ΑΤΤΙΚΗ: Εκλογική διακήρυξη για την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή

Εκλογική διακήρυξη για την Αττική

Ψηφίζουμε – στηρίζουμε

Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική

Ανταρσία σε Μνημόνιο – κυβέρνηση – ΕΕ – ΔΝΤ

- Ανατροπή του Μνημονίου, του Καλλικράτη και της αντεργατικής εκστρατείας!

- Ανατροπή της «χούντας» κυβέρνησης, ΕΕ και ΔΝΤ!

- Μαύρο στους «εκλεκτούς» υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ!

Οι εργαζόμενοι στον καιάδα του Μνημονίου

Η ψήφιση του περιβόητου Μνημονίου σήμανε πραγματική κήρυξη πολέμου ενάντια στην πλειοψηφία της κοινωνίας. Αντιμέτωπες με μια βαθιά δομική καπιταλιστική κρίση, οι δυνάμεις του κεφαλαίου επιδιώκουν να αναιρέσουν κατακτήσεις ενός ολόκληρου αιώνα, να επιβάλουν συνθήκη εργασιακού και κοινωνικού μεσαίωνα, να ισοπεδώσουν το εργατικό και λαϊκό κίνημα, εκτινάσσοντας την εκμετάλλευση. Το Μνημόνιο δεν ήταν «μονόδρομος» για τους εργαζόμενους και το λαό. Το επέβαλαν οι έλληνες καπιταλιστές, το ΠΑΣΟΚ και η ΕΕ μαζί με τη μαφία του ΔΝΤ και των πιστωτών της χώρας, με αφορμή το ... χρέος και το έλλειμμα.

Οδηγεί στην οικονομική κατάρρευση και στην ελεγχόμενη πτώχευση. Και τώρα, για τη σωτηρία των πιστωτών, κυβέρνηση, ΕΕ και ΔΝΤ προετοιμάζουν αναδιάρθρωση του χρέους και νέο Μνημόνιο μέχρι το 2020!

Το χρέος δεν είναι «εθνικό». Είναι ταξικό. Η κρίση δεν είναι κρίση των «υπέρογκων» μισθών και συντάξεων ή του «υπέρογκου» δημόσιου τομέα. Είναι κρίση της υπερεκμετάλλευσης και των υπερκερδών. Είναι κρίση του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος.

Την κρίση να πληρώσει το κεφάλαιο με ριζική αναδιανομή του πλούτου υπέρ της εργασίας!

Ψηφίζουμε- στηρίζουμε Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική

Συμμετέχουμε στις εκλογές για να εκφράσουμε την οργή μας κατά του μνημονίου και των εκφραστών του, σήμερα στην κάλπη και αύριο στους αγώνες. Δεν τους χαρίζουμε με την αποχή μας μια κάλπικη ποσοστιαία «νίκη», ούτε δίνουμε «λευκή» δικαιολογία για τη συνέχιση της βάρβαρης επίθεσης. Δεν «ακυρώνουμε» τους αγώνες μας.

Κλιμάκωση των αγώνων, ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος

Το μήνυμα της ελπίδας το στέλνουν οι μεγάλοι αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας, ο εργατικός σεισμός στις 5 Μάη και στις άλλες μεγάλες πανεργατικές απεργίες. Το στέλνουν οι αντιστάσεις και οι κινητοποιήσεις στις πόλεις και τις γειτονιές της Αθήνας, του Πειραιά για τους δημόσιους χώρους, τα σχολεία, την υγεία, στις μεταφορές, οι αγώνες κατά του πολέμου και του ρατσισμού.

Όσο κι αν προσπαθούν να σπείρουν την ηττοπάθεια, δεν ξεχνάμε ότι οι πανεκπαιδευτικοί αγώνες του 2006-2007 ταπείνωσαν την κυβέρνηση της ΝΔ, ούτε ότι η εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008 τρόμαξε τα αστικά επιτελεία σε όλο τον κόσμο.

Οι αγώνες είναι ανάγκη να κλιμακωθούν και να συντονιστούν. Να πάρουν χαρακτηριστικά πανεργατικής εξέγερσης και γενικευμένου απεργιακού «μπλακ-άουτ».

