Ενωτική πάλη - Εργατική απάντηση - Επαναστατική στόχευση

Ενωτική πάλη - Εργατική απάντηση - Επαναστατική στόχευση

Το τέλος του καλοκαιριού βρίσκει την ελληνική οικονομία σε κατάσταση βαθιάς κρίσης με όλους τους δείκτες να κινούνται στα όρια της κατάρρευσης. Σε διεθνές επίπεδο, η αισιοδοξία που καλλιεργείται με αφορμή κάποια δείγματα σταθεροποίησης της οικονομίας σε ορισμένες χώρες, επισκιάζεται από τις εκτιμήσεις για μια νέα περίοδο ύφεσης.

Η εκρηκτική κοινωνική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα με την αύξηση της ανεργίας, την κατάρρευση του εργατικού εισοδήματος και την αύξηση του ρυθμού καταστροφής των παραδοσιακών μεσαίων στρωμάτων, αποτυπώνεται στην – σχεδόν μεταφυσική – λαϊκή προσδοκία για μια κοινωνική έκρηξη που θα βάλει φρένο στην πολιτική της κυβέρνησης. Όσο κι αν μια τέτοια κοινωνική έκρηξη δεν είναι καθόλου απίθανη σε μια περίοδο σαν τη σημερινή, το ζητούμενο δεν μπορεί να είναι οι τυφλές εκρήξεις και οι αποσπασματικοί αγώνες, αλλά η συγκροτημένη αντιπαράθεση με τους κεφαλαιοκράτες και τους μηχανισμούς τους σε όλα τα επίπεδα με στόχο την ανατροπή της εξουσίας τους.

Η εργατική τάξη αντιμετωπίζει τη βάρβαρη επίθεση των καπιταλιστών σχεδόν άοπλη. Με τα συνδικάτα της διαβρωμένα από την αστική επιρροή, χωρίς επαναστατική πολιτική εκπροσώπηση και με την κυριαρχία της αστικής ιδεολογίας να υπονομεύει τις προσπάθειες ανασυγκρότησης του εργατικού κινήματος. Για να αποκρουστεί η σημερινή επίθεση πρέπει να γίνουν σήμερα όσα δεν έγιναν εδώ και δεκαετίες. Κάθε μάχη που δίνεται, μικρή ή μεγάλη, σημαντική ή λιγότερο σημαντική πρέπει να αξιοποιηθεί – σήμερα περισσότερο από ποτέ – αφήνοντας αποκρυσταλλώματα σε συνδικαλιστικό, πολιτικό, ιδεολογικό και οργανωτικό επίπεδο.

Οι εργατικοί αγώνες που αντικειμενικά θα ξεσπάσουν με μια σειρά αφορμές: (κλείσιμο επιχειρήσεων, απολύσεις, διεκδίκηση συλλογικών συμβάσεων) να συμβάλουν στην ανασυγκρότηση των συνδικάτων και στον περιορισμό της αστικής επιρροής. Να συμβάλουν στη διαπαιδαγώγηση των εργαζόμενων στην ενωτική πάλη και στην απόκρουση των διασπαστικών λογικών απ’ όπου κι αν προέρχονται. Η τακτική του ενιαίου μετώπου είναι το βασικό όπλο των κομμουνιστών σε αυτήν τη μάχη.

Στην πολιτική που η αστική τάξη παρουσιάζει σαν μονόδρομο χρησιμοποιώντας το θατσερικό δόγμα “There Is No Alternative” (TINA) (δεν υπάρχει εναλλακτική), οι κομμουνιστές πρέπει να κάνουν το καθήκον τους καταθέτοντας πολιτικό πρόγραμμα. Με το στόχο της ανάδειξης μιας άλλης πολιτικής κατεύθυνσης, αντίπαλης στην πολιτική του μνημονίου, αξιοποιούμε κάθε αφορμή. Σε αυτό το πλαίσιο και με αυτόν το στόχο δίνουμε και τη μάχη των εκλογών για τοπική διοίκηση. Πρέπει σήμερα να απαντήσουμε στην αστική πολιτική σε όλη τη γραμμή αναδεικνύοντας το σύνολο της επαναστατικής αντίληψης. Στην πολιτική που υπερασπίζεται τα προνόμια των κεφαλαιοκρατών, αντιπαραθέτουμε την απαλλοτρίωση της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας και τον εργατικό έλεγχο. Απέναντι στην εμφανή σαπίλα του αστικού κράτους και του πολιτικού συστήματος, να αναδείξουμε θαρρετά την ανωτερότητα της δικτατορίας του προλεταριάτου και της εργατικής δημοκρατίας. Να ανοίξουμε σήμερα τη συζήτηση για τα εργατικά συμβούλια – όργανα της εργατικής εξουσίας. Σε μία κατάσταση που οι σοσιαλδημοκρατικές αντιλήψεις δεν έχουν έδαφος να σταθούν, απαιτείται ολομέτωπη πολιτική σύγκρουση με τους πολιτικούς απατεώνες της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας που ακροβολίζονται για να ενσωματώσουν τους πιο πρωτοπόρους αγωνιστές σε φιλοκαπιταλιστική προγραμματική κατεύθυνση.

