[2012-03-24] Προς την Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Προς την Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Απάντηση στην πρόταση για Αγωνιστικό Μέτωπο Ρήξης και Ανατροπής και αντιπρόταση της κ.ο ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ

Αγαπητοί σύντροφοι και συναγωνιστές, η εργατική τάξη βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη επίθεση εδώ και δεκαετίες στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις της.

Οι κεφαλαιοκράτες απαντάνε στην πτώση των ποσοστών κέρδους βαθαίνοντας την εκμετάλλευση των εργαζόμενων με τη δραματική χειροτέρευση αμοιβών και όρων εργασίας.

Οι καπιταλιστές, για να ξεπεράσουν την κρίση τους, είναι υποχρεωμένοι να περάσουν σαν οδοστρωτήρας πάνω απ τα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα και τις κατακτήσεις. Μέση οδός στην περίοδο της παρούσας καπιταλιστικής κρίσης, δεν υπάρχει.

Όπως λέτε και εσείς, «Οι μέρες που περνάμε είναι κρίσιμες. Οι δυνάμεις του κεφαλαίου και της Τρόικα προσπαθούν να κάνουν τις ανατροπές μη αντιστρέψιμες».

Γι' αυτό πρέπει να σπεύσουμε.

Κατά τη γνώμη μας, το δίλημμα τίθεται άμεσα και επιτακτικά: Είτε η εργατική τάξη θα αμφισβητήσει και θα ανατρέψει τον καπιταλισμό είτε οι καπιταλιστές θα τσακίσουν την εργατική τάξη, τα δικαιώματα, τις κατακτήσεις, τις οργανώσεις της.

Άμεσος, ιστορικά επίκαιρος, πολιτικά και οικονομικά δυνατός είναι ο στόχος της επαναστατικής ανατροπής του καπιταλισμού. Σ’ αυτή την κατεύθυνση πρέπει να συγκεντρωθούν όλες οι δυνάμεις της εργατικής τάξης.

Αγαπητοί σύντροφοι.

Είμαστε μαζί σχεδόν καθημερινά στους μικρούς και μεγάλους αγώνες που γίνονται, μαζί δώσαμε τη μάχη για την περιφερειακή και τοπική διοίκηση, στη βάση ενός προγράμματος που έως τότε δεν είχε κατατεθεί από καμιά άλλη δύναμη.

Η δυναμική αυτού του προγράμματος αναγνωρίστηκε και υιοθετήθηκε από σημαντικό τμήμα των εργαζόμενων και εκτίναξε τους φορείς αυτού του προγράμματος σε ποσοστά πάνω από 2% και τους εμπνευστές, τους πρωτεργάτες και πιο γνήσιους εκφραστές του, στην Ήπειρο και στα Γιάννενα, σε ποσοστά 4 και 4,5%. Αυτό το συμπέρασμα ακόμα δεν έχει αναδειχθεί.

Το μεταβατικό μας πρόγραμμα ή τουλάχιστον βασικά σημεία του, υιοθετήθηκαν από μεγάλο τμήμα της κοινωνίας και αυτό ανάγκασε και άλλες, πιο μαζικές δυνάμεις της αριστεράς, να το υιοθετήσουν και αυτές.

Απ' τη στιγμή όμως που το υιοθέτησαν πιο μαζικές αριστερές δυνάμεις, οι δυνάμεις που το ανέδειξαν πρώτες, όπως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και εμείς, στο βαθμό που δεν προχώρησαν στο επόμενο βήμα, έμειναν πίσω, έχασαν ένα σημαντικό πολιτικό πλεονέκτημα.

Εφόσον η ΑΝΤΑΡΣΥΑ επιμείνει μόνο στην προβολή του προγράμματος και στην περιοριστική γραμμή που θέτει το αγωνιστικό μέτωπο ρήξης και ανατροπής, τότε ο ρόλος της περιορίζεται σημαντικά.

Αγαπητοί σύντροφοι.

Η πρόταση για «Αγωνιστικό Μέτωπο Ρήξης και Ανατροπής», είναι ανεπαρκής διότι περιορίζεται στο στόχο της «ανατροπής αυτής της πολιτικής» και δεν απαντάει στο βασικό ζήτημα που αναδεικνύεται εκ των πραγμάτων, στο ζήτημα της εξουσίας. Επομένως, δεν μπορεί κατά τη γνώμη μας να υπηρετήσει ούτε το στόχο της «ανατροπής αυτής της πολιτικής».

