Εκλογές στο Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά

Εκλογές στο Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά

Στις τελευταίες εκλογές του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά και Νήσων πέρα από την Αγωνιστική Ενότητα Μεταλλεργατών (ΕΣΑΚ) και την Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση (ΠΑΣΚΕ) συμμετείχε ένα νέο ανεξάρτητο αγωνιστικό ψηφοδέλτιο η Εργατική Ενότητα Μεταλλεργατών που συγκέντρωσε με την πρώτη της εμφάνιση το 42% των ψήφων! Η ΕΕΜ είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των πρωτοβουλιών που μπορούν να προκύπτουν στην περίοδο της κρίσης της πολίτικης και συνδικαλιστικής εκπροσώπησης, ιδιαίτερα σε ένα κλάδο που μαστίζεται από την ανεργία όσο λίγοι.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ΕΕΜ στην πρώτη της ανακοίνωση μετά τις εκλογές «πρέπει να τελειώνουμε με τις μικροκομματικές λογικές να δούμε τα τεράστια προβλήματα του κλάδου με σεβασμό στη δημοκρατία, με διάθεση αγωνιστικής σύνθεσης και ενότητας στη βάση των προβλημάτων» και συνεχίζει: «το μήνυμα των εκλογών είναι για εμάς η δέσμευση ότι θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη για ενωτική δράση για να επιβιώσει ο κλάδος και να συνεχίσουμε να ζούμε από τη δουλεία μας.» Τέλος, καταγγέλλει τις αλλεπάλληλες παρατάσεις της ψηφοφορίας, το ότι εκατοντάδες μεταλλεργάτες αποκλείσθηκαν από την ΑΕΜ γιατί δεν μπορούσαν να πληρώσουν το βάρος της συνδρομής τους (η εφορευτική επιτροπή δεν δέχτηκε την πρόταση για ρύθμιση) και ότι έγιναν εκατοντάδες παράνομες εγγραφές χωρίς την ελάχιστη προϋπηρεσία που προβλέπει ο νόμος.

Στο ψηφοδέλτιο της ΑΕΜ συμμετέχουν μελή από το Νέο Κίνημα Αλλαγής του Ναυπηγείου Σκαραμαγκά, καθώς και πρώην μελή της ΠΑΣΚΕ, πρώην μέλη της ΔΑΚΕ αλλά και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Οι αγωνιστές του Νέου Κινήματος Αλλαγής είναι αυτοί που αποκάλυψαν το σχέδιο των Γερμανών Ιδιοκτητών για κομμάτιασμα και ξεπούλημα του Ναυπηγείου καθώς και αυτοί που παλεύουν τη θέση για εθνικοποίηση του Ναυπηγείου με εργατικό έλεγχο. Τίποτα δεν γίνεται με παρθενογένεση, το σημαντικό όμως είναι όχι τι λέει ο καθένας για τον εαυτό του αλλά τι στάση κρατά απέναντι στα προβλήματα. Η απάντηση της ΑΕΜ είναι ένας πόλεμος λάσπης χωρίς προηγούμενο. Στον Ριζοσπάστη της 16/1 σε άρθρο για τον Συνασπισμό αναφέρεται: «Πρόσφατα στο Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά στις εκλογές που έγιναν τον Δεκέμβρη 2010 πρωτοστάτησαν (εννοεί τις δυνάμεις του ΣΥΝ) στην αντιΠΑΜΕ δράση με λύσσα. ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, κατέβηκαν με ενιαίο ψηφοδέλτιο, αυτό της «Εργατικής Ενότητας Μεταλλεργατών» (ΕΕΜ), που είχε την προσωπίδα του τάχα «ανεξάρτητου» και για να προκαλέσουν σύγχυση στους μεταλλεργάτες, η ΠΑΣΚΕ παρουσίασε και δεύτερο «καθαρό» ψηφοδέλτιο. Στο ίδιο ψηφοδέλτιο της «Εργατικής Ενότητας Μεταλλεργατών» ήταν «υποψήφιοι και μεγαλοστελέχη της εργοδοσίας».

Ψάχνουν να βρουν σκοτεινά σχέδια και μεταμφιεσμένη τη ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ ή τα μεγαλοστελέχη της εργοδοσίας, αντί να δουν τις δυνατότητες ενότητας δράσης των εργατών σε ένα κλάδο που μαστίζεται από την ανεργία και την ανασφάλεια.

Προτιμούν τον διαχωρισμό στην βάση αστυνομικών σεναρίων, από την λενινιστική τακτική του ενιαίου μετώπου της εργατικής τάξης στη βάση των προβλημάτων ενάντια στον καπιταλισμό.

Τέλος, χαρακτηριστικό της συνέπειας λόγων και έργων της ΕΣΑΚ είναι ότι ενώ στα σωματεία, που οι εκπρόσωποι της είναι μειοψηφία απαιτούν αντιπροσωπευτικό προεδρείο, στο συνδικάτο μέταλλου Πειραιά αρνήθηκαν θέση στο προεδρείο στην ΕΕΜ.

Τα εκλογικά αποτελέσματα στο συνδικάτο μέταλλου Πειραιά και Νήσων, όπως ανακηρύχθηκαν από την εφορευτική επιτροπή έχουν ως εξής:

ΨΗΦΙΣΑΝΤΕΣ: 1892

ΕΓΚΥΡΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ: 1840

ΑΚΥΡΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ: 52

ψήφοι

ποσοστό

έδρες

έδρες στο απελθόν Δ.Σ.

Αγωνιστική Ενότητα Μεταλλεργατών (ΑΕΜ-ΕΣΑΚ)

1013

55.05%

12

18

Εργατκή Ενότητα Μεταλλεργατών (ΕΕΜ)

786

42,18%

9

0

Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση

(ΕΣΚ- ΠΑΣΚΕ)

51

2,77%

0

3

Βασίλης Κούτρης

 


Αναζήτηση