Η Κομμουνιστική Οργάνωση ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ για τη σύσκεψη των οργανώσεων (18 Ιούλη 2007)

Στις 18 Ιούλη πραγματοποιήθηκε, μετά από κάλεσμα της κ.ο. Ανασύνταξη, σύσκεψη οργανώσεων. Συμμετείχαν οι οργανώσεις ΑΡΑΝ, ΑΡΑΣ, ΕΕΚ, ΕΚΚΕ, Εργατική Δημοκρατία, ΚΚΕ (μλ), Κομμουνιστική Ανανέωση, ΝΑΡ, ΟΚΔΕ-Σπάρτακος, ΟΚΔΕ – Εργατική Πάλη, ΣΕΚ. Σκοπός της σύσκεψης ήταν η παρουσίαση της πρότασης της κ.ο. Ανασύνταξης για την παρέμβαση της επαναστατικής Αριστεράς στους αγώνες και τις επερχόμενες εκλογές. Διεξήχθη συζήτηση σε συντροφικό κλίμα διατυπώθηκαν απόψεις και κριτική σχετικά με την παραπάνω πρόταση καθώς και για τις προτάσεις των δυνάμεων του ΜΕΡΑ, της Πρωτοβουλίας ΕΝ.ΑΝΤΙ.Α. και της πρότασης του ΚΚΕ (μλ) για την αναγκαιότητα παρέμβασης στους αγώνες ανεξάρτητα από την παρέμβαση στις εκλογές.

Κεντρικά στοιχεία της πρόταση της κ.ο. Ανασύνταξης είναι η αναγκαιότητα παρέμβασης στους αγώνες της εργατικής τάξης και της νεολαίας με ενιαιομετωπική πολιτική ενάντια στον αναχωρητισμό, το σεχταρισμό και τη διάσπαση καθώς και η αναγκαιότητα παρέμβασης στις εκλογές στη βάση ενός επαναστατικού προγράμματος.

Η κ.ο. Ανασύνταξη θεωρεί ότι η κατάσταση που τείνει να διαμορφωθεί στην εξωκοινοβουλευτική Αριστερά ενόψει των εκλογών, δηλαδή η ύπαρξη 3 ή και 4 ψηφοδελτίων, είναι αναντίστοιχη της αναμενόμενης αντιδραστικής επίθεσης του κεφαλαίου ενάντια στα συμφέροντα και τα δικαιώματα των εργαζόμενων και της αντίστοιχης ανάγκης για συσπείρωση δυνάμεων που είναι απαραίτητη για την απόκρουση αυτής της επίθεσης, για την ανάπτυξη αγώνων της εργατικής τάξης και της νεολαίας με νέες διεκδικήσεις και κατακτήσεις, στην κατεύθυνση της πάλης για την ανατροπή του καπιταλισμού. Θεωρεί, αντίθετα, ότι υπάρχει η δυνατότητα για ένα πλατύ ψηφοδέλτιο της επαναστατικής – αντικαπιταλιστικής Αριστεράς. Για να είναι αποτελεσματική η παρέμβαση των δυνάμεων που θα συμμετέχουν σε μια τέτοια προσπάθεια, προτείνει να δεσμευτούν δημόσια οι συμμετέχοντες στα εξής: Να παλέψουν ώστε στην πορεία προς τις εκλογές να αποκαλυφθούν οι θεατρινισμοί των αστικών κομμάτων και τα αντιλαϊκά τους σχέδια, να προβληθούν τα ζωτικά προβλήματα των εργαζόμενων.

1. Δεσμεύονται να δράσουν προεκλογικά, αλλά κυρίως και μετεκλογικά, με όλες τους τις δυνάμεις σε ενιαιομετωπική λογική για να προωθήσουν το ενιαίο μέτωπο και την κοινή δράση όλων των εργαζόμενων στη βάση των προβλημάτων τους ενάντια στον καπιταλισμό. Στη βάση αυτή θα πάρουν όλα τα μέτρα ώστε να ισχυροποιηθεί το κίνημα για τη διεκδίκηση των αιτημάτων του. Θα μοχθήσουν ώστε να ματαιωθεί η αντεργατική επίθεση του κεφαλαίου από οποιαδήποτε κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές.