Οι δύο στρατηγικές για τη διέξοδο της χώρας από την κρίση: η εργατική-επαναστατική και η αστική-αντιδραστική, τίθενται εκ των πραγμάτων και αυτό είναι δυνατό να κατανοηθεί από μεγάλο τμήμα της εργατικής τάξης και των εργαζόμενων. Απ’ την πλευρά μας πιστεύουμε ότι η πρόταση του «αγωνιστικού μετώπου» είναι περιορισμένη, αναντίστοιχη με τις ανάγκες της περιόδου και δεν βοηθάει το εργατικό και λαϊκό κίνημα να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες της μάχης με τους καπιταλιστές και τις κυβερνήσεις τους, δεν βοηθάει στο να δοθεί η μάχη από καλύτερες θέσεις και με καλύτερους όρους, με όρους νίκης. Και αυτό διότι οι καπιταλιστές, τότε και μόνο τότε θα κάνουν υποχωρήσεις, όταν νιώσουν στο σβέρκο τους την ανάσα ενός επαναστατικού κινήματος που θα αμφισβητεί την εξουσία και την ιδιοκτησία τους.

Από αυτήν τη σκοπιά είναι αναγκαία η οικοδόμηση ενιαίου εργατικού μετώπου εξουσίας.

Θεωρούμε επίσης λανθασμένο το συμπέρασμα στο οποίο οδηγηθήκατε ότι δηλαδή «με βάση τις υπαρκτές προγραμματικές διαφορές, δεν υπάρχει δυνατότητα συγκρότησης προγραμματικού ή εκλογικού πολιτικού μετώπου».

Τη στιγμή που η εργατική τάξη και ο εργαζόμενος λαός συντρίβονται κυριολεκτικά απ τις μυλόπετρες της καπιταλιστικής κρίσης και ενώ υπάρχουν προϋποθέσεις για συγκρότηση μετώπου, ακριβώς λόγω της προγραμματικής σύγκλισης, οι δυνάμεις των οποίων τα προγράμματα συγκλίνουν, αρνούνται το προφανές φτάνοντας στο συμπέρασμα ότι «δεν υπάρχει δυνατότητα για πολιτική ή εκλογική ενότητα».

Την ίδια στιγμή όμως, όπως μας λέτε, μπορεί να υπάρξει με τις ίδιες δυνάμεις, κοινή δράση μέσα στο κίνημα, στη βάση αυτού που εσείς ονομάζετε αντικαπιταλιστικούς στόχους πάλης, οι οποίοι συμπίπτουν με το πρόγραμμα στο οποίο αναφερόμαστε!

Το συμπέρασμα στο οποίο οδηγηθήκατε αγαπητοί σύντροφοι, ότι δηλαδή «δεν υπάρχει δυνατότητα για πολιτική ή εκλογική ενότητα», αντιφάσκει με την ίδια σας την πρόταση, καθώς από τη μία γράφετε ότι δεν μπορεί να γίνει μέτωπο, κι απ την άλλη πάλι, μπορεί!

Εδώ εκτός απ την αντίφαση και τον ετεροκαθορισμό, έχουμε και την ανάληψη της ευθύνης της αρνητικής απάντησης από μέρους της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, για λογαριασμό όλων των άλλων δυνάμεων!

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ φαίνεται να θέλει να δραπετεύσει από τα καθήκοντα που θέτει η πραγματικότητα, θέτοντας με τέτοιο τρόπο τα ζητήματα που να διευκολύνει και την ίδια και τις δυνάμεις στις οποίες απευθύνεται η επιστολή να δραπετεύσουν από αυτά. Τσουβαλιάζει όλες τις δυνάμεις στις οποίες απευθύνεται η πρόταση, παίρνοντας ως δεδομένη την αρνητική απάντησή τους στη συγκρότηση ενός πιο στρατηγικού μετώπου.

Αντί να πιέζει τις άλλες δυνάμεις της αριστεράς προς αυτή την κατεύθυνση, σπεύδει να παράσχει σε αυτές τη διέξοδο διαφυγής!

Αντί οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ να δηλώσουν τη δική τους σαφή πολιτική βούληση και να επισημάνουν το προφανές, ότι δηλαδή το μεταβατικό τους πρόγραμμα συμπίπτει σε μεγάλο βαθμό τουλάχιστον με το ΚΚΕ αλλά και άλλες δυνάμεις και να αξιοποιήσουν αυτό το γεγονός, οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τσουβαλιάζουν τα πράγματα και απαντούν αρνητικά για λογαριασμό όλων!

Μπροστά μας δυστυχώς, βλέπουμε πολιτικές δυνάμεις της αριστεράς να συναγωνίζονται μεταξύ τους με μέτρο τις απόπειρες δραπέτευσης και το βαθμό μεγαλύτερου ή μικρότερου σεχταρισμού, περιορίζοντας τις όποιες πρωτοβουλίες τους σ’ ένα αγωνιστικό μέτωπο αντίστασης και στην επίκληση μιας γενικόλογης ανατροπής.

