούν. Μέσα από τη δράση του, την εμπειρία του, το διάβασμα του συνέβαλλε στις επεξεργασίες του κινήματος με άρθρα και άλλες παρεμβάσεις καθώς και στις επεξεργασίες της Αριστερής Ανασύνταξης και της ΚΟ Ανασύνταξη. Η εργατική τάξη έχασε ένα από τα πιο άξια παιδιά της και ένα από τα πιο πρωτοπόρα στοιχεία της. Η ανιδιοτέλεια του, η καθημερινή και διαρκής αγωνιστικότητα του και η αφοσίωση του στην πάλη για την απελευθέρωση της εργατικής τάξης από τα καπιταλιστικά δεσμά συνιστά πηγή έμπνευσης και παράδειγμα προς μίμηση για τους κομμουνιστές και τους αγωνιστές του κινήματος στους δύσκολους αγώνες που είναι μπροστά μας.

Τον τελευταίο αποχαιρετισμό εκ μέρους της ΚΟ Ανασύνταξη απήθυνε ο σ. Βασίλης Θεοφανόπουλος:

Σύντροφε και φίλε Δημήτρη

Κανείς δεν είναι έτοιμος για τέτοιες στιγμές. Δεν θα φανταζόμουν ποτέ την Πέμπτη που μιλήσαμε για τελευταία φορά στο τηλέφωνο, ότι θα στεκόμουν τέσσερις μέρες μετά εδώ για να σου απευθύνω το τελευταίο αντίο.

Σε αποχαιρετούμε λυπημένοι, αλλά και περήφανοι για το σύντροφό μας. Περήφανοι, όχι μόνο γιατί ήσουν ένας μαχητής προλετάριος, ένας πρωτοπόρος αγωνιστής της εργατικής τάξης, αλλά κι ένας άνθρωπος που τη δίψα του για γνώση τη μετουσίωσε σε πνευματικά επιτεύγματα, σε μεγάλα βήματα στην κατάκτηση της μαρξιστικής θεωρίας και στη σύνδεσή της με το πρακτικό εργατικό κίνημα.

Ξέρω καλά ότι δεν ήθελες να σε πούνε απολωλός πρόβατο και δε χρειάζεται να είμαι εγώ αυτός που θα σου πω ότι δεν ήσουν ποτέ.

Αντιμετώπισες τη ζωή με αισιοδοξία και πάθος. Χωρίς περιττές κακίες και μεμψιμοιρία. Με αγάπη για τους συντρόφους τους συναγωνιστές, τους συναδέλφους και πάνω απ’ όλα την οικογένειά σου.

Ξέχασες όμως σύντροφε ότι το πάθος για τη ζωή, για τον αγώνα, για το δίκιο, μπορεί καμιά φορά να μας στερήσει τη δική μας τη ζωή. Το ξέχασες κι έβαλες άλλα πράγματα -μεγάλα, ωραία και αληθινά- πάνω κι από τον ίδιο σου τον εαυτό.

Φεύγεις μια εποχή που είμαι βέβαιος ότι δεν θα ήθελες να χάσεις με τίποτα και που σε χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ.

Μετράμε σήμερα μια σημαντική απώλεια για την τάξη μας και το κίνημά της. Όσο κι αν μας λείψει η αισιοδοξία, η αγωνιστικότητά σου, το χαμόγελό σου στις δύσκολες στιγμές, να είσαι βέβαιος ότι θα σε θυμόμαστε για πάντα, θα τιμήσουμε τη μνήμη σου, θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο που μαζί χαράξαμε.

Αντίο αγαπημένε μας σύντροφε”

Τον Δημήτρη Κατσιμάρδο αποχαιρέτησε ο Νίκος Σωτηρίου εκ μέρους του προσωπικού της Ομοσπονδίας Χειροσφαίρισης Ελλάδας καθώς και ο Λοΐζος Μανδηλαράς εκ μέρους του Πανελληνίου Συλλόγου Υπαλλήλων Αθλητικών Σωματείων, με τα παρακάτω λόγια:

Αποχαιρετούμε, το συνάδελφο μας Δημήτρη Κατσιμάρδο, ο οποίος υπηρέτησε για χρόνια τον ταξικό συνδικαλισμό και υπήρξε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου μας και τελευταία, ειδικός γραμματέας του.

Ο Δημήτρης Κατσιμάρδος έφυγε κυριολεκτικά μαχόμενος, λίγες μόνο ώρες μετά τη συνάντηση του Σωματείου με τον γενικό γραμματέα αθλητισμού, στη μάχη για να αποτραπούν οι απολύσεις των συναδέλφων και για να μην περάσει η εκ περιτροπής εργασία. Έφυγε αγωνιστής, όπως ήταν και τότε που ξεκινούσε τη θητεία του σε έναν συνδικαλισμό που δεν στόχευε σε καρέκλες, σε έναν συνδικαλισμό που δεν φορούσε γραβάτες και δεν χωρούσε στα σαλόνια της εργοδοσίας και των κυβερνήσεων. Εμείς, οι εργαζόμενοι στις αθλητικές ομοσπονδίες, γνωρίζαμε τη δράση του Δημήτρη στο συνδικαλιστικό κίνημα των κλωστοϋφαντουργών που του κόστιζε απολύσεις και διώξεις, πάντοτε στον αγώνα ενάντια στους βιομηχάνους και την εργοδοσία.

Στα χρόνια του εργασιακού μεσαίωνα, η δράση του Δημήτρη Κατσιμάρδου είναι παράδειγμα για όλους τους συναδέλφους μας και ειδικά για τους νεότερους, που πρέπει να μπουν μπροστά στο Σωματείο και να καλύψουν το κενό του. Όλη η ζωή του Δημήτρη ήταν το αντίθετο της ιδιώτευσης, του “κοίτα την πάρτη σου και κάτσε στον καναπέ σου”, όλη η δράση του Δημήτρη ήταν συνώνυμη της αλληλεγγύης και του αγώνα, για να μην υπάρχει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, για να πάρουν την εξουσία οι εργαζόμενοι που παράγουν τον πλούτο της κοινωνίας.

Το ΔΣ του ΠΣΥΑΣ χαιρετίζει το συνάδελφο, τον αγωνιστή συνδικαλιστή, τον κομμουνιστή. Εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του, στους συντρόφους του, στους συναδέλφους του στο χαντ-μπολ και σε όλες τις αθλητικές ομοσπονδίες. Καλό σου ταξίδι Δημήτρη.”

Ανακοινώσεις για το θάνατο του Δημήτρη Κατσιμάρδου εξέδωσαν το ΕΑΜ, το ΕΕΚ, το ΝΑΡ, η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Περιφέρεια Αττικής και η Πρωτοβουλία για μια Πανελλαδική Ανεξάρτητη Ταξική Εργατική Κίνηση.

Η οικογένεια του συντρόφου, προσέφερε 160 ευρώ στην ΚΟ Ανασύνταξη ως οικονομική ενίσχυση στη μνήμη του Δημήτρη Κατσιμάρδου.