[2023-09-15] Ανακοίνωση πρώην μελών του Μετώπου Δράσης για τις Δημοτικές Εκλογές

 Η παρακάτω ανακοίνωση πρώην μελών του Μετώπου Δράσης (Ιωάννινα) γράφτηκε πριν τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία. Έχει όμως επικαιρότητα, καθώς δείχνει το δρόμο που θα έπρεπε να ακολουθήσει η επαναστατική αριστερά απέναντι στις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές, δηλαδή, το δρόμο της μαχητικής διεκδίκησης της δημοτικής και περιφερειακής αρχής και όχι γενικά της καταγραφής ή της καταγγελίας. Μετά τις εγκληματικές ευθύνες Δημάρχων και Περιφερειάρχη στη Θεσσαλία λείπει έντονα μια παράταξη που να εκφράζει τα ταξικά συμφέροντα της εργατικής τάξης και να διεκδικεί την εξουσία από αυτούς τους κυρίους.

 

Ανακοίνωση πρώην μελών του Μετώπου Δράσης για τις Δημοτικές Εκλογές

 

Αυτοδιοίκηση, το πιο σύντομο ανέκδοτο

Οι εκλογές για τις δημοτικές και περιφερειακές αρχές θα διεξαχθούν σε περίοδο όπου εντείνεται η οικονομική ανασφάλεια στην εργατική τάξη, τους μικρούς αγρότες, τους φτωχούς αυτοαπασχολούμενους, τους άνεργους, τους νέους και τις νέες. Η ακρίβεια στα σουπερμάρκετ, τα υψηλά ενοίκια που ψηλώνουν όλο και περισσότερο, οι αυξήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια, κατατρώγουν το εισόδημα όσων έχουν εργασία και δημιουργούν ασφυξία σε όσους μπαινοβγαίνουν στην αγορά εργασίας. Τα διάφορα επιδόματα δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα, καθώς στην αγορά εργασίας παραμένουν και ενισχύονται συνθήκες πλήρους ασυδοσίας των καπιταλιστών: χαμηλοί μισθοί και μεροκάματα, απλήρωτες υπερωρίες, διεύρυνση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, κατάργηση ντε φάκτο των συλλογικών συμβάσεων, και διεύρυνση της ιδιωτικοποίησης. Κι αν οι συνθήκες ζούγκλας που επικρατούν στους χώρους εργασίας και οι οποίες νομιμοποιούνται με τους νόμους της ΝΔ (νόμος Χατζηδάκη παλιότερα, νόμος Γεωργιάδη τώρα) υποτίθεται ότι υπάρχουν για να προσελκυσθούν επενδύσεις, η πραγματικότητα δείχνει ότι επενδύσεις γίνονται κατά βάση στην αγορά ακινήτων και στην οικοδομή (ακριβώς εκεί που γίνονταν πριν την έναρξη της κρίσης του 2010) και όχι σε παραγωγικούς τομείς. Η πραγματική συνέπεια αυτών των μέτρων είναι η διαρροή όλο και περισσότερο εργαζομένων στο εξωτερικό για ανεύρεση εργασίας με καλύτερους όρους από αυτούς που έχει επιβάλει η τάξη των καπιταλιστών και των πολιτικών της εκπροσώπων στην Ελλάδα.

Σ’ αυτά τα πλαίσια, η κυβέρνηση της ΝΔ δείχνει ως μοναδικός ικανός διαχειριστής της καπιταλιστικής οικονομίας, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει από το 2016 και μετά, εξαιτίας της κυβερνητικής του θητείας ως εφαρμοστής των αντιλαϊκών πολιτικών των μνημονίων. Η ΝΔ έχει πίσω της την αμέριστη υποστήριξη του συνόλου των καπιταλιστών της Ελλάδας, αλλά και των ευρωπαίων και αμερικανών ιμπεριαλιστών. Στη βάση αυτή και μετά την ήττα του κινήματος και την αδυναμία της εργατικής τάξης να ανατρέψει τα μνημόνια, έχει προχωρήσει και συνεχίζει να προχωρά σε ολομέτωπη επίθεση στα δικαιώματα της εργατικής τάξης, τσακίζοντας τις οργανώσεις της και τις δυνατότητες αντίδρασής της (νόμοι για τη συνδικαλιστική δράση, για τις συγκεντρώσεις, για τις απεργίες, διευκόλυνση των απολύσεων, κτλ).

