[2022-11-01] ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ, ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 9 ΝΟΕΜΒΡΗ 2022

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ, ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 9 ΝΟΕΜΒΡΗ 2022

Οι καπιταλιστές και οι εκπρόσωποί τους μας προετοιμάζουν για τον χειρότερο χειμώνα από το ’42.

Να τους επιστρέψουμε τη χάρη.

Να γίνει ο χειμώνας που έρχεται θερμός από τους αγώνες μας για την ανατροπή του σάπιου συστήματος του καπιταλισμού.

 

Όλοι οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου συμφωνούν. Έρχεται δύσκολος χειμώνας. Ο Μακρόν κήρυξε μάλιστα το «τέλος της εποχής της αφθονίας». Τι ειρωνικό! Η εργατική τάξη δεκαετίες τώρα γίνεται φτωχότερη, ενώ οι καπιταλιστές αυγατίζουν τον πλούτο τους. Όμως, αυτό δεν αρκεί για τους καπιταλιστές. Οι αδυσώπητοι νόμοι του καπιταλισμού απαιτούν την καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων για να πάρει ανάσα το σάπιο σύστημα, ενώ η κρίση οξύνει τις συγκρούσεις ανάμεσα στους καπιταλιστές. Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι η έκφραση της όξυνσης του ανταγωνισμού για το μοίρασμα του πλανήτη ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις.

Οι καπιταλιστές ζητάνε να θυσιαστεί η εργατική τάξη για να εξασφαλιστούν τα κέρδη τους και η ενίσχυση της εξουσίας τους. Ενώ υπάρχει η δυνατότητα να ζούμε καλύτερα, να δουλεύουμε λιγότερο και να παραδώσουμε ένα καλύτερο πλανήτη στις επόμενες γενιές, οι καπιταλιστές απαιτούν να ξεπαγιάσουμε το χειμώνα, να ζούμε με κεριά (όπως μας παρότρυνε ο Σόιμπλε), να καταστραφεί ο πλανήτης για τα κέρδη των πολυεθνικών, και να σκοτωθούμε για το ποιος καπιταλιστής θα αρπάξει περισσότερα.

Δεν μας αξίζει να ζούμε έτσι.

Δεν μας αρκεί να ζούμε με επιδόματα επειδή οι πολιτικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου παραχώρησαν όλη την παραγωγή σε ιδιώτες-καπιταλιστές και δεν μπορούν ούτε θέλουν να ελέγξουν τις τιμές στην ενέργεια και στο πετρέλαιο. Δεν μπορούμε να βλέπουμε τις τιμές στα σουπερμάρκετ να ανεβαίνουν, ενώ οι μισθοί μας είναι καθηλωμένοι, γιατί οι μεγάλες δυνάμεις πολεμάνε μεταξύ τους με αποτέλεσμα να εμφανίζονται ελλείψεις και να ακριβαίνουν τα πάντα. Δεν ανεχόμαστε να ακούμε τα παράσιτα της αστικής τάξης που ζούνε από τη δουλειά μας, να μας κάνουν κήρυγμα ότι αν δεν προσαρμοστούμε θα πεθαίνουμε.

Μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα και αυτό βρίσκεται στο χέρι μας.

Να αγωνιστούμε για:

  • Αύξηση του κατώτατου μισθού-μεροκάματου-σύνταξης στο ύψος τουλάχιστον του πληθωρισμού. Υπογραφή Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ανάμεσα σε ΓΣΕΕ και εργοδότες, και ανάμεσα σε ΑΔΕΔΥ και κράτος. Να σπάσει η δημοσιονομική πολιτική της λιτότητας σε βάρος της εργατικής τάξης. Αν θέλει η κυβέρνηση να ενισχύσει τα πλεονάσματά της, να τα πάρει από τα κέρδη των καπιταλιστών.
  • Κρατικοποίηση του τομέα παραγωγής ενέργειας και του δικτύου διανομής με εργατικό έλεγχο. Κατάργηση του χρηματιστηρίου ενέργειας. Μας έλεγαν ότι οι ιδιωτικοποιήσεις θα φέρουν χαμηλότερες τιμές. Έφεραν κέρδη στους ιδιώτες και επιδότηση των κερδών τους από το κράτος, δηλαδή, από τους μισθούς μας.
  • Δημόσια δωρεάν υγεία-πρόνοια-παιδεία-κοινωνική ασφάλιση. Εμείς τα πληρώνουμε αυτά, απαιτούμε να μας παρέχονται δωρεάν και να ενισχύουν έτσι το εισόδημά μας, αντί να τα πληρώνουμε ξανά και ξανά.
  • Να σταματήσει η συμμετοχή της χώρας μας στους πολεμικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και των αμερικανών και ευρωπαίων ιμπεριαλιστών. Καμιά κύρωση σε βάρος της Ρωσίας. Καμιά αποστολή πολεμικής βοήθειας στην Ουκρανία. Να σταματήσουν οι πολεμικοί εξοπλισμοί. Να φύγουμε από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
  • Να ενισχύσουμε τις δικές μας δυνάμεις. Να διεκδικήσουμε την ίδρυση σωματείων και την υπογραφή συμβάσεων και να μην εφαρμόσουμε καμιά από τις διατάξεις των νόμων Χατζηδάκη για τα εργασιακά και τα συνδικαλιστικά. Να απαιτήσουμε την απαγόρευση των απολύσεων και των αναστολών εργασίας προσωπικού.

Τίποτα από όλα αυτά, ούτε το πιο απλό, δεν θα καταφέρουμε χωρίς ενωμένο αγώνα, χωρίς αλληλεγγύη, χωρίς ισχυρά σωματεία και πολιτικές οργανώσεις. Τίποτα από αυτά δεν θα υλοποιηθεί από την καλή θέληση ή έστω και τον φόβο της κυβέρνησης της ΝΔ. Η εμπειρία των μνημονίων έδειξε ότι για να μη εφαρμοστούν τα αντιλαϊκά μέτρα, για να μην επιδεινωθεί το βιοτικό μας επίπεδο, οι δυνάμεις του κεφαλαίου και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι πρέπει να νιώσουν ότι απειλείται η εξουσία τους.

Γι’ αυτό πρέπει να βγούμε μπροστά και να αγωνιστούμε για

την ανατροπή της κυβέρνησης της ΝΔ και κάθε κυβέρνησης που δεν δεσμεύεται στις δικές μας ανάγκες και τα δικά μας συμφέροντα.

Μόνο μια κυβέρνηση της εργατικής τάξης, μια κυβέρνηση της εργατικής εξουσίας μπορεί να υλοποιήσει όλα τα παραπάνω και πολλά περισσότερα για τη βελτίωση της ζωής μας.

κ.ο. ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ

www.anasyntaxi.gr