2. Να ανοίξουν μέτωπο ενάντια στην αστική τάξη και κάθε αστική επιρροή μέσα στο εργατικό και μαζικό λαϊκό κίνημα. Δεσμεύονται να δώσουν με συνέπεια τη μάχη προεκλογικά και μετεκλογικά με όλες τους τις δυνάμεις, για την οργάνωση μιας επαναστατικής παρέμβασης στο υπάρχον συνδικαλιστικό και μαζικό λαϊκό κίνημα. Δεσμεύονται να προσανατολίσουν ολόκληρο το δυναμικό τους σε αυτήν την κατεύθυνση απελευθερώνοντάς το από τους ομόκεντρους κύκλους και την άγονη αντιπαράθεση στις διάφορες συσπειρώσεις – κινήσεις. Μοναδικό περιεχόμενο των όποιων συσπειρώσεων – κινήσεων να αποτελεί η αποτελεσματικότερη παρέμβαση στο συνδικαλιστικό κίνημα:

Για την ανατροπή των συσχετισμών σε αυτό, για την εκδίωξη της αστικής συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας και κάθε αστικής επιρροής από όλα τα όργανα του κινήματος σε πρωτοβάθμιο, δευτεροβάθμιο και τριτοβάθμιο επίπεδο.

Για την εξασφάλιση της εργατικής δημοκρατίας στα συνδικάτα, για την προώθηση αμεσοδημοκρατικών διαδικασιών, για την κυριαρχία των γενικών συνελεύσεων στις αποφάσεις για όλα τα ζητήματα της ζωής και της δράσης των συνδικάτων.

Για την ενότητα του συνδικαλιστικού κινήματος στη βάση των ταξικών συμφερόντων. Για συνδικάτα ενιαία, μαχητικά, ταξικά, σχολεία της ταξικής πάλης και του σοσιαλισμού.

Η πάλη μας στα συνδικάτα κατευθύνεται ενάντια στις αστικές ηγεσίες και όχι ενάντια στους εργαζόμενους που τις ακολουθούν και τις ψηφίζουν. Με αυτούς παλεύουμε από κοινού και μοχθούμε να τους αποσπάσουμε από την επιρροή των αστικών ηγεσιών. Γι’ αυτό αποκρούουμε κάθε σεχταριστική πρακτική, είμαστε σταθερά ενάντια στο διαχωρισμό των εργατών, ενάντια στις διαχωριστικές πρακτικές (π.χ. χωριστές συγκεντρώσεις) που οδηγούν τους εργάτες στη σύγχυση και διασπούν τη συνοχή και τους αγώνες τους.

3. Να προβάλλουν τώρα, σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και μετεκλογικά και να ζυμώνουν καθημερινά μέσα στους ταξικούς αγώνες την επαναστατική προοπτική. Η επαναστατική Αριστερά δεν διακηρύσσει γενικώς την κομμουνιστική απελευθέρωση, ούτε απλά την ανατροπή και την εργατική εξουσία που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για το άνοιγμα του δρόμου για το σοσιαλισμό – κομμουνισμό, την κάνει πρακτικά αιτήματα του κινήματος στο σήμερα, την προβάλλει και την εκλαϊκεύει ώστε οι εργαζόμενοι να αποκτήσουν στην πάλη τους χειροπιαστούς απελευθερωτικούς στόχους.

4. Να οργανώσουν και να προωθήσουν το διάλογο για τα στρατηγικά και τακτικά, θεωρητικά και πολιτικά ζητήματα του εργατικού και του κομμουνιστικού κινήματος.

Σε αυτή τη βάση θεωρούμε ότι όλοι οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη αλλά και άλλες δυνάμεις και πολλοί ανένταχτοι αγωνιστές μπορούν να συγκροτήσουν ένα κοινό ψηφοδέλτιο στις βουλευτικές εκλογές.

Κατά τη λήξη της σύσκεψης τέθηκε το θέμα διεξαγωγής μίας ανοιχτής – δημόσιας σύσκεψης εργασίας όλων των οργανώσεων και των πρωτοβουλιών που ήδη υπάρχουν καθώς και ανένταχτων αγωνιστών, κατά την οποία θα κατατεθούν και θα συζητηθούν όλες οι προτάσεις που αφορούν την παρέμβαση της επαναστατικής – αντικαπιταλιστικής Αριστεράς στους αγώνες και τις εκλογές. Η κ.ο. Ανασύνταξη δήλωσε την πρόθεσή της να συμμετέχει σε μία τέτοια σύσκεψη, την οποία θεωρεί καρπό και των δικών της προσπαθειών.