Ζούμε πλέον σε μια συνθήκη, όπου η θέληση των καπιταλιστών μετατρέπεται άμεσα σε νόμο και κάθε αντίδραση της εργατικής τάξης ποινικοποιείται ή λοιδορείται και εξαφανίζεται από τα αστικά μέσα ενημέρωσης.

 

 

Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια θα διεξαχθούν οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Η αστική τάξη και οι κυβερνήσεις της, συμπεριλαμβανομένου του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν φροντίσει ώστε η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ως τμήμα της κρατικής διοίκησης που εκλέγεται και ελέγχεται πιο άμεσα από το λαό, να ξεδοντιαστεί από κάθε δυνατότητα να προστατέψει την εργατική τάξη και τα εργαζόμενα λαϊκά στρώματα από την επίθεση που δέχονται. Τα τελευταία χρόνια, με την εφαρμογή του Καποδίστρια, του Καλλικράτη, του Κλεισθένη και πολλών άλλων νομοθετικών ρυθμίσεων, οι Δήμοι και Περιφέρειες απέκτησαν περισσότερες αρμοδιότητες αλλά έγιναν ταυτόχρονα πιο αντιδημοκρατικοί θεσμοί, πλήρως ελεγχόμενοι από το κεντρικό κράτος αλλά και από την ΕΕ.

Με τον τελευταίο νόμο του Βορίδη, όποιος εκλεγεί Δήμαρχος παίρνει τα 3/5 του Δημοτικού συμβουλίου με αποτέλεσμα να μπορεί να κάνει ό,τι θέλει κατόπιν (ακριβώς όπως γίνεται και στη Βουλή). Το νομοθετικό πλαίσιο έχει φτιαχτεί έτσι ώστε η πολιτική εξουσία του εκάστοτε Δημάρχου να θωρακιστεί από την επίδραση και την πίεση του λαϊκού παράγοντα. Αυτό είναι απαραίτητο για να εκχωρηθούν οι αρμοδιότητες των Δήμων σε ιδιώτες και να συμπεριφέρονται οι Δήμαρχοι ως μάνατζερς. Ως τέτοιοι δεν υπακούουν στις ανάγκες και τις πιέσεις των πολιτών γενικά αλλά μόνο στις ανάγκες και τις πιέσεις των καπιταλιστών-πολιτών ειδικότερα. Σκοπός τους είναι να μετατρέψουν την πόλη σε ένα brand name με αξία στο οποίο να θέλουν να επενδύσουν οι καπιταλιστές.

Έτσι, πόλεις όπως τα Γιάννενα, αλλά και άλλες (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Καλαμάτα, Βόλος, Τρίκαλα, κ.ά.) έχουν μετατρέψει το κέντρο τους σε ένα τσίρκο για τουρίστες, σε βάρος των αναγκών της εργαζόμενης πλειοψηφίας για ανθρώπινες πόλεις, ποιοτικούς ελεύθερους χώρους, φθηνή στέγαση, φθηνές υπηρεσίες νερού-αποχέτευσης, αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία, ισορροπημένη ανάπτυξη των γειτονιών, προστασία των πιο αδύνατων, κτλ. 