«Κλειδί» για ρήξεις και την επιβολή κατακτήσεων αντικαπιταλιστικού χαρακτήρα, είναι ένα μεγάλο, ενωτικό μαχητικό κίνημα για την ανατροπή της επίθεσης, της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και κάθε επίδοξου διαχειριστή της πολιτικής του.

Οι αγώνες σήμερα μπορούν να νικήσουν με ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού και λαϊκού μαζικού κινήματος, με ένα πολιτικό εργατικό μέτωπο, που θα επιμένει στην ανυποχώρητη αγωνιστική δράση, αλλά και στην ολόπλευρη πολιτική σύγκρουση με την κυρίαρχη πολιτική.

Οι αγώνες σήμερα μπορούν να νικήσουν εάν στηριχτούν στις αποφάσεις και τη μαχητικότητα της εργατικής βάσης, στη δημοκρατία των συνελεύσεων. Εάν υπερβούν τη γραμμή υποταγής και ήττας της συμβιβασμένης γραφειοκρατίας σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Με συνδικάτα στα χέρια των εργαζομένων, που να στηρίζονται στις μαζικές γενικές συνελεύσεις και το συντονισμό των ίδιων των σωματείων, των μαχόμενων ομοσπονδιών και εργατικών κέντρων.

Αντικαπιταλιστική ανατροπή η μόνη λύση!

Σε πείσμα της λογικής του «μονόδρομου», αλλά και των αντιλήψεων που ονειρεύονται έναν «καπιταλισμό με ανθρώπινο πρόσωπο», επιμένουμε ότι υπάρχει εργατική εναλλακτική απάντηση στην Μνημόνιο και την κρίση.

Είναι ο πολιτικός στόχος για την αντικαπιταλιστική ανατροπή της επίθεσης του κεφαλαίου, της ΕΕ και του ΔΝΤ, με ένα αντικαπιταλιστικό εργατικό πρόγραμμα που διεκδικεί τα σύγχρονα δικαιώματα των εργαζόμενων σε ρήξη με την αγορά, τους νόμους του κέρδους, ενάντια στην εκμετάλλευση του ανθρώπου και της φύσης.

Με αυτόν τον στόχο, μπορούν να αποκτούν νικηφόρα προοπτική οι αγώνες, έτσι ώστε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, στηριγμένοι σε ένα ταξικό εργατικό και λαϊκό κίνημα και σε μια άλλη Αριστερά αντάξια της εποχής μας, να πετυχαίνουν ριζικές κατακτήσεις, να αμφισβητούν την αστική πολιτική.

Ο δρόμος που προτείνουμε, όσο δύσκολος κι αν φαίνεται, είναι πιο ρεαλιστικός και αποτελεσματικός από τα κοινοβουλευτικά παιγνίδια και από την αναμονή κάποιας κυβερνητικής λύσης, όπως προτείνουν διάφορες δυνάμεις της Αριστεράς, είτε είναι μια «αριστερή προοδευτική κυβέρνηση», είτε είναι μια «λαϊκή διακυβέρνηση».

Μέσα από αυτήν την πάλη μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για την επαναστατική ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, για την εργατική εξουσία και δημοκρατία, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση.

Αντικαπιταλιστική απάντηση στην κρίση και το Μνημόνιο

Η ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ προτείνει στόχους πάλης και διεκδικήσεις που έχουν ήδη τεθεί στους εργατικούς και λαϊκούς αγώνες, ενταγμένους σε ένα αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα:

 • Ανατροπή του Μνημονίου, όλων των αντιλαϊκών μέτρων και νομοσχεδίων, αλλά και της κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ που τα προωθούν.

 • Παύση πληρωμών. Διαγραφή του επαχθούς ληστρικού χρέους.

 • Εθνικοποίηση των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων χωρίς αποζημίωση, με εργατικό έλεγχο. Έξοδος από την ΟΝΕ και το ευρώ.

 • Ρήξη συνολική με την ΕΕ του κεφαλαίου, του πολέμου και του ρατσισμού στην προοπτική της αντικαπιταλιστικής εξόδου από αυτήν.

