[2012-02-22] Όχι στο κλείσιμο του οργανισμού εργατικής κατοικίας

Όχι στο κλείσιμο του οργανισμού εργατικής κατοικίας

Το κράτος, η κυβέρνηση, οι τοκογλύφοι, οι καπιταλιστές, θέλουν να λεηλατήσουν την περιουσία του ΟΕΚ και του ΟΕΕ η οποία ανέρχεται σε ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ, θέλουν να ληστέψουν τις ασφαλιστικές εισφορές, τον ιδρώτα και το αίμα της εργατικής τάξης.

Η δραστηριότητα του ΟΕΚ, παρόλο που ήταν ανεπαρκής, ήταν διαρκής.Αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπό ανέγερση απ τον ΟΕΚ, 20 οικισμοί πανελλαδικά, σε Τρίκαλα, Καρδίτσα και αλλού, που περιλαμβάνουν 1.300 κατοικίες. Από αυτούς, πέντε οικισμοί αποτελούμενοι από 200 κατοικίες που μόλις ξεκίνησαν. Σε πολλούς από αυτούς έχει ήδη γίνει η κλήρωση ( πχ Τρίκαλα) και οι δικαιούχοι περιμένουν να εγκατασταθούν στα σπίτια τους, ενώ παραμένουν ακλήρωτοι τρεις οικισμοί αποτελούμενοι από 300 κατοικίες. Παράλληλα, δεν πρόκειται να ολοκληρωθούν, αν κλείσει ο ΟΕΚ, οι διαδικασίες κοστολόγησης 300 παλαιότερων οικισμών, που αποτελούνται από 15.000 κατοικίες συνολικά, για τις οποίες δεν έχουν εκδοθεί οριστικά παραχωρητήρια.

Το κλείσιμο του ΟΕΚ θα σημάνει, επίσης, ότι θα περάσουν σε κατάσταση εκκρεμότητας η καταβολή επιδότησης επιτοκίου για δάνεια που χορηγήθηκαν από τις τράπεζες. Αυτή τη στιγμή η συνολική οφειλή προς τον Οργανισμό είναι 1.200.000.000 ευρώ. Συνολικά έχουν χορηγηθεί από το συγκεκριμένο πρόγραμμα 83.000 δάνεια μειούμενα σταδιακά μέχρι το 2019 που λήγει η επιδότηση, με συνολικό χρόνος αποπληρωμής τα 15 έτη. Επίσης, 120.000 άτομα θα μείνουν χωρίς επιδότηση ενοικίου.Επιπλέον, 4.000 δάνεια επισκευαστικά και 1.000 δάνεια πολυτέκνων μένουν στον αέρα ενώ πρόβλημα θα υπάρξει με τις 2. 400 κατοικίες που βρίσκονται στο Ολυμπιακό Χωριό. Ζήτημα επίσης αποτελεί το μέλλον των 700 περίπου εργαζομένων στον ΟΕΚ, η λειτουργία του οποίου δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.

Υπάρχει όμως ακόμα μία σοβαρή παράμετρος η οποία προκύπτει απ το κλείσιμο του ΟΕΚ. Πρόκειται για αυτούς που έχουν πάρει δάνεια και δεν έχουν ανταποκριθεί στις δόσεις, ή έχουν διακόψει την αποπληρωμή του δανείου λόγω αδυναμίας πληρωμής. Η πρακτική του ΟΕΚ ήταν να μην προχωρεί στην κατάσχεση του ακινήτου του οφειλέτη, πράγμα για το οποίο δεν φημίζονται οι τράπεζες στις οποίες βρίσκονται ήδη ή θα περιέλθουν όλα αυτά τα δάνεια.Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στον ΟΕΚ οφείλονται απ το ΙΚΑ, από παρακρατηθείσες εργατικές εισφορές, περίπου 3 δις. ευρώ.

Ο βασικότερος λόγος που καταργούν τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας είναι για να ξεκοκαλίσουν την τεράστια περιουσία του, ύψους πάνω από 12 δις ευρώ. Υπάρχουν φυσικά και άλλοι λόγοι, όπως το πέρασμα στις τράπεζες και στο κατασκευαστικό κεφάλαιο του συνόλου του σχεδιασμού και της κατασκευής της κατοικίας, ο καθορισμός του επιτοκίου, οι απολύσεις κλπ. Το κλείσιμο του ΟΕΚ σηματοδοτεί επίσης το τέλος κάθε ίχνους πρόνοιας και μέριμνας κυρίως για τα πλειβιακά στρώματα της εργατικής τάξης τα οποία αδυνατούσαν να πάνε απευθείας στις τράπεζες.