Αν κάποιος Δήμαρχος προσπαθήσει να ικανοποιήσει τις ανάγκες της εργαζόμενης πλειοψηφίας, να  αντισταθεί στις ιδιωτικοποιήσεις, στις αυξήσεις των τελών, αν ακόμα περισσότερο προσπαθήσει να επιβάλλει στους ντόπιους καπιταλιστές τέλη για να πληρώσουν αυτοί για την ανακούφιση της εργαζόμενης πλειοψηφίας, θα έχει απέναντί του ένα ολόκληρο νομοθετικό πλαίσιο και θεσμούς –τον έλεγχο νομιμότητας από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, τον έλεγχο από το Οικονομικό Παρατηρητήριο των Ο.Τ.Α. και φυσικά τους δικαστές– για να τον κυνηγήσουν και να τον τιμωρήσουν. Σ’ αυτά τα πλαίσια, η έννοια της αυτοδιοίκησης δεν έχει πια κανένα νόημα. Όπως και οι τίτλοι όλων των νομοθετημάτων της ΝΔ που καταπατούν βάναυσα τα δικαιώματα των εργαζομένων αλλά φέρουν τίτλους όπως «για την προστασία» ή «για την ενίσχυση» των εργαζομένων, ο όρος «αυτοδιοίκηση» είναι ένα fake news, ένας ψευδεπίγραφος τίτλος.

Η εργατική απάντηση στις αυτοδιοικητικές εκλογές

Οι εκλογές για τον Δήμο αφορούν άμεσα την εργατική τάξη της πόλης και τον εργαζόμενο λαό της. Αφορούν τον τρόπο που ζει, τους χώρους που έχει στη διάθεσή του, τις υποδομές στα σχολεία που σπουδάζουν τα παιδιά της, τα τέλη που πληρώνει, τους όρους εργασίας της, την ποιότητα και την τιμή των υπηρεσιών που τις παρέχονται, κτλ. Οι δυνάμεις που έχουν αναφορά στην εργατική τάξη δεν μπορούν αντιμετωπίζουν τις δημοτικές εκλογές ως ένα χώρο για να διατυπώσουν το πρόγραμμά τους και να καταγγείλουν τον καπιταλισμό. Ο καπιταλισμός δεν κινδυνεύει από τις καταγγελίες.

Στόχος των δυνάμεων εργατικής αναφοράς που συμμετέχουν σε δημοτικές  εκλογές πρέπει να είναι η μετατροπή του Δήμου σε όργανο εξυπηρέτησης των ταξικών συμφερόντων της εργατικής τάξης.

Αυτό σημαίνει ότι οι δυνάμεις εργατικής αναφοράς θα πρέπει να επιδιώκουν το ευρύτερο δυνατό μέτωπο δυνάμεων και το κέρδισμα των πλατιών εργατικών και λαϊκών μαζών για την κατάκτηση της Δημαρχιακής αρχής και την εφαρμογή ενός προγράμματος σύγκρουσης με την αστική πολιτική. Ένα τέτοιο πρόγραμμα περιλαμβάνει:

