[2012-08-05] Όχι στη διάλυση της Αγροτικής Τράπεζας

Όχι στη διάλυση της Αγροτικής Τράπεζας

Κρατικοποίησης με Εργατικό Έλεγχος

 

Η απόφαση της κυβέρνησης να χαρίσει την Αγροτική Τράπεζα στην Τράπεζα Πειραιώς, δείχνει με τον πιο εξόφθαλμο τρόπο το πλιάτσικο που εξελίσσεται σήμερα στη χώρα. Δείχνει επίσης πως απαντάνε οι καπιταλιστές στην κρίση τους: λεηλατούν το δημόσιο πλούτο και σπρώχνουν την εργατική τάξη στην πείνα, την εξαθλίωση και την ανέχεια, προκειμένου να εξασφαλίσουν τα κέρδη τους.

Η κυβέρνηση και το κράτος έρχονται αρωγοί στους κεφαλαιοκράτες και στο χρηματιστικό κεφάλαιο, στο ξεπέρασμα της κρίσης σε βάρος της εργατικής τάξης, του εργαζόμενου και εκμεταλλευόμενου λαού. Παρεμβαίνουν με ωμό και κραυγαλέο τρόπο υπέρ των τραπεζών χαρίζοντάς τους σταθερό και μεταβλητό κεφάλαιο (χρήμα, κτιριακές και άλλες υποδομές, δίκτυο, φτηνό και χωρίς δικαιώματα εργατικό δυναμικό κλπ), συμβάλλοντας έτσι στην αύξηση της κερδοφορίας τους.

Το δίλημμα που τίθεται εδώ και δυόμιση χρόνια και κάθε μέρα γίνεται όλο και πιο φανερό, είναι το εξής:

 

Ή θα πτωχεύσει και θα εξαθλιωθεί η εργατική τάξη, θα ξεπουληθεί κυριολεκτικά ο δημόσιος πλούτος ή οι καπιταλιστές θα χάσουν τα κεφάλαιά τους, την ιδιοκτησία τους, την ίδια την εξουσία τους. Είτε θα απαλλοτριωθεί η ιδιοκτησία των καπιταλιστών, είτε θα κατακρεουργούνται τα εργατικά δικαιώματα.

Η απάντηση από τη σκοπιά των συμφερόντων της εργατικής τάξης δεν μπορεί να είναι άλλη από το να χάσουν τα κεφάλαιά τους οι εγχώριοι και διεθνείς τοκογλύφοι αντί να ληστευθεί η εργατική τάξη και τα εργαζόμενα στρώματα για να πληρωθούν οι απαιτήσεις των καπιταλιστών – παράσιτων.

Για το τραπεζικό σύστημα αυτό εξειδικεύεται με το στόχο της εθνικοποίησης- κρατικοποίησης των τραπεζών (οι οποίες έχουν χρηματοδοτηθεί αδρά από το κράτος) και της λειτουργίας τους με εργατικό έλεγχο.

Ο αγώνας των εργαζομένων της Αγροτικής Τράπεζας αποκαλύπτει το μέγεθος της καπιταλιστικής κλοπής και λεηλασίας που συντελείται σε βάρος της δημόσιας περιουσίας, σε βάρος της εργατικής τάξης, άλλων εργαζομένων και των φτωχών και μικρομεσαίων αγροτών.

Ο αγώνας αυτός όσο έχει κεντρικό σύνθημα το «Όχι στη διάλυση της ΑΤΕ», όσο δηλαδή βάζει στόχο την ακύρωση του χαρίσματος της ΑΤΕ στην Πειραιώς, είναι αγώνας πολιτικός γιατί αφορά το σύνολο της εργατικής τάξης, άλλους εργαζόμενους, φτωχούς αγρότες, μεγάλο τμήμα των μεσαίων στρωμάτων. Είναι αγώνας που υπερασπίζεται τα εργατικά δικαιώματα και το δημόσιο πλούτο και στέκεται απέναντι στη μεταφορά πλούτου από τους μισθωτούς στους κεφαλαιοκράτες. Στρέφεται ενάντια στην κυβέρνηση, το μνημόνιο και την τρόικα. Πρέπει να τύχει της έμπρακτης υποστήριξης και συστράτευσης από το σύνολο της εργατικής τάξης.

 

κομμουνιστική οργάνωση ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ

www.anasyntaxi.gr