Αν καταργηθεί ο ΟΕΚ, που θα πάει, σε ποιανού τα χέρια θα πέσει η τεράστια περιουσία του, η οποία δημιουργήθηκε αποκλειστικά και μόνο απ τις εργατικές εισφορές οι οποίες παρακρατούνταν απ το μισθό και το μεροκάματο; Έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα και εφόσον η κυβέρνηση αποφάσισε και κάνει πράξη το κλείσιμο του ΟΕΚ, η εργατική τάξη, τα συνδικάτα της, τα Εργατικά Κέντρα, η ΓΣΕΕ και εφόσον δεν αποτραπεί το κλείσιμο, πρέπει να απαιτήσουν τουλάχιστον τα παρακάτω:

Η περιουσία του ΟΕΚ πρέπει να αποδοθεί στους εργαζόμενους διότι αυτοί την δημιούργησαν!

1) Με τα αποθεματικά του Οργανισμού μπορούν να αποπερατωθούν όλες οι κατοικίες που είναι ημιτελείς (πχ Τρίκαλα) και να αποδοθούν στους δικαιούχους, να γίνουν και να ολοκληρωθούν οι κατοικίες που βρίσκονται στο στάδιο της κατασκευής (πχ Καρδίτσα), να κλείσουν οι διάφορες εκκρεμότητες που υπάρχουν, να δοθούν οριστικά παραχωρητήρια και τίτλοι ιδιοκτησίας στους κατόχους και στους δικαιούχους κατοικίας.

2) να παραγραφούν όλες οι οφειλές εργαζομένων, από δάνεια, προς τον ΟΕΚ, διότι απ' τη στιγμή που καταργείται και παύει να ασκεί το έργο για το οποίο έγινε, και εφόσον όλα τα έσοδά του προέρχονται από ασφαλιστικές εισφορές, τότε δεν υπάρχει λόγος να ανακυκλώνονται τα κεφάλαια του οργανισμού και να πληρωθούν τα δάνεια.

3) Η υπόλοιπη ακίνητη περιουσία του να περάσει στο ΙΚΑ με τον όρο ότι δεν θα πουληθεί και δεν θα δοθεί σε ιδιώτες. Η περιουσία αυτή μπορεί να αξιοποιηθεί για την διευκόλυνση δραστηριοτήτων των εργαζομένων. Το ΙΚΑ να λειτουργήσει κάτω από εργατικό έλεγχο.

4) τα αποθεματικά του οργανισμού σε μετρητά να αποδοθούν, να επιστραφούν στους εργαζόμενους αναλογικά και σύμφωνα με τις εισφορές που κατέβαλαν, πλην αυτών που επωφελούνται απ τις κατοικίες που πήραν ή θα πάρουν.

5) να καταργηθεί άμεσα η εργατική εισφορά υπέρ του ΟΕΚ και να προστεθεί στο μισθό και στο μεροκάματο που καταβάλλεται στο χέρι.

Στην προκειμένη περίπτωση, απ' τη στιγμή που δεν γίνουν τα παραπάνω και η περιουσία του οργανισμού δεν δοθεί στους εργαζόμενους, το κράτος θα έχει παίξει το ρόλο του ληστή και αυτοί που θα αποδεχθούν το προϊόν της ληστείας θα είναι κλεπταποδόχοι. Τα συνδικάτα συνολικά, αλλά και οι εργαζόμενοι ατομικά, πρέπει να προσφύγουν σε κάθε ένδικο μέσο και να διεκδικήσουν την περιουσία τους. Επίσης, οι εργαζόμενοι δικαιούχοι που έχουν επιλεγεί με κλήρωση και δικαιούνται κατοικία η οποία βρίσκεται στο στάδιο της αποπεράτωσης, πρέπει να εγκατασταθούν στην κατοικία τους, άμεσα.