  • Την ενίσχυση των υπηρεσιών του Δήμου ώστε να μπορεί ο Δήμος να προσφέρει ο ίδιος απευθείας τις υπηρεσίες του προς τους Δημότες με τη μικρότερη συμμετοχή των ιδιωτών εργολάβων που σήμερα λυμαίνονται τα οικονομικά των Δήμων μέσα από τις απευθείας αναθέσεις και τους διαγωνισμούς. Δημιουργία ισχυρών τεχνικών τμημάτων που θα αναλαμβάνουν τα τεχνικά έργα που έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι της πόλης (από πλατείες και δρόμους μέχρι παιδικές χαρές, από την αντιπλημμυρική προστασία μέχρι την αντισεισμική προστασία των σχολείων).
  • Καμία παραχώρηση δημόσιων χώρων σε ιδιώτες για εμπορευματικές χρήσεις. Αντιθέτως, απαλλοτρίωση κάθε ελεύθερου χώρου για να αξιοποιηθεί και να αποδοθεί ως ελεύθερος χώρος πίσω στους πολίτες.
  • Κατά τον ίδιο τρόπο, η διαχείριση των αποβλήτων και των απορριμμάτων πρέπει να παραμείνει στα χέρια του Δήμου, ακολουθώντας τις πιο ποιοτικές και οικολογικές μεθόδους διαχείρισης απορριμμάτων/αποβλήτων, παίρνοντας κάθε δυνατό μέτρο για να συνεχίζει να υπάρχει και να αναπτύσσεται το φυσικό περιβάλλον της Παμβώτιδας και των γύρω περιοχών.
  • Προστασία του πολεοδομικού χαρακτήρα της πόλης από τις αδηφάγες ορέξεις εργολάβων και επενδυτών. Προστασία και ανάδειξη του αρχιτεκτονικού χαρακτήρα της πόλης από τις ανεγέρσεις πολυκατοικιών, εμπορικών και ξενοδοχείων.
  • Μειώσεις των τελών για τους εργαζόμενους, αυξήσεις των τελών για τους καπιταλιστές και τις επιχειρήσεις τους.
  • Ενίσχυση των βρεφονηπιακών-παιδικών σταθμών, των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, των προγραμμάτων για ΑμΕΑ. Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.
  • Διεκδικούμε την πλήρη ιδιοκτησία και τον έλεγχο των υδάτων από το κράτος και τον δήμο με την απαλλοτρίωση των βιομηχανιών νερού χωρίς αποζημίωση προς τους ιδιοκτήτες τους.  Άμεσα απαιτούμε να πληρώσουν μέχρι τελευταίας δεκάρας τα χρέη τους προς τον Δήμο. Να μπει αυστηρός έλεγχο στην ποσότητα νερού που αντλείται, να αυξηθεί το αντίτιμο που πληρώνουν οι βιομηχανίες νερού προς τον Δήμο για το δικαίωμα άντλησης.
  • Έλεγχο -πλαφόν στην τιμή των ενοικίων, φορολόγηση στις βραχύβιες μισθώσεις των ακινήτων (Airbnb). Αξιοποίηση ακινήτων του Δήμου και δωρεών προς τον Δήμο για τη δημιουργία φθηνών κατοικιών για εργαζόμενους και φοιτητές στα Γιάννενα. Να περάσουν στον έλεγχο του Δήμου τα κληροδοτήματα που εκμεταλλεύεται η εκκλησία. Απαγόρευση πώλησης, ενοικίασης και μεταβίβασης κληροδοτημάτων. Ένα κομμάτι τους να δοθεί για ατομική καλλιέργεια γης, κάλυψης κάποιων βασικών αναγκών. Ένα μεγάλο τμήμα των κληροδοτημάτων του Δήμου έχει παραχωρηθεί στην Εκκλησία για εκμετάλλευση, η οποία, σημειωτέον, δεν φορολογείται από το κράτος, όπως και οι εφοπλιστές, και κοστίζει 200.000.000 ευρώ στον κρατικό μηχανισμό.

 

Τίποτα από τα παραπάνω δεν μπορεί να υλοποιηθεί από μια αποφασισμένη δημοτική αρχή, όσο τα οικονομικά των Δήμων ελέγχονται στα πλαίσια της αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής που πρέπει να ακολουθεί το ελληνικό δημόσιο, ώστε να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη αποπληρωμή του χρέους προς τους δανειστές του, δηλαδή, προς τα άλλα κράτη της ΕΕ. Απαραίτητος όρος για την εφαρμογή ενός φιλολαϊκού προγράμματος είναι η μονομερής διαγραφή του χρέους, συμπεριλαμβανομένου του χρέους του Δήμου προς τις τράπεζες, και η χρησιμοποίηση των κονδυλίων που θα απελευθερωθούν για τις ανάγκες των εργαζομένων.

