ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ: Ένα χρόνο μετά... Επαναστατική πάλη η μόνη απάντηση στο σύστημα που δολοφονεί

Ένα χρόνο μετά…..

Επαναστατική πάλη η μόνη απάντηση στο σύστημα που δολοφονεί


Η δολοφονία από την αστυνομία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και το ξέσπασμα οργής που προκάλεσε συγκλονίζοντας όλες τις πόλεις της Ελλάδας, έδειξε το μέγεθος της συσσωρευμένης κοινωνικής οργής. Έδειξε ακόμα, τα όρια και τις αδυναμίες της αστικής τάξης και του πολιτικού της συστήματος. Η συζήτηση για κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης – δηλαδή δικτατορίας με κοινοβουλευτικό μανδύα – τις μέρες εκείνες, αποκάλυψε τον τρόμο των αστών απέναντι σε ένα ξέσπασμα που δεν κατάφερε να ξεπεράσει τα όρια της καταγγελίας της αστυνομοκρατίας.

Από τα γεγονότα του περασμένου Δεκέμβρη, έλειψε η οργανωμένη δράση της εργατικής τάξης και κυρίως έλειψε η επαναστατική κατεύθυνση που θα μπορούσε να δρομολογήσει άλλες εξελίξεις. Η βασική δύναμη της Αριστεράς – το ΚΚΕ – στάθηκε εχθρικά απέναντι στην αυθόρμητη κοινωνική έκρηξη, ενώ άλλες δυνάμεις που αναφέρονται στον κομμουνισμό και την επανάσταση, χάθηκαν σε αδιέξοδες διαδρομές αποθέωσης του αυθόρμητου και εγκλωβίστηκαν σε περιθωριακές και ακίνδυνες για το σύστημα μορφές δράσης και οργάνωσης.

Το στοιχείο που αναδείχτηκε πιο έντονα από ποτέ εκείνες τις μέρες, είναι η απουσία ενός επαναστατικού κομμουνιστικού κόμματος με δεσμούς με την εργατική τάξη. Αυτό το καθήκον, της οικοδόμησης ενός τέτοιου κόμματος, μας υπενθυμίζει η συμπλήρωση ενός χρόνου από τα γεγονότα του Δεκέμβρη.

Σήμερα, με τη διεθνή καπιταλιστική κρίση να εξελίσσεται, η εργατική τάξη έχει ήδη πληρώσει βαρύ τίμημα με τις απολύσεις και την ανεργία, τη συρρίκνωση του εργατικού εισοδήματος, την πολύχρονη λιτότητα. Οι προσπάθειες να απαντηθεί η επίθεση με αγώνες βρίσκονται αντιμέτωπες με τους αντεργατικούς νόμους, τα δικαστήρια που χαρακτηρίζουν παράνομη και καταχρηστική τη μία απεργία μετά την άλλη, την αστυνομική βία. Οι καπιταλιστές και οι κυβερνήσεις τους, προετοιμάζουν ένα νέο γύρο επίθεσης στα εργατικά δικαιώματα. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει ήδη εκδηλώσει τις προθέσεις της: Συνέχιση της λιτότητας, νέα επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα της εργατικής τάξης, προκλητική ενίσχυση ταυτόχρονα των κεφαλαιοκρατών για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Ο αγώνας για την απόκρουση της καπιταλιστικής επίθεσης για την ανάδειξη των πραγματικών αιτίων των εργατικών προβλημάτων και τον προσανατολισμό της πάλης ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα είναι το βασικό πεδίο προσανατολισμού των κομμουνιστών και ταυτόχρονα ο κύριος δρόμος συσπείρωσης πρωτοπόρων δυνάμεων στο στόχο της οικοδόμησης επαναστατικού κομμουνιστικού κόμματος, του βασικού όπλου της εργατικής τάξης για την ανατροπή του καπιταλισμού και το άνοιγμα του δρόμου για τον σοσιαλισμό – κομμουνισμό.Αναζήτηση