Η συρρίκνωση ή η λειτουργία με άλλο σχήμα του ΟΕΚ δεν αλλάζει σε τίποτα όλα τα παραπάνω μιας και ο ΟΕΚ θα χάσει το ρόλο που έπαιζε έως τώρα. Ήδη εδώ και ένα χρόνο τώρα, υπάρχει πάγωμα στις επιδοτήσεις ενοικίων και μη χορήγηση νέων δανείων σε εργαζομένους, ενώ παράλληλα μειώθηκαν οι εργοδοτικές εισφορές, με προοπτική να καταργηθούν. Τέλος, οι εργαζόμενοι στον ΟΕΚ πρέπει να αποσπαστούν σε άλλους τομείς εργασίας και κυρίως στο ΙΚΑ, το οποίο όπως είπαμε, εισπράττει και παρακρατεί τις εισφορές υπέρ του ΟΕΚ.

Για μια ακόμα φορά αποκαλύπτεται γυμνή η αλήθεια: ο τεράστιος πλούτος που παράγει η εργατική τάξη, ακόμα και η περιουσία που δημιουργήθηκε απ την παρακράτηση εισφορών απ το μισθό τους, είναι δικά της πλούτη αλλά δεν της ανήκουν. Για να της ανήκουν πρέπει να ανατρέψει την άρχουσα αστική τάξη, τους εργολάβους, τις τράπεζες, τις εταιρίες, που νέμονται τον πλούτο που παράγει η εργατική τάξη, να ανατρέψει την εξουσία της η οποία διασπαθίζει τον δημόσιο πλούτο, την περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων, την περιουσία του ΟΕΚ, λεηλατεί προς όφελος της κυρίαρχης αστικής τάξης, των τοκογλύφων και των τραπεζών, την περιουσία που δημιούργησε η εργατική τάξη με τον ιδρώτα και το αίμα της.

Η εργατική τάξη, η οποία αποτελεί πλέον την μεγάλη πλειοψηφία του οικονομικά ενεργού πληθυσμού, μαζί με τη φτωχή αγροτιά, πρέπει να αναλάβει, να πάρει την εξουσία, για να της ανήκει ο πλούτος που παράγει. Η Εργατική Εξουσία μπορεί να εξασφαλίσει φτηνή και καλής ποιότητας σύγχρονη κατοικία για όλο το λαό, μέσα από ένα ενιαίο κατασκευαστικό φορέα ο οποίος θα λειτουργεί με εργατικό έλεγχο και οι κρατικοί και δημόσιοι υπάλληλοι που θα απασχολούνται εκεί θα εκλέγονται και ανά πάσα στιγμή, αν δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους, θα ανακαλούνται απ τους ίδιους τους εργαζόμενους.

Επίσης, η εργατική εξουσία μπορεί να αξιοποιήσει τα ήδη κατασκευασμένα διαμερίσματα που παραμένουν απούλητα ή ξενοίκιαστα. Η υπόθεση αυτή είναι υπόθεση του σήμερα. Η καπιταλιστική κρίση οξύνει στο έπακρο όλες τις αντιθέσεις. Οι καπιταλιστές με τις κυβερνήσεις τους, για να ξεπεράσουν την κρίση πρέπει να περάσουν σαν οδοστρωτήρας πάνω απ τα δικαιώματα και τις καταχτήσεις μας, να καταστρέψουν εργατική δύναμη, να λεηλατήσουν την περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων και των διάφορων εργατικών οργανισμών, να στραπατσάρουν το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Το ζήτημα της ανατροπής του καπιταλισμού αποτελεί πλέον ζήτημα ζωής και θανάτου για την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Οι πολιτικές δυνάμεις που έχουν αναφορά στην εργατική τάξη, πρέπει μαζί με το συνολικό μεταβατικό πρόγραμμα που αφορά στη διαγραφή του χρέους, την απαγκίστρωση από το ευρώ και την ΕΕ κλπ, να βάλουν στην ατζέντα τους και το ζήτημα των παιδικών σταθμών και των διακοπών των εργαζομένων και να κινηθούν μέσα από ένα ενιαίο μέτωπο, στην κατεύθυνση υλοποίησης αυτού του προγράμματος από θέση εξουσίας, ως εργατική κυβέρνηση.


Κομμουνιστική Οργάνωση ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ


Αναζήτηση