Η εφαρμογή ενός τέτοιου προγράμματος απαιτεί την κατάληψη της εξουσίας. Δεν είναι πρόγραμμα που θα το εφαρμόσει μια αστική κυβέρνηση ή μια αστική εξουσία στον Δήμο  υπό την πίεση του κινήματος. Είναι ένα πρόγραμμα εξουσίας που μπορεί να εφαρμοστεί από μια δημοτική αρχή που έχει τη μαχητική στήριξη της εργατικής τάξης της πόλης. Ο Δήμαρχος και η δημοτική παράταξη που θα το εφαρμόσει θα αντιμετωπίσει την επίθεση του αστικού κράτους: την παρακράτηση της κρατικής επιχορήγησης, την αναγκαστική αργία ή ακόμα και την καταδίκη και φυλάκιση του Δημάρχου και των μελών της Δημοτικής παράταξης που το εφαρμόζει.

Μόνη ασπίδα απέναντι στην επίθεση του αστικού κράτους μπορεί να είναι η μαχητική υποστήριξη και αλληλεγγύη της εργατικής τάξης. Μόνο έτσι μπορεί να σπάσει η εφαρμογή της μνημονιακής πολιτικής στους Δήμους.

Με βάση τους παραπάνω άξονες το Μέτωπο Δράσης προσπάθησε να έρθει σε συνεννόηση με τις παρατάξεις ΑΡΠΙ – ΑΡΠΗ για από κοινού κάθοδο στις επερχόμενες εκλογές. Σαν Μέτωπο Δράσης προτείναμε κοινό μέτωπο όσων δυνάμεων έχουν αριστερή – εργατική αναφορά. Οι ΑΡΠΙ – ΑΡΠΗ προέταξαν αντί ενός πολιτικού πλαισίου ένα καταστατικό λειτουργίας παραπέμποντας σε μια παράταξη – κόμμα. Το ότι έβαλαν σε δεύτερη μοίρα την πολιτική διακήρυξη και είπαν ευθαρσώς ότι το οργανωτικό προέχει του πολιτικού, σημαίνει ότι ήθελαν να ελέγξουν την νέα παράταξη. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μπαίνει σε δεύτερη μοίρα η απεύθυνση στην εργατική τάξη και στην Γιαννιώτικη κοινωνία. Αυτό προκάλεσε στην ουσία την διάσπαση της παράταξής μας και κατ’ επέκταση την αδυναμία παρέμβασης στις δημοτικές εκλογές.

Ως πρώην μέλη του Μετώπου Δράσης οραματιζόμαστε μια παράταξη που θα θέλει να εκφράσει την ευρύτερη εργαζόμενη πλειοψηφία με ένα συνεκτικό πρόγραμμα για τον Δήμο και φιλοδοξεί να βάλει τέλος στο μαύρο μνημονιακό μπλοκ και στην ακροδεξιά.

Ως πρώην μέλη του Μετώπου Δράσης αντιλαμβανόμαστε ότι δεν μπορούμε να κατέβουμε στις δημοτικές εκλογές μετά τις αντιδραστικές αλλαγές στον νόμο για την τοπική διοίκηση (αυξημένη συμμετοχή υποψηφίων κ.λπ.). Κρατώντας την υπόσχεση μας για την προώθηση των εργατικών συμφερόντων, καλούμε τους εργαζόμενους στην πόλη μας να στηρίξουν αγωνιστές και κομμουνιστές που εκπροσωπούν πολιτικές αντιλήψεις που ευνοούν τα εργατικά συμφέροντα και πλαισιώνουν τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης και ΑΡΠΙ – ΑΡΠΗ, άσχετα αν οι παρατάξεις τους δεν δύνανται να εκφράσουν συνολικά και με συνέπεια μια τέτοιου είδους επαναστατική αντίληψη αλλά μόνον ψήγματά της.

ΠΡΩΗΝ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΔΡΑΣΗΣ

2.9.2023