Με όπλο το μαρξισμό να δώσουμε μάχη για να περιθωριοποιηθούν όσοι -από δεξιά κι από «αριστερά»- αρνούνται την ανάγκη κατάθεσης πολιτικού προγράμματος και περιορίζουν το εργατικό κίνημα στην ανάπτυξη αγώνων, καταδικάζοντάς το σε ακολουθητισμό απέναντι στην αστική τάξη. Να συνεχίσουμε τη σύγκρουση με όσους φαντασιώνονται «αντικαπιταλιστικές νησίδες» αποπροσανατολίζοντας το κίνημα.

Τέλος, με θάρρος, αποφασιστικότητα και χωρίς μικρομεγαλισμούς καλούμε τους πρωτοπόρους αγωνιστές να συμβάλουν και οργανωτικά στην προσπάθειά μας. Καλούμε τους πρωτοπόρους αγωνιστές του κινήματος, τους συντρόφους που είναι ανένταχτοι και κατανοούν ότι η κατεύθυνση που προτείνουμε σαν κ.ο. ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ είναι η μοναδική που μπορεί να προσφέρει διέξοδο. Απευθυνόμαστε επίσης στους συντρόφους που συμμετέχουν οργανωτικά σε άλλα σχήματα, αλλά ασφυκτιούν στην πάλη των συσχετισμών και των ατελείωτων «ελιγμών». Τους καλούμε όλους να πλαισιώσουν την προσπάθειά μας, να δυναμώσουν την κατεύθυνση που πρεσβεύουμε στο κίνημα, να συμβάλουν με τη στράτευσή τους στην οικοδόμηση του επαναστατικού κόμματος που έχει ανάγκη η εργατική τάξη.


Πολιτικό μέτωπο με στόχο την εξουσία - Εργατική κυβέρνηση

Το πρόγραμμα που καταθέτουμε σήμερα σαν κ.ο. ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ με αιχμές -κεντρικούς στόχους την απαλλοτρίωση των κεφαλαίων των καπιταλιστών- πιστωτών με τη διαγραφή του δημόσιου χρέους και την κρατικοποίηση τραπεζών και μεγάλων επιχειρήσεων και τη λειτουργία τους κάτω από εργατικό έλεγχο είναι ο πυρήνας της θέσης μας για την εργατική απάντηση στην επίθεση των κεφαλαιοκρατών. Το πρόγραμμα αυτό κατατίθεται σαν άμεση απάντηση και για άμεση υλοποίηση. Στη βάση αυτού του προγράμματος οργανώνουμε τη δράση μας, παρεμβαίνουμε στα σωματεία επιδιώκοντας οι στόχοι του να υιοθετούνται από τις οργανώσεις της εργατικής τάξης και στην ίδια βάση συνεργαζόμαστε πολιτικά με άλλες δυνάμεις στοχεύοντας στη δημιουργία πολιτικού μετώπου διεκδίκησης της εξουσίας.

Παρουσιάζουμε έτσι με αποφασιστικότητα την εναλλακτική λύση στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, χωρίς να παραπέμπουμε την απάντηση σε κάποιο μακρινό μέλλον. Απαιτούμε την ανατροπή της κυβέρνησης των καπιταλιστών διεκδικώντας την ανάδειξη μιας κυβέρνησης στη βάση αυτού του προγράμματος. Το σύνθημα της εργατικής κυβέρνησης απαντάει στο ζήτημα της προοπτικής, είναι η αναγκαία κατάληξη του πολιτικού πλαισίου με βάση το οποίο η εργατική τάξη μπορεί να απαντήσει εδώ και τώρα στην αστική τάξη και τα κόμματά της, δίνοντας προοπτική στους αγώνες της και αποκτώντας εμπιστοσύνη ότι με τις δυνάμεις της μπορεί να χαράξει μια νέα νικηφόρα επαναστατική πορεία.

 


Αναζήτηση