[2023-09-20] Νομοσχέδιο Γεωργιάδη για εργασιακά

Νομοσχέδιο Γεωργιάδη για εργασιακά

Ακόμα ένα βήμα για την αύξηση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης

Ενίσχυση των εργατικών συνδικάτων, υπογραφή συλλογικών συμβάσεων ενάντια στους νόμους των αφεντικών

Ο Υπουργός (Υπερ)εργασίας και Υπερεκμετάλλευσης της ΝΔ, ο γνωστός νεοφιλελεύθερος Άδωνις Γεωργιάδης, με γελοία επιχειρήματα εισάγει νομοσχέδιο για τα εργασιακά, που αυξάνει την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης και εξασφαλίζει την ασυδοσία των καπιταλιστών.

  • Πατώντας στο νόμο του προκατόχου του Χατζηδάκη, που νομιμοποίησε την 10ωρη εργασία που θα πληρώνεται με …ρεπό, ο Γεωργιάδης νομιμοποιεί τη δεύτερη εργασία μετά το 8ωρο, δηλαδή, επιπλέον 5ωρη εργασία μερικής απασχόλησης. Αυτό σημαίνει σύνολο 13 ωρών εργασίας την ημέρα, 65 ωρών την εβδομάδα, αν είσαι τυχερός να δουλεύεις πενθήμερο.
  • Γιατί ο Γεωργιάδης καταργεί και το πενθήμερο επιτρέποντας να απασχολείται ο ίδιος εργαζόμενος έξι μέρες την εβδομάδα σε βιομηχανικές επιχειρήσεις για να μην «προσβάλλεται η παραγωγικότητα» των επιχειρήσεων και να «μην σταματήσουν να δουλεύουν οι μηχανές». Οι ανθρώπινες μηχανές, οι εργάτες, επίσης δεν πρέπει να σταματήσουν να δουλεύουν για να αυξηθούν τα κέρδη των καπιταλιστών.
  • Οι καπιταλιστές αποκτούν το δικαίωμα να έχουν εργαζόμενους σε δοκιμαστική περίοδο για ένα ολόκληρο εξάμηνο, εντός του οποίου μπορούν να τους απολύουν χωρίς καμιά αποζημίωση. Στην πραγματικότητα, στον ίδιο νόμο παραμένει σε ισχύ η διάταξη που επιτρέπει την απόλυση χωρίς αποζημίωση έως και ένα έτος μετά την πρόσληψη.
  • Κατοχυρώνεται η κατά παραγγελία εργασία, δηλαδή, το να δουλεύει ένας εργαζόμενος χωρίς σύμβαση, απλώς μετά από ειδοποίηση του αφεντικού του με μήνυμα 24 ώρες πριν την ανάληψη της υπηρεσίας του. Στην πραγματικότητα, πρόκειται όχι για εργαζόμενους αλλά για άνεργους (χωρίς κανένα δικαίωμα που απορρέει από το καθεστώς ανέργου, όπως επίδομα, κτλ), οι οποίοι βρίσκονται stand by για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες του αφεντικού.
  • Ενισχύεται η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων μέσω των απευθείας συμφωνιών αφεντικών-καπιταλιστών και εργατών.
  • Καταργείται η κυριακάτικη αργία και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων (εργαζόμενοι στην εμφιάλωση, αναψυκτικά, κτλ).
  • Σταματάει ο έλεγχος της καταπάτησης του ωραρίου εργασίας για τις επιχειρήσεις που εφαρμόζουν το σύστημα της ψηφιακής κάρτας από την, έτσι και αλλιώς, ξεδοντιασμένη Επιθεώρηση Εργασίας.
  • Και βέβαια απαγορεύεται, με βαρύτατα πρόστιμα και ποινές φυλάκισης, στους εργαζόμενους να προστατεύουν την απεργία τους με απεργιακές επιτροπές. Το δικαίωμα στην απεργία βέβαια έχει πρακτικά καταργηθεί με τους νόμους Χατζηδάκη, αλλά ο Γεωργιάδης απαιτεί να προστατεύεται ο απεργοσπάστης.

Σταθεροί στο πλευρό των καπιταλιστών, σταθεροί στο ξεζούμισμα της εργατικής τάξης

Η ΝΔ επιδεικνύει σταθερότητα μόνο σε ένα μέτωπο: στην επίθεση σε βάρος των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης και στην νομιμοποίηση της θέλησης των καπιταλιστών. Όλες οι αντεργατικές διατάξεις του νομοσχεδίου Γεωργιάδη, όπως και του προηγούμενου νόμου Χατζηδάκη, είναι απαιτήσεις των καπιταλιστών. Τα επιχειρήματα της κυβέρνησης για να στηρίξουν αντεργατική τους πολιτική είναι γελοία και το ξέρουν και οι ίδιοι. Κανένας εργαζόμενος δεν θέλει να δουλεύει απλήρωτες υπερωρίες, δεύτερες δουλειές, εξαήμερο ή όποτε γουστάρει το αφεντικό του. Είναι τα χαμηλά μεροκάματα που η κυβέρνηση έχει θεσπίσει για να στηρίξει «την ανταγωνιστικότητα» της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή, για να έχουν υψηλή κερδοφορία οι καπιταλιστές, που εξαναγκάζουν τους εργαζόμενους να τα κάνουν όλα αυτά.