 • Απαγόρευση απολύσεων. Μείωση του χρόνου εργασίας. Όχι στο ελαστικό δουλεμπόριο, σταθερή εργασία.

 • Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. Δημόσια δωρεάν υγεία, παιδεία για όλους.

 • Δραστική αύξηση στη φορολογία του κεφαλαίου – μείωση της φορολογίας στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Να παγώσουν οι εξοπλισμοί, δραστική μείωση των εξοπλιστικών δαπανών. Δήμευση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

 • Όχι στον «Καλλικράτη» και την αντιδραστική μεταρρύθμιση του «τοπικού κράτους».

 • Έξω το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια και την Ελλάδα. Κανένας έλληνας στρατιώτης έξω από τα σύνορα. Αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό. Κύπρος ενιαία, ανεξάρτητη.

 • Όχι στην ποινικοποίηση των κοινωνικών αγώνων και αντιστάσεων. Κατάργηση όλων των τρομονόμων και των αντιδραστικών και αντεργατικών νόμων.

 • Όχι στο ρατσισμό, νομιμοποίηση όλων των μεταναστών, πλήρη πολιτικά και εργασιακά δικαιώματα. Όχι στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τη ληστρική εκμετάλλευση των φτωχών χωρών που ξεριζώνουν τους λαούς.

 • Ίσα δικαιώματα για τις γυναίκες, όχι στη σεξουαλική καταπίεση και εκμετάλλευση.

Ψηφίζουμε-στηρίζουμε Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική για:

Απειθαρχία, ανυπακοή και ρήξη με την ΕΕ!

 • Σήμερα καταρρέουν όλοι οι μύθοι για την ΕΕ ως το σπίτι των λαών.

 • Η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το ΔΝΤ αποκαλύπτει ξεκάθαρα πλέον, ότι η ΕΕ δεν είναι μια «αγελάδα που την αρμέγουμε» αλλά ένας βρικόλακας του ευρωπαϊκού κεφαλαίου.

 • Η ΕΕ δεν μπορεί να μεταρρυθμιστεί σε «Ευρώπη των λαών». Ο αγώνας για εργατικές και λαϊκές κατακτήσεις περνά, όχι μέσα από την ΕΕ, αλλά ενάντιά της.

 • Δεν μπορεί να υπάρξει ανατροπή του Μνημονίου χωρίς ρήξη με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 • Γι’ αυτό και λέμε απειθαρχία και ανυπακοή σε κάθε οδηγία που στρέφεται ενάντια στους λαούς και ειδικά ενάντια στο λαό της χώρας μας!

 • Να τεθεί στο προσκήνιο των αγώνων η πάλη για την αντικαπιταλιστική ρήξη-αποδέσμευση από την ΕΕ!

Ψηφίζουμε-στηρίζουμε Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική για:

Λαϊκά όργανα ενάντια στον «Καλλικράτη», τους θεσμούς του και την αντιδραστική πολιτική τους

Με τον «Καλλικράτη» το κεφάλαιο αναδιοργανώνει το κράτος σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο προκειμένου να διαχειριστεί τη βάρβαρη αντεργατική στρατηγική του κεφαλαίου και την αντιλαϊκή πολιτική της τρόικας, κυβέρνησης, ΔΝΤ και ΕΕ. Σε συνέχεια του «Καποδίστρια», οι θεσμοί που δημιουργεί είναι όργανα ενός βαθιά αντιλαϊκού και αντιδραστικού κράτους και ταυτόχρονα της ΕΕ.

Το πρόγραμμα Καλλικράτης σημαίνει: Ιδιωτικοποιήσεις και ανταποδοτική λειτουργία των Δήμων. Περικοπές στην υγεία και την παιδεία. Υποταγή στις τράπεζες και το κεφάλαιο. Μαζικές απολύσεις υπαλλήλων και συμβασιούχων, ελαστικοποίηση εργασιακών σχέσεων. Αυταρχική θωράκιση του τοπικού κράτους απέναντι στο λαϊκό παράγοντα. Υποταγή στις κατευθύνσεις της ΕΕ. Ταξική και περιβαλλοντική διαφοροποίηση ανάμεσα σε πόλεις και σε περιφέρειες. Επίθεση στη ριζοσπαστική κινηματική δράσης και παρέμβαση.

