[2012-10-26] Ανακοίνωση της ΠΕ της κ.ο ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ για τη συλλογή υπογραφών του ΚΚΕ

Ανακοίνωση της ΠΕ της κ.ο ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ για τη συλλογή υπογραφών του ΚΚΕ

Η πρωτοβουλία που πήρε το ΚΚΕ με τη συλλογή υπογραφών υποστήριξης της πρότασης νόμου που κατέθεσε στη Βουλή, με στόχο την κατάργηση των Μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων, αποτελεί μια ευκαιρία για να τεθεί επί τάπητος η επικαιρότητα του μεταβατικού προγράμματος και η αναγκαιότητα της πάλης υλοποίησης του στο σήμερα. Η κατάργηση των Μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα που προλεταριοποιούνται, ενώ παράλληλα άπτεται του αιτήματος κρίκου του μεταβατικού προγράμματος: της μονομερούς διαγραφής του χρέους. Στη βάση του μεταβατικού προγράμματος θα ξεχωρίσει η ήρα από το στάρι και θα φανεί ποιες δυνάμεις θα αποτελέσουν το αντίπαλο δέος στη γενικευμένη επίθεση των κεφαλαιοκρατών στα εργασιακά, στην παιδεία και την υγεία κλπ.

 

Μια συλλογή υπογραφών αυτοτελώς δεν πρέπει να αποτελέσει το σκοπό, αλλά έναν ακόμα τρόπο για τη συσπείρωση και την προσπάθεια συγκρότησης του ενιαίου εργατικού μετώπου που θα βάλει στις πλατιές μάζες το μεταβατικό πρόγραμμα στο σύνολό του, ζυμώνοντάς το και κάνοντάς το κτήμα της εργατικής τάξης και του εργαζόμενου λαού. Ένα ενιαίο μέτωπο το οποίο θα βάζει ξεκάθαρα το ζήτημα της μονομερούς διαγραφής του χρέους (πλην αυτού προς τα ασφαλιστικά ταμεία), την έξοδο της χώρας από την ΕΕ και το ευρώ,την κρατικοποίηση των τραπεζών και των μεγάλων καπιταλιστικών επιχειρήσεων, των οργανισμών κοινής ωφέλειας, χωρίς αποζημίωση και με εργατικό έλεγχο, την κατάργηση όλων των απορρήτων (τραπεζικό, εμπορικό, βιομηχανικό), τον πλήρη διαχωρισμό εκκλησίας και κράτους και τη δήμευση της εκκλησιαστικής περιουσίας, την τιμωρία όσων εμπλέκονται σε πράξεις βίας ενάντια στο κίνημα και στη λεηλασία του δημόσιου χρήματος.

Τα καθήκοντα των κομμουνιστών στην τρέχουσα συγκυρία είναι πολύ μεγαλύτερα από ποτέ άλλοτε στη σύγχρονη ιστορία. Οι κομμουνιστές πρέπει να βάζουν με κάθε ευκαιρία το ζήτημα της πολιτικής προοπτικής και να απαντούν στο ερώτημα «ποιος θα υλοποιήσει το μεταβατικό πρόγραμμα;» προτάσσοντας το σύνθημα της εργατικής κυβέρνησης, που θα αποτελέσει το πρώτο βήμα της επανάστασης, η οποία είναι η μοναδική προοπτική που εξασφαλίζει πραγματικά την εφαρμογή του. Η πρόταση νόμου του ΚΚΕ για την κατάργηση των Μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων αποτελεί μια ακόμα ευκαιρία για να αναδειχθεί η αναγκαιότητα συγκρότησης του ενιαίου μετώπου των δυνάμεων που έχουν αναφορά στην εργατική τάξη. Μια ακόμα ευκαιρία που για να αξιοποιηθεί και να αποδώσει πραγματικούς καρπούς για την εργατική τάξη απαιτείται να δείξουν όλοι, και ιδιαίτερα οι κομμουνιστές, ότι έχουν πραγματική θέληση να μετατρέψουν την αναγκαιότητα της κατάργησης του Μνημονίου σε υπόθεση της ίδιας της εργατικής τάξης. Για να γίνει αυτό απαιτείται ο αγώνας ενάντια στα Μνημόνια να συνδέεται με τον πολιτικό στόχο , την πτώση της κυβέρνησης που τα εφαρμόζει και την ανάδειξη εργατικής κυβέρνησης που θα αναλάβει την εφαρμογή του μεταβατικού προγράμματος: μόνο έτσι ο αγώνας θα αποκτάει προοπτική, θα γίνεται επιθετικός, θα μπορεί να έχει αποτελέσματα και κατακτήσεις ακόμα και σε επιμέρους ζητήματα.

Απέναντι στην ηλεκτρονική συλλογή υπογραφών προκρίνουμε την απόφαση μαζικών φορέων, πράγμα άλλωστε το οποίο προωθεί το ΚΚΕ. Και γι’ αυτό τον σκοπό δεν επαρκούν απλές αποφάσεις διοικητικών συμβουλίων. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι πρέπει να συζητήσουν πλατιά και να αποφασίσουν δημοκρατικά να στηρίξουν όχι απλώς με την υπογραφή τους αλλά με τον καθημερινό τους αγώνα την αναγκαιότητα να καταργηθούν τα Μνημόνιο, έχοντας πλήρη επίγνωση ότι γι αυτό απαιτούνται αγώνες στους δρόμους και στους χώρους εργασίας. Εκεί, στα σωματεία, στις συνελεύσεις των εργαζομένων και στους χώρους δουλειάς, παίρνουμε θέση και τοποθετούμαστε θετικά υπέρ της πρότασης και της αναγκαιότητας υπερψήφισής της από τη Βουλή, αναδεικνύοντας μια ακόμα παράμετρο: εφόσον το ζήτημα αυτό αναδεικνύεται σε σημαντικό, και είναι σημαντικό, θα μπορούσε και θα έπρεπε να αποτελέσει αφετηρία για τη σύμπτυξη ενιαίου μετώπου το οποίο θα διεκδικήσει μαζί με όλα τα άλλα ζητήματα που είναι, από τη σκοπιά των εργατικών συμφερόντων, άρρηκτα συνδεδεμένα με την κατάργηση του Μνημονίου και των δανειακών συμβάσεων (διαγραφή χρέους, κρατικοποιήσεις επιχειρήσεων με εργατικό έλεγχο, κτλ);την υλοποίηση αυτού του στόχου από τη θέση της κυβερνητικής εξουσίας σαν εργατική κυβέρνηση.

 

Η κομμουνιστική οργάνωση ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ παίρνει δημόσια θέση υπέρ της πρότασης στη βάση του παραπάνω τρόπου στήριξής της, για να αναδείξουμε την ευθύνη που πέφτει στις δυνάμεις που έχουν αναφορά στην εργατική τάξη: να προχωρήσουν άμεσα στην σύμπτυξη ενιαίου εργατικού πολιτικού μετώπου με το σύνθημα δράσης της εργατικής κυβέρνησης για την υλοποίηση του μεταβατικού προγράμματος.

 

Αθήνα, Οκτώβρης 2012,

η ΠΕ της κομμουνιστικής οργάνωσης ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ


Αναζήτηση