Πυρκαγιά στην Πρέβελη

Πυρκαγιά στην Πρέβελη


Στάχτες είναι το μόνο που απέμεινε από το φοινικόδασος της Πρέβελης, στο νότιο μέρος του Ρεθύμνου. Περισσότερα από 4.000 στρέμματα αγροτικής και χορτολιβαδικής έκτασης παραδόθηκαν επίσης στις φλόγες στη γειτονική περιοχή Ροδάκινο. Η καταστροφή του φοινικόδασους, πέραν των προφανών οικολογικών συνεπειών που έχει κάθε πυρκαγιά, στέρησε το νομό από μια περιοχή μοναδικού φυσικού κάλους που αποτελούσε πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Για να μπορέσουμε να έχουμε μια ολοκληρωμένη άποψη της καταστροφής, ας πιάσουμε το νήμα των γεγονότων που έχουν άμεση σχέση με το συμβάν.

Το φοινικόδασος της Πρέβελης αποτελούσε προορισμό χιλιάδων ελεύθερων κατασκηνωτών καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Πέρα από κάποιες ξαπλώστρες που υπήρχαν εκεί (στον ΣΚΑΪ έφτασαν να αναφέρονται ως και χίλιες ξαπλώστρες, πράγμα το οποίο δεν ανταποκρίνεται στη πραγματικότητα, καθώς ο σταθμός αθροίζει τις ξαπλώστρες των γειτονικών παραλιών), η περιοχή δεν προσέφερε την αναμενόμενη, για τα μεγέθη επισκεψιμότητας της, κερδοφορία στο νόμιμο κάτοχο της, τη μονή Πρέβελης(εκτός από λιμνοθάλασσες η «Αγία» Εκκλησία έχει και φοινικοδάση στη κατοχή της)! Χρόνια τώρα γινόντουσαν μεθοδευμένες προσπάθειες, έτσι ώστε να απομακρυνθούν από την Πρέβελη οι κατασκηνωτές και να υπάρξει τουριστική εκμετάλλευση της περιοχής από το ντόπιο τουριστικό κεφάλαιο. Οι προσπάθειες τους έπεφταν στο κενό, καθώς η περιοχή είναι χαρακτηρισμένη ως περιοχή NATURA - οπότε δεν μπορούσαν να ρίξουν τσιμέντα άμεσα, ενώ σκόνταφταν και στις αντιδράσεις των κατοίκων που δεν ήθελαν να καταστραφεί η περιοχή.

Έτσι φτάσαμε πριν 20 μέρες στην έφοδο της αστυνομίας στο φαράγγι, όπου «βάσει πληροφοριών», οι κατασκηνωτές έκαναν χρήση ναρκωτικών και ρύπαιναν το περιβάλλον. Η ελληνική αστυνομία λοιπόν, παγκοσμίως αναγνωρισμένη για τις οικολογικές της ευαισθησίες, προχώρησε στη σύλληψη 22 κατασκηνωτών, 4 εκ των οποίων συνελήφθησαν με την κατηγορία ότι πάνω τους βρέθηκαν μικροποσότητες χασίς. Ενώ η συνήθης πρακτική έως τώρα στη Κρήτη ήταν η επιβολή ενός προστίμου, στην προκείμενη περίπτωση όλοι οι κατασκηνωτές συνελήφθησαν. Ο στόχος προφανής: τρομοκράτηση κάθε επίδοξου κατασκηνωτή, ερήμωση από φυσικά πρόσωπα της περιοχής και την περίοδο της εθνικής ραστώνης του Δεκαπενταύγουστου ξέσπασμα πυρκαγιάς! Τα αστικά ΜΜΕ έχουν ήδη αποφανθεί ότι η πυρκαγιά οφείλεται στους κατασκηνωτές, ξεχνώντας να αναφέρουν ότι για 20 μέρες δεν υπήρχε ψυχή κατασκηνωτή εκεί. Ξεχνάνε να μας πληροφορήσουν επίσης για τις αγωνιώδεις προσπάθειες του μοναστηριού να πάρει άδεια από τον ΕΟΤ για εμπορική εκμετάλλευση της περιοχής. Αυτό που μας λένε είναι ότι η πολιτεία δεν πρόκειται ν’ αφήσει κανέναν να χτίσει εκεί και ότι η περιοχή θ’ αναδασωθεί. Τα τσιμέντα όμως του καζίνου της Πάρνηθας που «φύτρωσαν» ήδη στα καμένα, αποτελούν την αδιάψευστη μαρτυρία της στυγνής πραγματικότητας του καπιταλισμού: Μπροστά στο κέρδος, η φύση και οι ανθρώπινες ζωές είναι απλά εμπόδια.

Η απάντηση του λαού στα κροκοδείλια δάκρυα των σοκαρισμένων κυβερνώντων μπροστά σε κάθε πυρκαγιά, πρέπει να είναι τα αδιαπραγμάτευτα αιτήματα της αναδάσωσης και της απαγόρευσης δόμησης στα καμένα, της ανάπτυξης υποδομών προστασίας, την πρόσληψη δυναμικού και την κατάργηση των δασοκτόνων νόμων. Πρέπει να καταλάβουμε ότι την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος δεν είναι δυνατόν να την εμπιστευόμαστε στους σφετεριστές του αλλά ότι αποτελεί στόχο πάλης του καθενός μας. Αν δε το κάνουμε αυτό, θα βρισκόμαστε να παρακολουθούμε ξανά και ξανά το ίδιο σκηνικό καταστροφής.


Αναζήτηση