Σήμερα δεν έχουν θέση οι αυταπάτες για «αξιοποίηση των θεσμών της αυτοδιοίκησης». Τη λύση μπορεί να δώσει μόνο ένα μαζικό κίνημα με ανεξάρτητα λαϊκά όργανα, συνελεύσεις βάσης στις γειτονιές, επιτροπές αγώνα και συντονιστικά, που θα αγωνίζονται εναντίον των θεσμών του Καλλικράτη και θα επιβάλουν τις εργατικές και λαϊκές διεκδικήσεις.

Ψηφίζουμε-στηρίζουμε Αντικαπιταλιστική Ανατροπή:

Για την Αττική της αντίστασης και του αγώνα

Η Αττική είναι η μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας με την μεγαλύτερη συγκέντρωση πλούτου αλλά και φτώχιας, η καρδιά της εργατικής τάξης, το θέατρο των μεγάλων μαχών της προηγούμενης και επερχόμενης περιόδου.

 • Όχι στη μετατροπή του Ελληνικού σε τσιμεντένιο Λας Βέγκας! Έξω η Cosco από το λιμάνι! Έξω οι ιδιώτες από τη διαχείριση απορριμμάτων, υδατικών πόρων, δασικού πλούτου. Πραγματική ανακύκλωση με διαχωρισμό στην πηγή. Όχι στην οικοπεδοποίηση της Πάρνηθας, του Υμηττού και της Πεντέλης! Έξω ο Βωβός και ο Βαρδινογιάννης από το Βοτανικό.

 • Όχι άλλοι αυτοκινητόδρομοι στην Αττική. Όχι άλλα παρκινγκ. Να στηριχτούν τα Δημόσια Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Ποδηλατόδρομοι παντού!

 • Κατάργηση των διοδίων, έξω οι ιδιώτες από τους αυτοκινητοδρόμους.

 • Όχι στην τσιμεντοποίηση, την γκετοποίηση και την παρακμή του κέντρου της Αθήνας και των φτωχογειτονιών. Όχι στην αστυνομοκρατία και την καταστολή.

 • Να σπάσει το ρατσιστικό «αυγό του φιδιού» του ρατσισμού που εκκολάπτεται στις γειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά με συνειδητή πολιτική επιλογή. Ταξική αλληλεγγύη και κοινός αγώνας ελλήνων και μεταναστών ενάντια στην εκμετάλλευση και την καταπίεση!

Ανατρεπτική κοινή δράση της Αριστεράς στο εργατικό-λαϊκό κίνημα!

Μπορούμε και πρέπει να ακολουθήσουμε το δρόμο της κοινής δράσης, με σκοπό την ανατροπή του σφαγείου κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ. Μέσα στο μαζικό κίνημα, για την ταξική ανασυγκρότησή του και τη νίκη των αγώνων μπορεί και πρέπει να επιτευχθεί, παρά τις διαφορές, η συμπόρευση όλης της Αριστεράς, των δυνάμεων που διαφοροποιούνται από το ΠΑΣΟΚ, ακόμη και τη ΝΔ, αντί για τον ενδοαριστερό εμφύλιο, την πολιτική συμπόρευση με τη γραφειοκρατία των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ ή την κομματική περιχαράκωση των αγώνων.

Όχι στην Αριστερά της διαχείρισης και της ήττας

 • Ο συνδυασμός «Άρμα Πολιτών» έχει επικεφαλής τον Γ. Δημαρά που καταψήφισε το Μνημόνιο αλλά δηλώνει «ΠΑΣΟΚ μέχρι θανάτου» ενώ στηρίζεται από τη Μπακογιάννη.

 • Οι συνδυασμοί της Δημοκρατικής Αριστεράς και των Οικολόγων Πράσινων, στην πράξη, στηρίζουν το Μνημόνιο. Συνεργάζονται σε κρίσιμες περιοχές και πόλεις με το ΠΑΣΟΚ. Είναι διαθέσιμοι για την κυβερνητική εξουσία και διαχείριση.

