[2015-07-09] Ανακοίνωση της Π-1000 για το δημοψήφισμα

Θρίαμβος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων το 61% στο δημοψήφισμα

Να υπερασπιστούμε τη νίκη μας

Πάση θυσία κατάργηση των μνημονίων

 

Η εργατική τάξη και ο εργαζόμενος λαός πήραν επάνω τους το ΟΧΙ στους δανειστές-τοκογλύφους και κατήγαγαν ηρωική και ιστορικής σημασίας νίκη έχοντας απέναντί τους: το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την ΕΕ, το ντόπιο οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο και τα ΜΜΕ τους τα οποία λειτούργησαν σαν ντουντούκες των δανειστών, δημάρχους, περιφερειάρχες και παπάδες που μέχρι πρότινος παρίσταναν τους υπερκομματικούς.

Όλοι αυτοί συντάχθηκαν πίσω από το αντιδραστικό μπλοκ που σχημάτισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και σία, και κάτω από το σύνθημα «μένουμε Ευρώπη», επιδιώκοντας την διαιώνιση της εξουσίας τους, των προνομίων και απολαβών τους και κυρίως, υπηρετώντας την στρατηγική επιλογή της άρχουσας αστικής τάξης για την παραμονή της στην ΟΝΕ και την ΕΕ καθώς και την άμεση επιλογή της να πνίξει την προσπάθεια του λαού να απαλλαγεί από τα μνημόνια.

Η ηρωική μάχη του ΟΧΙ συνάντησε επίσης την υπονόμευσή της από δυνάμεις εντός της κυβέρνησης, οι οποίες πίεζαν για την υπογραφή συμφωνίας λίγες μέρες πριν το Δημοψήφισμα και για την ακύρωσή του, ή ακόμα και την υπερψήφιση του ΝΑΙ.

Απέναντι σε όλες αυτές τις δυνάμεις έδωσαν τη μάχη του ΟΧΙ η εργατική τάξη, ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία και πέτυχαν ιστορικής σημασίας νίκη!

Ο χαρακτήρας του ΟΧΙ ήταν εργατικός. Αυτό αποδεικνύεται από το αποτέλεσμα που έδωσαν οι φτωχογειτονιές υπέρ του ΟΧΙ το οποίο σε κάποιες περιπτώσεις είναι πάνω από 75% (Ασπρόπυργος, Λιόσια, Πέραμα κ.α)!

Το αποτέλεσμα αποτελεί συντριβή για το αστικό κομματικό σύστημα, το οποίο σύσσωμο στήριξε το ΝΑΙ και ταύτισε την ψήφο στο ΟΧΙ με την επιλογή της εξόδου από την ευρωζώνη, γεγονός που καθόλου δεν πτόησε την εργατική τάξη να τοποθετηθεί με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ του ΟΧΙ.

Τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος αποτελούν κόλαφο και για την ηγεσία του ΚΚΕ, η οποία επέλεξε να μη δώσει τη μάχη του ΟΧΙ, ενισχύοντας ουσιαστικά το μαύρο μέτωπο της αστικής τάξης. Οι ψηφοφόροι του γύρισαν την πλάτη στην πρόταση της ηγεσίας τους για διακριτό άκυρο, πράγμα που έγινε φανερό από την αρχή της εβδομάδας, αναγκάζοντας την ηγεσία του να κάνει ένα ακόμα βήμα στον κατήφορο που έχει πάρει, διεκδικώντας διά στόματος Κουτσούμπα το σύνολο των άκυρων ψηφοδελτίων, τα λευκά και ακόμα και την αποχή. Τα διακριτά άκυρα με την πρόταση του ΚΚΕ που πέσανε στην κάλπη της Κυριακής, είναι ένα κλάσμα της εκλογικής δύναμης που κατέγραψε τον Γενάρη.