Θα μας επιτρέψετε επίσης να παρατηρήσουμε ότι οι τελευταίες κινήσεις σας χαρακτηρίζονται από διγλωσσία. Άλλα λέτε σ’ εμάς, άλλα στο ΣΥΡΙΖΑ και στο ΚΚΕ. Παρατηρούμε ότι οι επιστολές είναι διαφορετικές.

Παρατηρούμε ότι υπάρχει μία «Επιστολή της Κεντρικής Συντονιστικής Επιτροπής της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που στάλθηκε προς το ΠΓ της Κ.Ε. του ΚΚΕ και την Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ» και όχι «και τα όργανα των οργανώσεων και κομμάτων της άλλης αριστεράς», όπως κατόπιν ισχυριστήκατε.

Διότι, στην περίπτωση που πρόκειται για «Επιστολή της Κεντρικής Συντονιστικής Επιτροπής της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που στάλθηκε προς το ΠΓ της Κ.Ε. του ΚΚΕ, την Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και τα όργανα των οργανώσεων και κομμάτων της άλλης αριστεράς, σχετικά με την πρόταση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για το μέτωπο ρήξης και ανατροπής», πρέπει να ρωτήσουμε (εμείς και άλλοι κομμουνιστές και αγωνιστές του κινήματος που συνεργαστήκαμε με τις δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις εκλογές για Περιφερειακή και τοπική διοίκηση και εξακολουθούμε να συνεργαζόμαστε): έχουμε πλέον θέση μαζί σας εφόσον «… με βάση τις υπαρκτές προγραμματικές διαφορές, δεν υπάρχει δυνατότητα συγκρότησης προγραμματικού ή εκλογικού πολιτικού μετώπου»;

Αν έτσι έχουν τα πράγματα, τότε σύντροφοι ευχαριστούμε πολύ για τη μέχρι τώρα συνεργασία μας. Θα θέλαμε όμως να μας εξηγήσετε ποιες είναι αυτές οι «υπαρκτές προγραμματικές διαφορές» που σας οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι «δεν υπάρχει δυνατότητα συγκρότησης προγραμματικού ή εκλογικού πολιτικού μετώπου» μαζί μας και μαζί με τους άλλους συναγωνιστές και συντρόφους. Και μη μας πείτε ότι αυτό δεν αφορά εμάς, διότι τότε απλούστατα πρόκειται για επιστολή προς το ΚΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ και όχι «και τα όργανα των οργανώσεων και κομμάτων της άλλης αριστεράς» όπως ισχυρίζεστε.

Το επισημαίνουμε αυτό διότι θεωρούμε ότι έχει μεγάλη σημασία, όχι η στάση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ απέναντι στην κ.ο. ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ, ούτε βέβαια επιδιώκουμε κάποια προνομιακή μεταχείριση, αλλά η στάση και η τοποθέτηση απέναντι στις ανάγκες της ίδιας της ταξικής πάλης. Οι ανάγκες της ταξικής πάλης καθιστούν αδήριτη αναγκαιότητα τη συγκρότηση ενιαίου εργατικού μετώπου που θα προβάλει την εργατική διέξοδο απ την κρίση. Γι αυτό θεωρούμε ότι σήμερα προέχει η ενότητα στη βάση των αιτημάτων και στόχων που εκφράζουν αυτή τη διέξοδο, αιτήματα και στόχοι που σήμερα έχουν υιοθετηθεί και προβάλλονται και από άλλες, πιο μαζικές πολιτικές δυνάμεις από εμάς.

Άρα, υπάρχει δυνατότητα και κατά τη γνώμη μας πρέπει να επιδιωχθεί η πολιτική και εκλογική συνεργασία με αυτές τις δυνάμεις.

Αγαπητοί σύντροφοι, σαν κ.ο. ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ εκτιμάμε ότι τα πράγματα μπορούν να εξελιχθούν διαφορετικά και σας προτείνουμε εντελώς συγκεκριμένα διαφορετική πολιτική προοπτική και μια αντίστοιχη ταχτική.

Σας καλούμε λοιπόν, να αναλάβουμε από κοινού πρωτοβουλία και να απευθυνθούμε σε άλλες πολιτικές δυνάμεις με τις οποίες συμπίπτουμε σε βασικά πολιτικά-προγραμματικά ζητήματα, όπως στη διαγραφή του χρέους, στην έξοδο της χώρας απ την ΟΝΕ και την ΕΕ καθώς και απ τις άλλες ιμπεριαλιστικές ενώσεις και οργανισμούς, στην κρατικοποίηση χωρίς αποζημίωση των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων και τη λειτουργία τους με εργατικό έλεγχο, στη διαγραφή των χρεών των εργατικών νοικοκυριών και των φτωχών αγροτών, στην τιμωρία όλων όσων εμπλέκονται σε πράξεις βίας ενάντια στο κίνημα, όσων ευθύνονται για τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, στην ικανοποίηση των διεκδικήσεων του εργατικού και λαϊκού κινήματος κλπ.