 • Ο συνδυασμός που υποστηρίζεται από τον Συνασπισμό και διαφωνούντες του ΠΑΣΟΚ, στρέφεται κατά του Μνημονίου και του ΔΝΤ, αλλά χωρίς ρήξη με την ΕΕ, με ένα σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα σαν το «προεκλογικό του ΠΑΣΟΚ» που οδήγησε στο ΠΑΣΟΚ του «Μνημονίου».

 • Ο συνδυασμός που υποστηρίζεται από το Μέτωπο Ανατροπής και Αλληλεγγύης, «θα διαθέσει στο ταμείο» του ΣΥΡΙΖΑ τους ψήφους του. Αναζητά μια φιλολαϊκή λύση με διαπραγματεύσεις μέσα στην ΕΕ, μέσω ενός κοινοβουλευτικού – κυβερνητικού δρόμου, σε μια όαση «λαϊκής εξουσίας» στην Αττική.

 • Ο συνδυασμός που υποστηρίζει το ΚΚΕ, στην πιο κρίσιμη στιγμή, αρνείται να θέσει στόχους ανατροπής και κατακτήσεων. Περιχαρακώνεται απέναντι στις ριζοσπαστικές τάσεις του κινήματος και τις αντικαπιταλιστικές δυνάμεις της Αριστεράς, με πρόσχημα το αόριστο μέλλον μιας μη επαναστατικής «λαϊκής εξουσίας».

Για την Αριστερά της ρήξης και της ανατροπής

Μέσα στις σημερινές αντιστάσεις και τα κινήματα ωριμάζει η ανάγκη συνολικής αμφισβήτησης της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Η δομική καπιταλιστική κρίση έδειξε το βαθύτερο ανορθολογισμό και την αντιδραστικότητα του συστήματος. Οι τεράστιες δυνατότητες του ανθρώπινου πολιτισμού που γέννησε η επιστήμη και η ανθρώπινη εργασία, δεν χωρούν στο πλαίσιο του συστήματος της εκμετάλλευσης, της ατομικής ιδιοκτησίας, του κοινοβουλευτικού ολοκληρωτισμού.

Περισσότερο παρά ποτέ χρειαζόμαστε μια άλλη Αριστερά, που θα συμβάλλει στη νικηφόρα αναμέτρηση με την επίθεση αλλά και θα αναγεννήσει τον επαναστατικό σκοπό της κοινωνικής απελευθέρωσης από την εκμετάλλευση, τις οικονομικές κρίσεις, τον πόλεμο και την οικολογική καταστροφή.

Για την εξουσία και δημοκρατία των εργαζομένων, την επαναστατική κατάργηση της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης, τη νέα σοσιαλιστική και κομμουνιστική προοπτική.

Ψηφίζουμε-στηρίζουμε Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική

Απευθυνόμαστε πρώτα από όλα σε όλες τις αγωνίστριες και τους αγωνιστές του εργατικού και του νεολαιΐστικου κινήματος με τους οποίους συναντιόμαστε στις απεργίες, τις διαδηλώσεις, τις τοπικές επιτροπές αγώνα. Σε εκείνους και εκείνες που συνειδητοποιούν ότι το ΠΑΣΟΚ, αφού καπηλεύτηκε τη λαϊκή ψήφο, σήμερα ηγείται της επίθεσης στους εργαζόμενους.

Απευθυνόμαστε σε όλους αυτούς που αγωνίζονται στις γειτονιές και πόλεις της Αττικής ενάντια στην επιχειρηματική-αντιδραστική μετάλλαξη του «τοπικού κράτους», στην οικολογική καταστροφή, στην καταπάτηση των ελεύθερων χώρων.

Απευθυνόμαστε σε όλους τους αγωνιστές που συνειδητοποιούν την ανάγκη για μια Αριστερά που να είναι πραγματική δύναμη ρήξης και ανατροπής, αντίπαλο δέος στο σύστημα της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης.

Όλες και όλοι μαζί, πριν, κατά και μετά τις εκλογές να κάνουμε την οργή και την αγανάκτηση δράση αντίστασης και ανατροπής!

 


Αναζήτηση