Η νίκη του ΟΧΙ είναι νίκη της Αριστεράς. Οι ναζιστές δεν έκαναν απολύτως τίποτα για τη νίκη αυτή, αντίθετα σπέρνανε σκόπιμα σύγχυση με τη διγλωσσία στην ιστοσελίδα και τα έντυπά τους και δεν κινητοποίησαν στο ελάχιστο την όποια βάση τους έχει απομείνει. Η στάση τους είναι στάση αδυναμίας. Αναγκάστηκαν να πάρουν θέση υπέρ του ΟΧΙ για λόγους πολιτικής επιβίωσης και μόνο. Η νίκη μας δεν τους ανήκει ούτε στο ελάχιστο.

Το αποτέλεσμα της Κυριακής ενισχύει τη λαϊκή αυτοπεποίθηση και δίνει δυνάμεις για να σταματήσουμε κάθε αντιλαϊκή συμφωνία. Την επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος, το δίλημμα είναι το ίδιο με αυτό που είχαμε μπροστά μας την προηγούμενη Παρασκευή: Είτε υποταγή στο μνημόνιο είτε ρήξη με την ευρωζώνη, την Ε.Ε., τους ντόπιους και ξένους κεφαλαιοκράτες. Η μάχη του δημοψηφίσματος μας έδωσε την ευκαιρία να διαδώσουμε πλατιά αυτήν την θέση, η οποία έχει αποκτήσει πλέον μεγαλύτερη αποδοχή στις εργαζόμενες τάξεις σε σχέση με την προ του δημοψηφίσματος περίοδο.

Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά το Δημοψήφισμα, αν θέλει να είναι συνεπής με το ΟΧΙ, θα έπρεπε να ήταν οι εξής:

α) Να βάλει παρέμβει στα καθεστωτικά ΜΜΕ και να απαιτήσει την άμεση είσπραξη των οφειλομένων εκατομμυρίων ευρώ από αυτά, προς το κράτος, και στην περίπτωση που δεν υπάρξει ανταπόκριση να προχωρήσει στο άμεσο κλείσιμό τους

β) να εθνικοποιήσει τις τράπεζες χωρίς αποζημίωση και να τις θέσει κάτω από δημόσιο και εργατικό έλεγχο

γ) να απαιτήσει την άμεση είσπραξη των βεβαιωμένων οφειλομένων εκατομμυρίων ευρώ από τους μεγιστάνες του πλούτου, εντός και εκτός λιστών, και να προχωρήσει στην παραπέρα φορολόγησή τους

δ) να προχωρήσει στην εθνικοποίηση των στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων καθώς και των επιχειρήσεων που ανέστειλαν την λειτουργία τους και απέλυσαν το προσωπικό τους για να το εκβιάσουν να ψηφίσει ΝΑΙ στο Δημοψήφισμα

 

Αντί για αυτά τα προφανή άμεσα μέτρα τα οποία αποτελούν πλέον ώριμο και δίκαιο αίτημα του λαού, η κυβέρνηση προτίμησε να καλέσει τα συντρίμμια του πολιτικού συστήματος στο μέγαρο Μαξίμου.

Όλα αυτά που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση, πρέπει να τα διεκδικήσουμε άμεσα, συνεχίζοντας με καλύτερους όρους πλέον την πάλη για την πλήρη κατάργηση των μνημονίων.

Δεν πρέπει να υπάρχει κανένας εφησυχασμός. Η νίκη στο δημοψήφισμα ήταν νίκη σε μια πρώτη μάχη, την οποία θα ακολουθήσουν κι άλλες πολύ σκληρότερες.

Καλούμε σε μαζική συμμετοχή στην συγκέντρωση στο Σύνταγμα την Παρασκευή 10 Ιουλίου στις 7.30μμ για να διασφαλίσουμε ότι το ΟΧΙ της περασμένης Κυριακής δεν θα γίνει ΝΑΙ δια της υποταγής σε μια νέα μνημονιακού τύπου συμφωνία.


Πρωτοβουλία των 1000

 

Αναζήτηση