Να απευθύνουμε έκκληση, κάλεσμα, πρόσκληση για συνάντηση μαζί τους καθώς και για κοινές πρωτοβουλίες στο μαζικό κίνημα, με στόχο την οικοδόμηση ενιαίου εργατικού μετώπου στη βάση αυτού του προγράμματος, το οποίο αποτελεί ικανή βάση συγκρότησης πολιτικού μετώπου.

Με βάση το καταχτημένο μεταβατικό πρόγραμμα, μπορούμε να απευθυνθούμε στο ΚΚΕ, στο ΣΥΡΙΖΑ, στο ΕΕΚ, στην ΟΚΔΕ - Εργατική Πάλη, στο ΜΑΑ και αλλού και να επισημάνουμε, να αναδείξουμε, να τονίσουμε, να θέσουμε επί τάπητος την ανάγκη συγκρότησης πολιτικού μετώπου που θα είναι παρόν σε όλες τις μάχες: στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, στο κίνημα της νεολαίας, στις πολιτικές μάχες και τις εκλογικές αναμετρήσεις.

Να επιδιώξουμε την άμεση συγκρότηση προγραμματικού και εκλογικού μετώπου μ αυτούς που τα προγράμματα μας σε μεγάλο βαθμό, συμπίπτουν! Δηλαδή με τους ΚΚΕ, ΜΑΑ, ΕΕΚ, ΟΚΔΕ, συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ που υιοθετούν αυτό το πρόγραμμα. Να απευθύνουμε συγκεκριμένη πρόταση ειδικά στο ΚΚΕ για άμεση προγραμματική και σε κάθε περίπτωση, εκλογική συμφωνία και κοινή κάθοδο, μιας και τα προγράμματά μας, σε μεγάλο βαθμό, συμπίπτουν!

Το πολιτικό μέτωπο ή η συμμαχία που υιοθετεί ένα τέτοιο πρόγραμμα, προτίθεται να το υλοποιήσει από θέση εξουσίας ως κυβέρνηση -και αυτό το νόημα έχει ο στόχος της «εργατικής κυβέρνησης» που εμείς θέτουμε.

Με την πρωτοβουλία μας αυτή όχι μόνο θα ταράξουμε τα νερά, αλλά θα προκαλέσουμε πολιτικές εξελίξεις προς κάθε κατεύθυνση.

Σε κάθε περίπτωση, οι δυνάμεις στις οποίες θα απευθύνουμε μια τέτοια πρόταση στη βάση του μεταβατικού προγράμματος, είναι υποχρεωμένες να απαντήσουν πειστικά σε εμάς, στην κοινωνία, στα μέλη τους. Στην περίπτωση άρνησής τους, τότε οι δυνάμεις που πήραμε μια τέτοια πρωτοβουλία δεσμευόμαστε να εξακολουθήσουμε την μετωπική μας προσπάθεια μέσα στο κίνημα και αν προκύψουν εκλογές να κατέβουμε από κοινού σ’ αυτές αναδεικνύοντας το πρόγραμμα και την αναγκαιότητα οικοδόμησης ενιαίου εργατικού μετώπου εξουσίας. Αναδείχνοντας ταυτόχρονα την αναγκαιότητα ενίσχυσης των δυνάμεών μας, ακριβώς για να προωθήσουμε πιο αποτελεσματικά μια τέτοια προοπτική, μέσα και έξω απ τη βουλή.

Επειδή γνωρίζουμε πολύ καλά και εμείς και εσείς, ότι η επόμενη μέρα της κρίσης θα είναι πολύ δύσκολη για την εργατική τάξη και τον εργαζόμενο λαό, γι αυτό θέλουμε να δώσουμε όλες τις δυνάμεις μας και να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο βαθμό τον όσο θετικό πολιτικό χρόνο απομένει ακόμα για την αριστερά (όσο αφορά στην απάντηση που πρέπει να δοθεί στην παρούσα καπιταλιστική κρίση), στην κατεύθυνση εργατικής απάντησης στην κρίση και οικοδόμησης ενιαίου εργατικού μετώπου το οποίο θα απαντάει θετικά στο ερώτημα «ποιος θα υλοποιήσει αυτό το πρόγραμμα που καταθέτετε;».

Μια τέτοια διαφορετική και νικηφόρα προοπτική σας καλούμε να υιοθετήσετε και από κοινού να την υπηρετήσουμε.

Αθήνα, 25 Μάρτη 2012

Η ΠΕ της κ.ο. ΑΝΑΣΥΝΤΑΞH

 


Αναζήτηση