[2011-03] Ανακοίνωση κ.ο. Ανασύνταξη για τα γεγονότα στη Λιβύη

Ανακοίνωση κ.ο. Ανασύνταξη για τα γεγονότα στη Λιβύη

Καταγγέλλουμε στον ελληνικό λαό την ιμπεριαλιστική επέμβαση της τρόικας ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ, ύστερα από απόφαση του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ, με το πρόσχημα της προάσπισης αμάχων Λίβυων από τα αντίποινα του Καντάφι. Οι βόμβες των ιμπεριαλιστών σκοτώνουν τον λιβυκό λαό, καταστρέφουν την χώρα και όχι τον Καντάφι.

Η εμπλοκή των ιμπεριαλιστών δεν έχει βέβαια σχέση με την προστασία του λαού της Λιβύης. Η πραγματική αιτία εμπλοκής τους δεν είναι άλλη από τον έλεγχο, φυσικό και πολιτικό, των πετρελαϊκών κοιτασμάτων και των πηγών φυσικού αερίου της Λιβύης, η οποία παράγει το 2% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου αλλά σε αντίθεση με τις άλλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες, η παραγωγή της παρουσιάζει ανοδικές τάσεις, γεγονός που...

την καθιστά χώρα κρίκο για τον έλεγχο των αποθεμάτων πετρελαίου. Επίσης αποτελεί και μια πρώτης τάξης ευκαιρία για την ενίσχυση της θέσης των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή, στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες (Ιράν, Αίγυπτος κ.α.).

 

Η ελληνική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συμμετέχει ενεργά στο έγκλημα κατά του λαού της Λιβύης. Έχει παραχωρήσει τρεις στρατιωτικές βάσεις, την Σούδα, το Άκτιο και το αεροδρόμιο της Ανδραβίδας. Η φρεγάτα Λήμνος με ένα ελικόπτερο, ένα ιπτάμενο ραντάρ τύπου Erieye, ένα ελικόπτερο Super Puma και τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16 βρίσκονται στην διάθεση των ιμπεριαλιστών. Η ελληνική κυβέρνηση στοιχίζεται πίσω από τις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις για να προασπίσει τα συμφέροντα της ελληνικής αστικής τάξης.

Η μιλιταριστική επέμβαση των ιμπεριαλιστών δεν πρέπει να γίνει σε καμία περίπτωση δεκτή από την ελληνική εργατική τάξη και γενικότερα τον ελληνικό λαό. Αυτό που προέχει αυτήν τη στιγμή είναι να ηττηθούν στρατιωτικά οι ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις, να αποκρουστεί η προοπτική της -ελεγχόμενης από τις ΗΠΑ- αλλαγής καθεστώτος. Είναι ξεκάθαρο ότι η απαλλαγή του λαού της Λιβύης από το καθεστώς Καντάφι, όπως επιτάσσει και η αρχή της αυτοδιάθεσης των λαών θα είναι προϊόν των δικών του αγώνων και της διεθνιστικής αλληλεγγύης μακριά από ξένες επεμβάσεις που θα εγκαθιδρύσουν ένα καθεστώς φερέφωνο των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων.

Είναι σαφές ωστόσο, ότι η έκβαση των εξελίξεων στη Λιβύη θα ήταν τελείως διαφορετική αν υπήρχε ένα ριζωμένο επαναστατικό κίνημα. Η προοπτική εγκαθίδρυσης εργατικής εξουσίας θα δρούσε ως καταλύτης, όχι μόνο στις χώρες αυτές αλλά και στην ευρύτερη περιοχή και ιδίως στο βόρειο τμήμα της Μεσογείου που μαστίζεται από την κρίση.

Χρέος του εργατικού και λαϊκού κινήματος είναι να παλέψει τώρα και να απαιτήσει απ’ την κυβέρνηση να αποσύρει τις στρατιωτικές δυνάμεις απ΄ την υπηρεσία του ΝΑΤΟ, να κλείσουν οι βάσεις και να απαγορευτούν οι πτήσεις των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στον ελληνικό εναέριο χώρο.

Χρέος επίσης της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, είναι να αγωνιστούν ενάντια στην αστική τάξη και την κυβέρνηση της χώρας τους, να παλέψουν για την ανατροπή της δικτατορίας της αστικής τάξης και την εγκαθίδρυση εργατικής εξουσίας. Μια επαναστατική εργατική κυβέρνηση στην Ελλάδα θα έκλεινε όλες τις ιμπεριαλιστικές βάσεις που υπάρχουν σε ελληνικό έδαφος. Θα ενεργούσε για την άμεση έξοδο της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς ΝΑΤΟ και ΕΕ. Θα οργάνωνε την διεθνή αλληλεγγύη για τον λαό της Λιβύης. Αυτή είναι η ύψιστη εκδήλωση του προλεταριακού διεθνισμού στην πράξη. Το σπάσιμο έστω και ενός μόνο κρίκου της ιμπεριαλιστικής αλυσίδας θα αποτελούσε φωτεινό παράδειγμα για όλους τους λαούς του κόσμου, θα άνοιγε τον δρόμο για τον σοσιαλιστικό μετασχηματισμό και θα έβαζε γερές βάσεις για την εδραίωση της ειρήνης μεταξύ των λαών και την οριστική διάλυση των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών NΑΤΟ-ΕΕ.

Αθήνα, Μάρτης 2011

κομμουνιστική οργάνωση ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ

 


Αναζήτηση