[2012-03-04] Απόφαση Π.Ε. της κ.ο. ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ

Απόφαση της Πολιτικής Επιτροπής της κ.ο ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ


Όπως είχαμε επισημάνει από καιρό,  ο στόχος της Τρόικας, της αστικής τάξης της χώρας και της  κυβέρνησής της ήταν και είναι:

-Να μετατραπεί η Ελλάδα σε χώρα προσφοράς φτηνής εργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να προκύψει ανώτερο επίπεδο συνολικής και ατομικής κερδοφορίας του κεφαλαίου.

-Να ξεπουληθούν στους καπιταλιστές κερδοφόροι τομείς που θα προκύψουν από τη συρρίκνωση του κράτους.

-Να μετατραπεί η ελληνική οικονομία σε επενδυτικό παράδεισο, τόσο για τις άμεσες όσο και για τις έμμεσες επενδύσεις.

 

Οι στόχοι τους αυτοί, μεθοδικά οργανώθηκαν και αποτυπώθηκαν σε μια σειρά νόμους οι οποίοι επιβεβαιώνουν την εκτίμησή μας. Με τα μέτρα αυτά, οι κεφαλαιοκράτες δημιουργούν συνθήκες για ανάκαμψη της κερδοφορίας τους, στοχεύοντας στο ξεπέρασμα της κρίσης. Ωστόσο, η κρίση και η ύφεση βαθαίνουν στην Ελλάδα, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στο επόμενο διάστημα Θα συνεχιστεί η επίθεση των δυνάμεων του κεφαλαίου για την οριστική συντριβή των εργατικών δικαιωμάτων, η εξαθλίωση θα αγκαλιάσει πλατύτερα τμήματα της κοινωνίας, θα συνεχιστεί η προλεταριοποίηση μικρομεσαίων στρωμάτων και η καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων. Η ανεργία θα μεγαλώσει.Αυτό είναι το μέλλον που υπόσχεται ο καπιταλισμός.

Το τεχνητό κλίμα ευφορίας και προσδοκιών για ανάπτυξη και «έξοδο από το τούνελ»  που καλλιεργεί η κυβέρνηση και που προπαγανδίζουν τα αστικά ΜΜΕ τις τελευταίες ημέρες, δεν έχει σχέση με την οικονομική πραγματικότητα, αλλά με τις εκλογές που έρχονται. Η αστική προπαγάνδα στοχεύει στην ενίσχυση των αστικών κομμάτων και ιδιαίτερα  της  ΝΔ  και του ΠΑΣΟΚ για να σχηματίσουν κυβέρνηση η οποία θα συνεχίσει το αντιλαϊκό έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων. Κάθε δόση του νέου δανείου θα συνοδεύεται από νέους εκβιασμούς και νέα αντιλαϊκά μέτρα. Ήδη έχουν αναγγείλει ότι τον Ιούνη θα προχωρήσουν σε νέα μέτρα μείωσης των μισθών. Όπως επίσης θα επιχειρήσουν με νέο ασφαλιστικό νόμο, να κατεδαφίσουν τα ασφαλιστικά δικαιώματα της εργατικής τάξης και του εργαζόμενου λαού, να αυξήσουν τα χρόνια για σύνταξη, να κουρέψουν ξανά τις συντάξεις κα.

Η απάντηση της αριστεράς στο μέτωπο των δυνάμεων του κεφαλαίου και στην επίθεση της κυβέρνησης  και της Τρόικας, είναι αναντίστοιχη.Η αριστερά, κοινοβουλευτική και εξωκοινοβουλευτική εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων,  περιορίζεται σε μια προσπάθεια «απόκρουσης κάποιων μέτρων»  και δημιουργίας «ρωγμών» στο σύστημα, αντί να προβάλει συνολικά το μεταβατικό της πρόγραμμα, να αμφισβητήσει τον ίδιο τον καπιταλισμό και την εξουσία του και να προτάξει πρόταση εξόδου απ την παρούσα κρίση απ τη σκοπιά της εργατικής τάξης και του εργαζόμενου λαού, πρόταση εξουσίας για εδώ και τώρα η οποία για εμάς συμπυκνώνεται στο σύνθημα «εργατική κυβέρνηση».

Ρωγμή στην αστική κυριαρχία, την αστική πολιτική και το πολιτικό της σύστημα και συνθήκες απόκρουσης της επίθεσης του κεφαλαίου και απόσπασης καταχτήσεων, μπορεί να δημιουργήσει μόνο η πρόταση της εργατικής κυβέρνησης και η πάλη για την ανάδειξή της. Η ανάδειξη, η εγκαθίδρυση  εργατικής κυβέρνησης αποτελεί το δρόμο της επανάστασης, είναι η μόνη εξέλιξη που θα αποτελούσε πραγματική ρωγμή όχι μόνο στην εφαρμοζόμενη πολιτική, αλλά στην αστική κυριαρχία συνολικά και θα άνοιγε το δρόμο για βαθύτερες αλλαγές, για την εργατική εξουσία.

  • Είναι πλέον σαφές ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο. Απέναντι στην επερχόμενη εκλογική μάχη, καλούμαστε να τοποθετηθούμε με κριτήριο την ανάδειξη και υιοθέτηση από πλατιές εργατικές και λαϊκές μάζες του  μεταβατικού προγράμματος που αναφέρεται στη διαγραφή του χρέους, στην απαγκίστρωση απ το ευρώ και την ΕΕ, στην κρατικοποίηση χωρίς αποζημίωση των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων και τη λειτουργία τους με εργατικό έλεγχο κλπ,  καθώς και των στόχων μας για ενιαίο εργατικό μέτωπο εξουσίας, για εργατική κυβέρνηση.
  • Η παρέμβασή μας στις εκλογές φιλοδοξούμε να είναι όσο το δυνατόν πιο ενεργή, πιο πλατιά και μαζική και πρέπει να καταλήγει σε θετική τοποθέτηση ψήφου. Στην κατεύθυνση ανάδειξης της αναγκαιότητας υλοποίησης των στόχων που έχουμε θέσει και διερεύνησης των δυνατοτήτων που υπάρχουν για εκλογική παρέμβαση, η Π.Ε. θα κάνει επαφές το αμέσως επόμενο διάστημα κατ αρχήν με τις δυνάμεις με τις οποίες φάνηκε το προηγούμενο διάστημα ότι υπάρχει κοινή προσέγγιση στο ζήτημα του πολιτικού μετώπου και της πρότασης εξουσίας.

ΑΘΗΝΑ 4/3/2012

Η Π.Ε. της κ.ο. ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