Οι εργάτες δεν επιλέγουν τη δουλειά μέχρι εξαντλήσεως από ευχαρίστηση αλλά από τον φόβο της πείνας.

Ο Γεωργιάδης έφτασε στο σημείο γελοιότητας να υποστηρίζει ότι το να έχει ένας εργαζόμενος δύο αφεντικά αυξάνει τη διαπραγματευτική του δύναμη. Υποθέτουμε ότι και για ένα δούλο το να έχει δύο δουλοκτήτες είναι καλύτερα, καθώς μ’ αυτόν τον τρόπο θα τρώει διπλές βουρδουλιές, θα εξευτελίζεται δύο φόρες σε καθημερινή βάση, δεν θα μπορεί να δημιουργήσει οικογένεια ή δεν θα μπορεί να τη δει, αν έχει.

Το σίγουρο είναι ότι με τέτοιους νόμους που νομιμοποιούν τη «μαύρη» εργασία και την υπερεκμετάλλευση, όχι μόνο δεν πρόκειται να σταματήσει η «μαύρη» εργασία και η υπερεκμετάλλευση, αλλά θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο. Μαζί με αυτά, θα αυξηθούν τα εργατικά «ατυχήματα», δηλαδή, οι φόνοι των εργατών από τα αφεντικά στο βωμό της κερδοφορίας. Θα παραμείνει υψηλή η ανεργία, θα ελαστικοποιηθούν ακόμα περισσότερο οι εργασιακές σχέσεις και θα συνεχιστεί η φυγή των εργαζόμενων στο εξωτερικό, ειδικά των πιο νέων και ειδικευμένων. Το πιο γελοίο τμήμα του νομοσχεδίου είναι οι διατάξεις για να την επιστροφή «εγκεφάλων» στην Ελλάδα. Αλήθεια, ποιος νέος θα επιστρέψει στην Ελλάδα για να δουλεύει 13 ώρες την ημέρα, έξι μέρες την εβδομάδα και να πληρώνεται με χαρτζιλίκι;

Η εργατική τάξη δεν έχει κανένα λόγο να είναι «ευχαριστημένη» με το νέο ν/σ της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Στον αντίποδα των μέτρων που προωθούνται πρέπει να αγωνιστεί για:

-Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και Κλαδικές Συμβάσεις εργασίας που θα επιβάλλουν αυξήσεις σε μισθούς, μεροκάματα, συντάξεις, επιδόματα και σταθερές συνθήκες εργασίας (8ωρο-5θημερο).

-Απαγόρευση των απολύσεων δια νόμου.

-Επέκταση της κυριακάτικης αργίας στο σύνολο της οικονομίας.

-Εξάλειψη της εργασίας κατά παραγγελία και των συμβάσεων μηδενικών ωρών εργασίας.

Ο μόνος τρόπος να κατακτήσει η εργατική τάξη δικαιώματα και καλύτερες συνθήκες εργασίας είναι η ισχυροποίηση των σωματείων και των συνδικάτων, ώστε κάθε εργαζόμενος να καλύπτεται από συλλογική σύμβαση εργασίας. Και αυτό απαιτεί σωματεία και συνδικάτα έξω από κάθε «αστική επιρροή», που θα ελέγχονται από τα μέλη τους. Απαιτεί συνδικάτα που δεν θα υπακούνε στην αστική νομιμότητα, δηλαδή, στη νομιμοποιημένη θέληση των καπιταλιστών, αλλά μόνο στη συλλογικά και ελεύθερα εκφρασμένη θέληση των μελών τους. Επομένως, συνδικάτα που δεν θα ελέγχονται από το Υπουργείο Εργασίας ή από τα δικαστήρια και δεν θα λογοδοτούν σ’ αυτά. Που το δικαίωμα της απεργίας θα αποφασίζεται από τα μέλη του και θα προστατεύεται από τα μέλη του.

Συμμετοχή όλων στις απεργίες και στις συγκεντρώσεις ενάντια στο νομοσχέδιο Γεωργιάδη.

Αγώνας τώρα για ισχυρά σωματεία και συνδικάτα.

Πολιτικός αγώνας για να ανατραπεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη και κάθε κυβέρνηση που ακολουθεί αντεργατική πολιτική.

κ.ο. ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ, www.anasyntaxi.gr