Πορείες αλληλεγγύης στο λαό της Συρίας

Πορείες αλληλεγγύης στο λαό της Συρίας

Τέσσερις πορείες συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα στο Ρέθυμνο με πρωτοβουλία των Σύριων μεταναστών, ξεκινώντας από την Παρασκευή στις 15 Απρίλη και μέχρι τις 13 Μάη.

Οι πορείες που διεξήχθησαν ήταν μαζικότατες για τα δεδομένα του Ρεθύμνου και ιδίως αν λάβουμε υπόψη ότι διοργανώθηκαν από τους μετανάστες, ένα κομμάτι της εργατικής τάξης που λόγω του ρατσισμού, της άγριας εκμετάλλευσης και τρομοκράτησης του απουσιάζει από άλλες δραστηριότητες του κινήματος. Στις πορείες συμμετείχαν περίπου 250 άτομα ήταν πολύ καλά οργανωμένες και δυναμικότατες, με πλακάτ φωτογραφιών των θυμάτων του καθεστώτος Μπασάρ Ασάντ, πανό και συνθήματα για την δημοκρατία και την ελευθερία της Συρίας.

Αφορμή για την κίνηση αυτή, τα γεγονότα που εκτυλίσσονται στην χώρα τους και το λουτρό αίματος που έχει προκαλέσει το καθεστώς του Μπασάρ Ασάντ, με τους νεκρούς διαδηλωτές να ξεπερνάνε τους 650 και τους συλληφθέντες τους 2.843. Η αιτία του ξεσηκωμού των χιλιάδων πολιτών η γνωστή -ενάντια στα δικτατορικά καθεστώτα, στην φτώχεια και την καταστολή απαιτώντας ελευθερία, δημοκρατία και βασικά δικαιώματα όπως η ελευθερία έκφρασης, συναθροίσεων και ελευθεροτυπία. Η απάντηση απέναντι στους χιλιάδες διαδηλωτές, ήταν η χρήση πραγματικών πυρών και με τις αστυνομικές δυνάμεις να επιτίθενται ακόμα και κατά των πολιτών που βρίσκονταν στις κηδείες των νεκρών αγωνιστών.

Η συμμετοχή των Ρεθυμνιωτών δυστυχώς υπήρξε πολύ μικρή, με συμμετοχή κυρίως φοιτητών και μελών της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Αυτή η πρωτοβουλία όμως ήταν μια πολύ καλή απάντηση σε μια πόλη που βρίθει από περιστατικά ρατσιστικών και φασιστικών επιθέσεων και αποτελεί μια πολύ καλή αρχή για την συμμετοχή και αυτού του τμήματος της εργατικής τάξης που πλήττεται και βιώνει την εκμετάλλευση περισσότερο από κάθε άλλο, από τις ίδιες δυνάμεις που καταδυναστεύουν και στηρίζουν τα αυταρχικά καθεστώτα στην χώρα τους.

Αναζήτηση